Ελλάδα

Επεισόδιο με Barbaros και ελληνική φρεγάτα

Για ένταση στην περιοχή κάνουν λόγο τα Τουρκικά ΜΜΕ, με τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», από την ελληνική πλευρά, όπως ισχυρίζονται, να προσπαθεί να εμποδίσει τις έρευνες του «Barbaros»

Τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με το ellada.press, μετέδωσαν ότι σημειώθηκε επεισόδιο ανάμεσα στο τουρκικό ερευνητικό Barbaros και ελληνική φρεγάτα. Το επεισόδιο διαψεύδουν πηγές του ελληνικού ΓΕΕΘΑ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, ελληνική φρεγάτα παρενόχλησε τον κατάπλου του σκάφους «Barbaros Hayrettin Pasha», το οποίο διεξήγε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.

Έχει προηγηθεί τουρκική NAVTEX που δεσμεύει την περιοχή, με το επιχείρημα ότι ανήκει στην Τουρκία, οδηγία που απέρριψε η ελληνική πλευρά. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ένταση στην περιοχή, όπου επιχειρεί η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και ισχυρίζονται ότι η ελληνική φρεγάτα προσπάθησε να εμποδίσει τις έρευνες του «Barbaros». Τα τουρκικά μέσα ισχυρίζονται ότι το ελληνικό πλοίο παρεμποδισε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και υπήρξε αντίδραση από τις τουρκικές θαλάσσιες δυνάμεις.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ισχυρίζεται ότι η ελληνική φρεγάτα που ακολουθεί το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» Χαϊρεττίν Πασά, το οποίο διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχείρησε να «παρενοχλήσει» το «Barbaros».

Η τουρκική ανακοίνωση

«Το "Barbaros" Hayreddin Pasa ξεκίνησε νέα σεισμική έρευνα το πρωί (18 Οκτωβρίου) στα Μεσογειακά μας παράλια στη Μεσόγειο Θάλασσα.

«Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ χθες είναι απολύτως ανυπόστατο βάσει του διεθνούς νόμου. Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε κανένα άλλο κακό από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής.

»Εκκινούμενη από το διεθνές δίκαιο η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες που απορρέουν από την ηπειρωτική μας υφαλοκρηπίδα. Στο πλαίσιο αυτό σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση (την πρώτη με υπουργό τον Αλ. Τσίπρα) με την οποία στρέφεται κατά της προκλητικής NAVTEX της Τουρκίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

«Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο «Barbaros» πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών».

Σχόλια