Ελλάδα

Κοτζιάς: Σημαντικοί ενεργειακοί κόμβοι Ελλάδα - Αίγυπτος

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία στέλνει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών

Στο περιθώριο της τριμερούς συνόδου κορυφής που λαμβάνει χώρα στην Ελούντα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία.

«Το πρόβλημα είναι ότι η Άγκυρα συχνά παραγνωρίζει το γεγονός ότι η φιλική μας πολιτική, καθώς και η πρόθεσή μας να εργαστούμε για την μείωση των εντάσεων δεν αποτελεί δείγμα αδυναμίας», δήλωσε σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram ο κ. Νίκος Κοτζιάς.

Παράλληλα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι αποτελεί «έκφραση ισχύος η νηφάλια και υπεύθυνη στάση που υπαγορεύεται από το αίσθημα ευθύνης και αυτοπεποίθησης που χαρακτηρίζει την ελληνική εξωτερική πολιτική».

«Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος είναι χώρες που εργάζονται και συνεργάζονται αποτελώντας "κυματοθραύστη" έναντι της ογκούμενης αστάθειας, ενώ επιχειρούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για τη δημιουργία και τη διάχυση της σταθερότητας στην περιοχή» συμπλήρωσε επιπλέον ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στην τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στην Ελούντα.

Επίσης, στη συνέντευξή του ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα και η Αίγυπτος αποτελούν πολύ σημαντικούς ενεργειακούς αλλά και μεταφορικούς κόμβους από την Ανατολή προς τη Δύση».

Κοτζιάς: Ελλάδα – Αίγυπτος σπουδαίοι κόμβοι της περιοχής

«Σήμερα η Ελλάδα και η Αίγυπτος αναβαθμίζουν τις υποδομές τους, τόσο ως κόμβοι ενέργειας όσο και μεταφορών και είμαι σίγουρος ότι οι αλληλοσυμπληρούμενες δυνατότητες που προσφέρουν οι δύο χώρες μας θα αναδείξουν έτι περαιτέρω την σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για το παγκόσμιο εμπόριο αλλά και την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια», πρόσθεσε.

Εστιάζοντας στην πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο ο Νίκος Κοτζιάς συμπλήρωσε πως «αναδεικνύουν την σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Κοιτάσματα και Άγκυρα

Ταυτόχρονα, τόνισε το τεράστιο ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών κολοσσών στον τομέα της ενέργειας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «παρά τις συνεχείς προκλήσεις και τα προσκόμματα που θέτουν τρίτες χώρες, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα πραγματοποιηθεί κατά τρόπο που να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των κρατών που έχουν κυριαρχικά δικαιώματα επί των φυσικών τους πόρων αλλά και η διεθνής νομιμότητα».

Επιπλέον, έστειλε και ξεκάθαρο μήνυμα ότι «ουδείς μπορεί να συμπεριφέρεται ως κράτος που δεν δεσμεύεται από το Διεθνές Δίκαιο, υπονομεύοντας τα συμφέροντα των λαών της περιοχής».

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς έδωσε έμφαση στην ευρύτερη σημασία που αποκτούν η Ελλάδα και η Αίγυπτος «στη διεθνή πολιτική σκακιέρα, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, των δυνατοτήτων που έχουν αλλά και της πολιτικής που ακολουθούν. Μια πολιτική ευθύνης, που προάγει την συνεργασία και το διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής».

Σχόλια