default-image

Με ένα κλικ από το σπίτι η έκδοση οικοδομικών αδειών

Ελλάδα
Με ένα κλικ από το σπίτι η έκδοση οικοδομικών αδειών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εφαρμογή τέθηκε το καινοτόμο σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης των οικοδομικών αδειών

«Οι πολίτες δε θα ξαναδούν την πολεοδομία τα επόμενα χρόνια». Με τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια, ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε το ηλεκτρονικό σύστημα για την έκδοση των οικοδομικών αδειών, που τέθηκε σε λειτουργία.

Το δόγμα του νέου καινοτόμου για τα ελληνικά δεδομένα συστήματος, που λειτουργεί με την αρωγή και τη σφραγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, είναι απλό: Όλα με ένα... κλικ από το σπίτι ή το γραφείο!

Αυτό υπόσχεται τουλάχιστον η κυβέρνηση με το νέο μέτρο, το οποίο, εφόσον ανταποκριθεί στην πράξη στις προσδοκίες, πράγματι οι πολίτες εδώ στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, δε θα χρειάζεται να επισκεφτούν τις κατά τόπους Πολεοδομίες.

Πλέον, με το νέο σύστημα, όλα τα δικαιολογητικά για την έκδοση οικοδομικής άδειας θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά με τη βοήθεια των μηχανικών.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα θα διεκπεραιώνονται όλες οικοδομικές άδειες, οι αναθεωρήσεις, οι κατεδαφίσεις κτηρίων και οι εγκρίσεις εργασιών αποπεράτωσης.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που δόθηκαν κατά τη διάρκεια παρουσίασης του “e-Άδειες” από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη και τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, μόνο τις δυόμισι πρώτες ώρες λειτουργίας του συστήματος κατατέθηκαν 292 αιτήσεις!

Κατά τη σχετική παρουσίαση, ο υπουργός τόνισε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Άδειες εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη χωροταξική, πολεοδομική και περιβαλλοντική πολιτική (ανάρτηση και επικύρωση δασικών χαρτών και παραλιών, ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, εκπόνηση περιφερειακών, τοπικών και ειδικών χωροταξικών πλαισίων και σχεδίων κ.ά.).

Υπενθύμισε ότι ο νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος (4495/2017) ψηφίστηκε από ευρεία πλειοψηφία και άρα «έχει διαμορφωθεί πολιτικά ένα πλαίσιο πολύ ισχυρό, προκειμένου να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα και σε πλήρη ρήξη με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν». Βασική τομή του νόμου είναι «ο διαχωρισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας από τη διαδικασία ελέγχου των αυθαιρεσιών, με τον έλεγχο να περνάει στα Τοπικά και Περιφερειακά Παρατηρητήρια και την αδειοδότηση να απλοποιείται και να γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, τελειώνοντας την επαφή με την Πολεοδομία».

Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε πως οι υποθέσεις έκδοσης οικοδομικών αδειών που εκκρεμούν στις Πολεοδομίες θα διεκπεραιωθούν από αυτές σε μια παράλληλη λειτουργία με το σύστημα, το οποίο πλέον δέχεται τις νέες αιτήσεις. Τόνισε, δε, πως η πλατφόρμα αφορά για την ώρα έργα μικρής κλίμακας (τεχνικά οικοδομικά θέματα και κτήρια κατηγορίας 3, στην οποία υπάγονται οι κατοικίες).

«Για τις κατηγορίες 1 και 2, κτήρια ειδικού καθεστώτος, βιομηχανία, τουρισμό κ.λπ., θα υπάρξει μικρή καθυστέρηση, λόγω μη ετοιμότητας των Πολεοδομιών. Από 1η Δεκεμβρίου, ωστόσο, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε ηλεκτρονικά και σε αυτές τις κατηγορίες», δήλωσε ο κ. Σταθάκης και επίσης τοποθέτησε στις αρχές του 2019 την έναρξη και 2ης πλατφόρμας, που επεξεργάζονται από κοινού ΥΠ.ΕΝ. και ΤΕΕ, η οποία θα αφορά την αυθαίρετη δόμηση.

«Οι στόχοι αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης είναι απλοί», τόνισε ο κ. Σταθάκης. «Απλοποίηση, ασφάλεια δικαίου, διευκόλυνση των επενδύσεων, πάταξη της διαφθοράς στις Πολεοδομίες και εφαρμογή πλέον ενός χωροταξικού πλαισίου το οποίο ενθαρρύνει και συγκλίνει προς την ιδέα της νομιμότητας.

Θα ακολουθήσουν και άλλα έργα με το ΤΕΕ, όπως η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αυθαίρετη δόμηση, που θα ξεκινήσει αρχές του 2019 και θα δίνει τη δυνατότητα να ξεπεραστεί η πολύπλοκη και παρωχημένη κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τους φακέλους των αυθαιρέτων», σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

Οτιδήποτε σχετικό με ένα αυθαίρετο κτίσμα ή μια αυθαίρετη παράβαση θα αποτυπώνεται ηλεκτρονικά καθ’ όλη τη διαδικασία και θα ακολουθεί την ίδια οδό διαφάνειας.

Ο υπουργός ευχαρίστησε το ΤΕΕ για την εξαίρετη συνεργασία και τον καθοριστικό ρόλο που έχει παίξει στις μεγάλες χωροταξικές θεσμικές τομές των τελευταίων ετών, υπογραμμίζοντας πως ξεκινά μια νέα εποχή, μακριά από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Πρόεδρος ΤΕΕ: «Μεγάλη μεταρρύθμιση»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος έκανε λόγο για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που άργησε για τη χώρα, καθώς αποτελεί σημαντικό “όπλο” για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς και την απλοποίηση διαδικασιών με πιο οικονομικό τρόπο και περισσότερη διαφάνεια.

Ο κ. Στασινός στάθηκε στην αναγκαιότητα να ολοκληρωθούν τα ψηφιακά συστήματα σε όλο το φάσμα των αδειοδοτήσεων, με την υλοποίηση της πρότασης του ΤΕΕ για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη με όλα τα αναγκαία γεωχωρικά δεδομένα και όλες τις θεσμικές γραμμές, για το οποίο ήδη έχει τοποθετηθεί θετικά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σημείωσε ακόμη ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κάθε επενδυτή να γνωρίζει τον χρόνο αδειοδότησης, καθώς, ενώ γνωρίζει το κόστος (φορολογικό, ασφαλιστικό κ.λπ.) μιας επένδυσης, δε γνωρίζει τον χρόνο που θα χρειαστεί για την αδειοδότηση.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ παρουσίασε, επίσης, αναλυτικά στοιχεία από την επιτυχή έναρξη λειτουργίας του νέου πληροφοριακού συστήματος. Κατά τις πρώτες ώρες λειτουργίας (9:00-11:30) κατατέθηκαν συνολικά 292 αιτήματα έκδοσης οικοδομικών αδειών, σε διάφορες κατηγορίες αδειών δόμησης (μικρής κλίμακας, κατηγορίας 1-2, βεβαίωση όρων δόμησης-απαιτούμενων εγκρίσεων, γνωστοποίηση εργασιών, προέγκριση, αναθεώρηση, άδεια κατεδάφισης κ.λπ.).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News