Δημοψήφισμα Σκόπια: Έκλεισαν οι κάλπες - Πολύ χαμηλή συμμετοχή

Ελλάδα
Δημοψήφισμα Σκόπια: Έκλεισαν οι κάλπες - Πολύ χαμηλή συμμετοχή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποτονική η προσέλευση στο δημοψήφισμα στα Σκόπια σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Έκλεισαν οι κάλπες στην ΠΓΔΜ στις 20:00 ώρα Ελλάδος για το δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών

Οι πολίτες των Σκοπίων απάντησαν σήμερα αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ και Ε.Ε. για την επίσημη ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

Εντυπωσιακή είναι η χαμηλή συμμετοχή του εκλογικού σώματος, που δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 35%.

Δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της FYROM, ανήλθε μόλις στο 28,83, ενώ τέσσερις ώρες πριν το κλείσιμο της κάλπης, το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ήταν χαμηλό.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, το ποσοστό συμμετοχής μέχρι τις 15:00 τοπική ώρα ανήλθε στο 22,65%.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δεν πρόκειται να ψηφίσει στο σημερινό δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

«Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, στο πλαίσιο της θέσης του κόμματος που επιτρέπει στον καθένα να πράξει κατά συνείδηση, αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα. Ο Μίτσκοσκι θεωρεί ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι παραπλανητικό και αποτελεί χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Εμπεριέχει το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που αποτελεί στρατηγικό στόχο του VMRO-DPMNE, αλλά στην πράξη στο σημερινή δημοψήφισμα η απόφαση αφορά την επιζήμια συμφωνία για την μετονομασία της χώρας και τίποτε άλλο. Έτσι, ο Μίτσκοσκι αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα, στέλνοντας στην πράξη μήνυμα διαφωνίας και απόρριψης της επιβλαβούς συμφωνίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ναούμ Στοίλκοφσκι.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE επανέλαβε τη θέση του κόμματός του, ότι σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα ξεπεράσει το 50% και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, τότε η βούληση αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι δύο αυτοί όροι, τότε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ πρέπει να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

 

Οι «Μακεδόνες» είναι υπέρ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δήλωσε ο Ζάεφ

Να προσέλθουν στις κάλπες κάλεσε τους ψηφοφόρους ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, αφότου έριξε το δικό του ψηφοδέλτιο στο πλαίσιο του κρίσιμου δημοψηφίσματος η έκβαση του οποίου θα καθορίσει την αλλαγή ονόματος ή μη της γειτονικής χώρας.

Ο Ζόραν Ζάεφ σε δηλώσεις του εμφανίστηκε αισιόδοξος για ένα μεγάλο ποσοστό συμμετοχής που θα αποδείξει ότι οι «Μακεδόνες» είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

«Οι «Μακεδόνες» αποφασίζουν για τη μοίρα της χώρας μας. Καλώ όλους τους πολίτες να ψηφίσουν και να πάρουν αυτή τη σπουδαία απόφαση για το μέλλον της χώρας και τις επόμενες γενιές», είπε χαρακτηριστικά.

https://www.youtube.com/watch?v=9qSQ41qUHRU?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=0&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Ντιμιτρόφ: Μεγάλη μέρα για τη «Μακεδονία»

«Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Μακεδονία και για τη φιλία μας με τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και όλους τους γείτονές μας», είπε ο υπουργος Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ ο οποίος περίπου στις 09:30 ψήφισε στο πλαίσιο της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Βγαίνοντας από το εκλογικό κέντρο, ο κ. Ντιμιτρόφ είπε: «Οι πολιτικοί μιλήσαμε και αναλύσαμε τις θέσεις μας. Σήμερα είναι η μέρα που μιλάνε οι πολίτες. Και οι πολίτες μιλούν όταν ψηφίζουν. Ελπίζω ότι θα είναι μια ήρεμη δημοκρατική διαδικασία. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία αυτό το δημοψήφισμα για να επιλέξουν οι πολίτες να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά, προς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ.

Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Μακεδονία και μια ευκαιρία να δείξουμε ότι η περιοχή μπορεί να δημιουργήσει μέλλον και όχι μόνο διαφωνίες. Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Μακεδονία και για τη φιλία μας με τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και όλους τους γείτονές μας. Είμαι αισιόδοξος και ενθουσιασμένος σήμερα. Είναι και τα γενέθλια μου όποτε θεωρώ πως πρόκειται για καλό οιωνό».

