«Φωτιές» ανάψαν οι αποκαλύψεις για το πώς φτάσαμε στη συμφωνία των Πρεσπών

Ελλάδα
«Φωτιές» ανάψαν οι αποκαλύψεις για το πώς φτάσαμε στη συμφωνία των Πρεσπών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκαλύψεις των πρακτικών από συναντήσεις κορυφής στην ΠΓΔΜ

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις και στο εσωτερικό της χώρας για το Σκοπιανό. Από τη μια σε κρίσιμο ζήτημα αναδεικνύεται το δημοσίευμα της γερμανικής “FAZ” περί “μυστικών” συναντήσεων της ευρωβουλευτού και εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ, και από την άλλη η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σε βασικά ερωτήματα για κρυφές συνεννοήσεις του υπουργού Εξωτερικών αλλά και του Αλέξη Τσίπρα, στην πλάτη των υπόλοιπων κομμάτων αλλά και του ελληνικού λαού.

Την ώρα που τα πρακτικά συσκέψεων στην ΠΓΔΜ αποκαλύπτουν ότι Τσίπρας και Κοτζιάς είχαν συμφωνήσει σε “Δημοκρατία του Ίλιντεν”, η κυβέρνηση σιωπά και αντεπιτίθεται: «Γιατί κράτησαν τη συνάντηση μυστική; Ποιος ο σκοπός της συνάντησης πριν καν ανοίξει ο επίσημος κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ; Ποια εμπιστευτικά μηνύματα διαβίβασε στον κ. Ζάεφ εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη; Είχε και άλλες τέτοιες τυχαίες συναντήσεις σε καφετέριες με την πολιτική ηγεσία της γείτονος, που επέλεξε να κρατήσει μυστικές; Αναμένουμε με αγωνία τις επόμενες εξομολογήσεις. Θα είναι όμως και αυτές κατόπιν εορτής...», αναφέρει μέρος της ανακοίνωσης.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης, το Κίνημα Αλλαγής εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία: «Ισχύουν ναι ή όχι οι πληροφορίες του διεθνούς Τύπου ότι η κ. Σπυράκη ενημέρωσε τον κ. Ζάεφ ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια λύση (για το Σκοπιανό), μόνο όμως αν συνταχθεί ο κ. Καμμένος με αυτήν; Επειδή τα εθνικά θέματα απαιτούν ειλικρίνεια, σοβαρότητα και ευθύνη, περιμένουμε την απάντησή του».

Η Μαρία Σπυράκη διέψευσε ότι έγιναν μυστικές συναντήσεις, αλλά είπε ότι συνάντησε τον πρωθυπουργό των Σκοπίων τυχαία στις Βρυξέλλες, ενώ δεν υπήρξε δεύτερο ραντεβού, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Δεν ήμουν απεσταλμένη του Μητσοτάκη», ξεκαθαρίζει η κ. Σπυράκη και προσθέτει: «Είχα οδηγία να παρουσιάσω τη θέση μας σε όλους τους εμπλεκόμενους. Γνωριζόμαστε με τον Ζάεφ και έχουμε κοινούς γνωστούς. Με τον Ντιμιτρόφ έχω συναντηθεί πολλές φορές».

«Με ρώτησε “τι θα κάνετε;” και του είπα ότι θα ψηφίσουμε ενάντια στον συμβιβασμό που προωθεί ο Τσίπρας και πως μέχρι τότε δεν είχαμε ως κόμμα καμία επίσημη ενημέρωση», ισχυρίστηκε η ίδια.

Ασφαλώς και το Μαξίμου δε θα άφηνε ασχολίαστο ένα τέτοιο θέμα, απομονώνοντας βεβαίως τις «συναντήσεις», αλλά αποφεύγοντας να δώσει απαντήσεις σε μείζονα θέματα που προέκυψαν και από τις αποκαλύψεις των πρακτικών των συμβουλίων πολιτικών αρχηγών στην ΠΓΔΜ.

Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Την ώρα που κατηγορούσε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του που συναντούσε μυστικά την ηγεσία της γειτονικής χώρας, πριν καν ξεκινήσει ο κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας. Την ώρα που στο εσωτερικό παρίστανε τον Μακεδονομάχο, ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του που εξηγούσε στον κ. Ζάεφ ότι η αντίθεση της Ν.Δ. στη συμφωνία ήταν προσχηματική και είχε να κάνει με τις δεσμεύσεις τού κ. Μητσοτάκη στους ακροδεξιούς του κόμματός του».

«Ο κ. Μητσοτάκης και η “ειδική απεσταλμένη” του οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και η κ. Σπυράκη να σταματήσει τις υπεκφυγές ότι δήθεν συνάντησε τον κ. Ζάεφ τυχαία όταν είχε πάει για καφέ», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και τους καλεί να απαντήσουν σε ερωτήματα, όπως:

- Γιατί κράτησαν τη συνάντηση μυστική;

- Ποιος ο σκοπός της συνάντησης πριν καν ανοίξει ο επίσημος κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ;

«Αναμένουμε με αγωνία τις επόμενες εξομολογήσεις. Θα είναι όμως και αυτές κατόπιν εορτής...», σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Ν. Κοτζιάς

Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, επισήμανε ότι δεν αποτελεί όρο ή προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς ενέχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ειδική μνεία έκανε και στη στάση του Πάνου Καμμένου, διαμηνύοντας ότι «είμαστε δημοκρατική κυβέρνηση, στην οποία υπάρχουν διαφορετικές γνώμες».

«Με τον κ. Καμμένο υπάρχει η διαφωνία για το θέμα των Σκοπίων. Δεν είναι καλό οι διαφορές να εκδηλώνονται με ένταση, και αυτό δεν έχει συμβεί», επισήμανε, μεταξύ άλλων, και συμπλήρωσε: «Η διαφωνία με τον κ. Καμμένο είναι σαν “καβγαδάκι ενός γάμου”. Δεν έχει πάρει διαστάσεις, όμως».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε επίσης ότι «ο κ. Καμμένος μιλάει διότι είναι αρχηγός του ενός από τα δύο κόμματα (σ.σ. της συμπολίτευσης), δε μιλάει ως συναρμόδιος στην εξωτερική πολιτική».

Στον ΟΗΕ: Ενδεχόμενο βέτο από τη Ρωσία

Εντωμεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο στη συμφωνία των Πρεσπών στον ΟΗΕ άφησε χθες η Μόσχα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Σε παρέμβασή του, το ρωσικό ΥΠ.ΕΞ. επαναλαμβάνει τις έντονες και πάγιες αντιρρήσεις της Μόσχας στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζει άκυρο το δημοψήφισμα της Κυριακής λόγω της χαμηλής προσέλευσης και προειδοποιεί ότι ως μόνιμο μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ «η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του θέματος».

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Σ.Α., «τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών θα κριθούν από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας», αφήνοντας έτσι ανοιχτό ουσιαστικά το ενδεχόμενο του βέτο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News