Ελλάδα

Η κρίση μας έστρεψε στα όσπρια - «Κόψαμε» ακόμα και το λάδι!

Τι δείχνει έρευνα για τη διατροφή μας σε περίοδο κρίσης

Η κρίση άλλαξε τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Η κατανάλωση μοσχαριού και ελαιολάδου έχει μειωθεί, ενώ τη θέση τους στη διατροφή μας έχουν πάρει τα όσπρια και τα πουλερικά.

Ενδεικτικά 19 από τις 26 κατηγορίες τροφίμων που εξετάζει στην έρευνά του το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), παρουσιάζουν μείωση στην ποσότητα που αγοράστηκε το 2017 σε σχέση με το 2010, ενώ 20 από τις 26 κατηγορίες παρουσιάζουν μείωση στην αξία που αγοράστηκε το 2017 σε σχέση με το 2010.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ αυτό οφείλεται τόσο στις αλλαγές στις τιμές των προϊόντων όσο και στις αγοραστικές επιλογές των καταναλωτών, όπως στροφή προς φθηνότερα προϊόντα στην ίδια κατηγορία ή αξιοποίηση των προσφορών και εκπτώσεων που παρέχουν οι αλυσίδες σουπερμάρκετ και η βιομηχανία τροφίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο ΦΠΑ στα τρόφιμα αυξήθηκε για τα περισσότερα τρόφιμα από το 9% το 2010 στο 13% από το 2015 και για αρκετά τρόφιμα από το 9% το 2010 στο 24% από το 2016, ενώ άλλα προϊόντα όπως ο καφές και τα οινοπνευματώδη αύξησαν την τιμή τους λόγω ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Αυξήθηκε η αγορά όσπριων και ζυμαρικών

Aύξηση κατά 10% από 15 σε 16,6 κιλά παρουσιάζουν τα όσπρια και τα πουλερικά αύξηση κατά 9% από 36,4 σε 39,5. Αντίστοιχα καταγράφεται μία σημαντική αύξηση σε ζυμαρικά όσο και από ρύζι κατά 14% και 8% αντίστοιχα. Καταγράφεται ακόμη μείωση στην πρόσληψη ζάχαρης κατά 44% και αναψυκτικών κατά 43%.


Αντίστοιχα μείωση παρουσιάζει ενδεικτικά το μοσχάρι κατά 24% από 47,6 κιλά σε 35,9 και το αρνί-κατσίκι κατά 25% από 13,5 κιλά σε 10,2 κιλά. Ωστόσο δυστυχώς μείωση παρατηρείται και σε φρούτα και λαχανικά κατά 23% και 20% αντίστοιχα, όσο και μείωση στα γαλακτοκομικά, με μείωση 14% για το γάλα και 24% για το τυρί.
Το πιο λυπηρό ίσως στοιχείο είναι η μείωση στο ελαιόλαδο κατά 18%.

Σχόλια