Τσίπρας και Ζάεφ υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης

Ελλάδα
Τσίπρας και Ζάεφ υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ονόματα που φιγουράρουν στη λίστα για το Νόμπελ Ειρήνης

Δίνουν και παίρνουν τα στοιχήματα για τον φετινό νικητή του Νόμπελ Ειρήνης. «Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ μπορεί να είναι οι φετινοί νικητές του Νόμπελ Ειρήνης», έγραψε πρόσφατα τηλεγράφημα του σουηδικού πρακτορείου ειδήσεων ΤΤ. 

Φέτος, περί τα 331 πρόσωπα και οργανώσεις έχουν προταθεί. Και η λίστα που είναι μυστική δίνει την ευκαιρία για πλήθος προγνωστικών.

Σύμφωνα με τα sites στοιχημάτων, οι ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας Μουν Τζε-ιν και Κιμ Γιονγκ-ουν αντίστοιχα συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες.

«Από την μία πλευρά, οι κορεατικές εξελίξεις είναι, μάλλον, το πιο θεαματικό γεγονός της χρονιάς στον τομέα αυτόν. Αλλά, από την άλλη πλευρά αναρωτιέμαι μήπως είναι πρόωρο να δοθεί το βραβείο γι΄αυτό», σχολιάζει ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) Νταν Σμιθ.

Τραμπ επικρατεί του Μακρόν

Με 7 προς 1, ο αμερικανός πρόεδρος είναι σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικεφαλής του πρώτου τρίο στο site στοιχημάτων Bettson, πολύ μπροστά από τον Εμανουέλ Μακρόν, την Τερέζα Μέι και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που ακολουθούν με 75 προς 1.

Αλλά έναν τέτοιο βραβείο θα ήταν ανάρμοστο, απαντά ο Νταν Σμιθ, ο οποίος επικαλείται τις πολύ αρνητικές για την ειρήνη αποφάσεις του Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τις διεθνείς συμφωνίες για το Κλίμα και για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν.

Tο φετινό βραβείο έχει πολλές πιθανότητες να δοθεί στην ακτιβίστρια που έδωσε πνοή στο κίνημα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης με το hashtag #MeToo, Amanda Ngugen. Ή, θα μπορούσε να δοθεί σε πρόσωπα τιμώντας τους αγώνες κατά της σεξουαλικής βίας στο πρόσωπο του γυναικολόγου Ντένις Μουκουέγκε από τον Κονγκό και της νεαρής Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, πρώην σεξουαλικής σκλάβας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Άλλα ονόματα που απλά ακούγονται είναι ο εξόριστος στο Βέλγιο Κάρλες Πουτζδεμόν πρώην ηγέτης της Καταλονίας, η Γερμανίδα καγκελάριος,Άνγκελα Μέρκελ , ο Πάπας Φραγκίσκος όπως και ο Έντουαρντ Σνόουντεν, το «βαθύ λαρύγγι» της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

Επίσης ανάμεσα στους άλλους υποψήφιους, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου όπως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία όπως η MKO Μemorial και η εφημερίδα Novaia Gazeta.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News