Ελλάδα

Κόντρα Καμμένου - Κοτζιά: Απειλεί με παραίτηση ο υπουργός Εξωτερικών

Απειλεί με παραίτηση ο Νίκος Κοτζιάς

Με παραίτηση φαίνεται να απειλεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την φραστική διαμάχη που είχε στο υπουργικό Συμβούλιο με τον Πάνο Καμμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύσει το iefimerida.gr, ο υπουργός Άμυνας άφησε αιχμές αναφορικά με την διαχείριση των κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών από τον Νίκο Κοτζιά και ο ΥΠ.ΕΞ. ένιωσε ότι δεν είχε επαρκή κάλυψη από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τον διάλογο ανάμεσα στους δύο κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Είχε προηγηθεί σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στους δυο άνδρες με τον Νίκο Κοτζιά να κατηγορεί τον Πάνο Καμμένο ότι ασκεί προσωπική πολιτική που κάνει κακό στην κυβέρνηση και τη χώρα, και τον Πάνο Καμμένο, που σύμφωνα με πληροφορίες αιφνιδιάστηκε, να επιμένει ότι είναι δικαίωμά του να έχει διαφορετική άποψη στο Μακεδονικό και ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν στην προγραμματική συμφωνία Σύριζα- ΑΝΕΛ.

 

Ο διάλογος ανάμεσα στους δυο υπουργούς ήταν καυτός:

 

Καμμένος: Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της πΓΔΜ... Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης.

 

Κοτζιάς: Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις!

 

Καμμένος: Υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές...

 

Κοτζιάς: Αυτό δε συνέβη ποτέ. Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…

 

Καμμένος: Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτιστούμε με τη ΝΔ στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση.

 

Τσίπρας: Η συμφωνία είναι της κυβέρνησης, και όχι του υπουργείου Εξωτερικών.

 

Καμμένος: Δεν δέχομαι πλέον προσωπικές επιθέσεις, αλλά πολιτική αντιπαράθεση. Απαράδεκτα τα σχόλια στελεχών όπως ο Φίλης που με παρομοιάζουν με τον Σαλβίνι.

 

Παππάς: Να αποφεύγονται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες αναφορές. Εγώ αν αισθανόμουν ότι υπήρχε ένας Σαλβίνι στην κυβέρνηση δεν θα ήμουν σε αυτήν… Είναι απαράδεκτο να λέγονται αυτά τα πράγματα.

 

Μετά το υπουργικό συμβούλιο και τη σύγκρουση Κοτζιά Καμμένου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το ξαφνικό ραντεβού δεν πέρασε απαρατήρητο, και μπορεί μεν η επίσημη δικαιολογία να ήταν ότι αφορούσε την ενημέρωση του Προέδρου, είναι σαφές ότι το ξαφνικό ραντεβού δεν είναι άσχετο με τη δυσφορία Κοτζιά για τις εξελίξεις και τον ρόλο του Καμμένου στην εξωτερική πολιτική.

Η κρίση που υπάρχει στην κυβέρνηση ενισχύεται και από το γεγονός ότι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων διαχωρίζουν την θέση τους από την επίσημη θέση του κόμματος στο Μακεδονικό και δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Και όχι μόνο αυτό. Είναι κοινό μυστικό ότι ορισμένοι βουλευτές των ΑΝΕΛ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο μεταπήδησης στον Σύριζα, αφού περίπτωση επανεκλογής τους δεν διαφαίνεται με τις δημοσκοπικές επιδόσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων και αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στον Πάνο Καμμένο. Μάλιστα το θέμα ετέθη και στο μυστικό ραντεβού των δύο, την προηγουμένη του υπουργικού συμβουλίου στη Λέσχη Αξιωματικών.

 

 

Σχόλια