«Μοναδική ιστορική στιγμή» η Συμφωνία των Πρεσπών, λέει ο Στέβο Πεντάροφσκι

"Χρειάστηκε πολύ πολιτικό θάρρος και από τις δύο πλευρές. Ήταν μια μοναδική ιστορική στιγμή, ένα μοναδικό ιστορικό πλαίσιο και είχαμε δύο ανθρώπους, τον Ζάεφ και τον Τσίπρα, τους οποίους δεν βάρυνε η ιστορία και το λεγόμενο εθνικιστικό αίσθημα", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εθνικός συντονιστής για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Στέβο Πεντάροφσκι, μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της κάλπης του σημερινού δημοψηφίσματος.

"Εδώ, στα Σκόπια, ο Ζάεφ ήταν ο ιθύνων νους για όλο αυτό. Η υπόλοιπη κυβέρνηση απλώς τον ακολουθούσε. Πιστεύω ότι κάτι ανάλογο έγινε και στην Ελλάδα", τονίζει ο Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος ήταν υποψήφιος με το SDSM (το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ), στις προεδρικές εκλογές του 2014.

Επισημαίνει ότι η σημερινή εκλογική διαδικασία έχει δύο στοιχεία, ένα νομικό κι ένα πολιτικό, και εξηγεί: "Το ένα αφορά το όριο του 51% και υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα ως προς αυτό. Το ένα είναι οι άνθρωποι που έχουν φύγει και δεν μένουν πλέον στη χώρα αλλά είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Εκτιμάμε ότι πρόκειται για περίπου 400.000 ανθρώπους. Υπάρχουν εγγεγραμμένοι 1,8 εκατ. ψηφοφόροι αλλά επί της ουσίας είναι 1,4 εκατ.".

Μια άλλη πτυχή στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Πεντάροφσκι, αφορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE. "Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι και υποστηρικτές του είναι περίπου 300.000. Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι σε κάθε πόλη και χωριό που λένε στους πολίτες "μείνετε στα σπίτια σας" την ημέρα του δημοψηφίσματος. Δεν περιμένω επομένως μεγάλο αριθμό πολιτών μεταξύ αυτών να προσέλθει και να ψηφίσει σήμερα. Οι περισσότεροι απ' αυτούς τους ανθρώπους το πιο πιθανό είναι να μην ψηφίσουν. Επομένως αυτά τα δύο στοιχεία βάζουν ένα μεγάλο ερωτηματικό ως προς το αν θα επιτευχθεί το όριο. Δεν είμαι πλήρως αισιόδοξος ως προς αυτό", λέει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό στοιχείο της σημερινής εκλογικής διαδικασίας, η οποία κινείται σε χαμηλά επίπεδα προς το παρόν, εκτιμά πως από όσους προσέλθουν τελικά να ψηφίσουν ένα μεγάλο ποσοστό θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας "και αυτό θα είναι ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για τη συνέχεια".

Όπως διευκρινίζει, "αυτό σημαίνει ότι από Δευτέρα θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στη Βουλή και να προχωρήσουμε τις συνταγματικές αλλαγές και να δούμε αν μπορούμε να πετύχουμε το απαιτούμενο ποσοστό (για να ψηφιστούν)".

"Πρόωρες εκλογές μόνο αν δεν περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές"

Για τον Στέβο Πεντάροφσκι, πρόωρες εκλογές στη χώρα θα χρειαστούν μόνο αν δεν περάσουν οι προβλεπόμενες από τη συμφωνία συνταγματικές αλλαγές. "Μόνο αν αποτύχουμε να περάσουμε τις συνταγματικές αλλαγές θα χρειαστούν πρόωρες εκλογές [...] Το πιο σημαντικό στοιχείο στη συμφωνία είναι να μπορέσουμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Αυτό περιμένει και η ελληνική πλευρά προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει με τις απαιτούμενες διαδικασίες. Το δημοψήφισμα είναι μόνο ένας σταθμός σε αυτό τον δρόμο κι έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα", επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του "οδικού χάρτη" για τη συμφωνία από την πλευρά της ΠΓΔΜ επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς συνταγματολόγους, "δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία νωρίτερα από 95 ημέρες ή αργότερα από 106 ημέρες. Περίπου 3-3,5 μήνες δηλαδή. Επομένως αν όλα πάνε ομαλά με το δημοψήφισμα και με την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών, μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ως τις 15 Ιανουαρίου".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News