Ελλάδα

Βλέπουν «ναι» στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Εξασφαλισμένη η πλειοψηφία για τη συμφωνία των Πρεσπών, λένε στο Reuters κυβερνητικοί αξιωματούχοι

Βέβαιη και σίγουρη θεωρούν την υποστήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών - με ψήφους από ανεξάρτητους και κεντροαριστερούς βουλευτές - κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με δηλώσεις τους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σε ανταπόκρισή του, το διεθνές πρακτορείο αναφέρεται στο νέο κύμα αβεβαιότητας που πυροδότησαν για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού οι πρόσφατες τοποθετήσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Ο κ. Καμμένος αμφισβήτησε ευθέως τη συμφωνία των Πρεσπών και μίλησε για μια νέα βαλκανική συμμαχία στην ευρύτερη περιοχή. Και αφού περιέγραψε τους αριθμητικούς συσχετισμούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, σημείωσε: «Αλλά σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους φόβους για μια κυβερνητική κατάρρευση, εάν η συμφωνία για τη “Μακεδονία” φτάσει για ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι η υποστήριξη από τους ανεξάρτητους και κεντροαριστερούς βουλευτές έχει ήδη διασφαλιστεί».

Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται ότι ο «Πάνος Καμμένος με τις απειλές του να αποσυρθεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό, εάν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στο Κοινοβούλιο, ενισχύει την αβεβαιότητα σε μια χώρα που μόλις βγήκε από πρόγραμμα διάσωσης», και προστίθεται ότι «η συμφωνία των Πρεσπών που πέτυχε ο Τσίπρας διέλυσε τον... μήνα του μέλιτος του (κυβερνητικού) συνασπισμού» μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης τον Αύγουστο, στρέφοντας ξανά την προσοχή της κοινής γνώμης στις αντιφάσεις του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ενήμερος ο Αλέξης Τσίπρας

Την ίδια ώρα, ο Πάνος Καμμένος επιβεβαίωσε πως δεν προτίθεται να οδηγήσει στα άκρα την αντιπαράθεση με το Μαξίμου, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε φορά που δημιουργείται η εντύπωση ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός οδηγείται σε ρήξη. Ο Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη της ΕΡΤ δήλωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ενήμερος για το περίφημο Plan Β που παρέθεσε στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Τζ. Μάτις, το οποίο περιλάμβανε μια εναλλακτική πρόταση για τα Βαλκάνια, απορρίπτοντας παράλληλα τη συμφωνία των Πρεσπών.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με το Plan B, ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει το εναλλακτικό σχέδιο του συγκυβερνώντος κόμματος, αλλά δεν το έχει εγκρίνει ως εναλλακτική εθνική πολιτική. Σημείωσε πως, όταν βρίσκεσαι ενώπιον του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, δεν μπορείς να λες απλά όχι, και πως στην πολιτική δεν μπορείς να έχεις άρνηση.

«Ξεκαθάρισα ότι πρόκειται για θέση του συγκυβερνώντος κόμματος», είπε και επανέλαβε πως δε θεωρεί ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα καταφέρει να φτάσει στη Βουλή.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (όπως ο Νίκος Φίλης) σχετικά με τις νέες στρατιωτικές βάσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα, ο Π. Καμμένος δήλωσε πως δεν πρόκειται για «βάσεις του θανάτου», αλλά εντάσσονται στην κυβερνητική θέση ότι οι ΗΠΑ είναι ο κύριος στρατηγικός εταίρος της χώρας και παρέχουν μια «διευκόλυνση προς το ΝΑΤΟ».

«Δε μιλάμε για καινούργιες βάσεις», πρόσθεσε και, απαντώντας στον Νίκο Φίλη, ανέφερε ότι δεν είναι ο Σαλβίνι της Ελλάδας, καθώς από την πρώτη στιγμή το κόμμα του στήριξε την κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό.

Ζήτησε ψήφο κατά συνείδηση ο Ζόραν Ζάεφ

Την ίδια ώρα, κάλεσμα να ψηφίσουν κατά συνείδηση έστειλε προς τους βουλευτές, ιδιαίτερα εκείνους που εμφανίζονται «διστακτικοί», ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας παράλληλα ότι το μέλλον της χώρας βρίσκεται στα χέρια τους, στην ομιλία του στην κρίσιμη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής της ΠΓΔΜ, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την πρόταση της κυβέρνησής του σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας», είπε ο κ. Ζάεφ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ. Τόνισε πως απόρριψη της συμφωνίας θα οδηγήσει την ΠΓΔΜ στην απομόνωση, ενώ υπογράμμισε ότι η μοναδική επιλογή για την ανάπτυξη της χώρας είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αποδεχτεί τροποποιήσεις, υπό τον όρο ότι αυτές θα υπόκεινται στο πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αναφερόμενος στα επεισόδια της 27ης Απριλίου, είπε ότι η συνεδρίαση παρουσιάζει μια ευκαιρία για αλληλοσυγχώρεση: «Ας δώσουμε τα χέρια. Ο λαός δε θα συμφιλιωθεί αν δε συμφιλιωθούν οι πολιτικοί του».

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτή θα είναι πολύ πιο σύντομη. Για την έγκριση της πρότασης αυτής της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια.

Σχόλια