Ελλάδα

Έρχονται μητρώα για όσους υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

Mητρώα για όσους υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και τους διαβητικούς ασθενείς ετοιμάζει ο ΕΟΠΥΥ.

Στόχος του Οργανισμού είναι η απλοποίηση του υπολογισμού των οδοιπορικών που λαμβάνουν οι νεφροπαθείς προκειμένου να μεταβούν από την οικία τους για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση και τελικά η διευκόλυνσή τους, και ο εξορθολογισμός των δαπανών του για τους διαβητικούς ασθενείς.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΠΥΥ από την 1η Οκτωβρίου ανοίγει νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τους νεφροπαθείς. Πρόκειται για την πλατφόρμα διαχείρισης των οδοιπορικών των περίπου 11.000 νεφροπαθών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Στόχος του Οργανισμού είναι η απλοποίηση του συστήματος υπολογισμού και κάλυψης των οδοιπορικών που λαμβάνουν οι νεφροπαθείς. Σύμφωνα με την ισχύουσα μέχρι σήμερα διαδικασία, οι αιμοκαθαιρόμενοι συγκεντρώνουν δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη μετακίνησή τους, όπως π.χ. βεβαίωση της Περιφέρειας για τη χιλιομετρική απόσταση της Μονάδας Αιμοκάθαρσης από την οικία τους, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, αποδείξεις από ταξί κ.ά., και τα υποβάλλουν στην αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΕ.ΔΙ.) του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να αποζημιωθούν. Η εκάστοτε ΠΕ.ΔΙ. κάνει την εκκαθάρισή τους και στη συνέχεια τα αποστέλλει στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, από όπου δίδεται η εντολή για αποζημίωση.

Πλέον, η ηλεκτρονική εφαρμογή, που βασίζεται στην αναβαθμισμένη ψηφιακή υποδομή του Οργανισμού, βάζει τέλος στη γραφειοκρατία και τα “πηγαινέλα” των ασθενών για τα έξοδα μετακίνησής τους.

Οι αιμοκαθαιρόμενοι θα πηγαίνουν στη Μονάδα Αιμοκάθαρσης και μεταξύ όλων των άλλων στοιχείων που θα καταχωρίζουν οι υπεύθυνοι της Μονάδας στον ΕΟΠΥΥ σχετικά με την πράξη της αιμοκάθαρσης θα είναι και τα στοιχεία της μετακίνησης.

Με δεδομένο ότι η διεύθυνση κατοικίας του ασφαλισμένου όπως και του ιδιωτικού κέντρου είναι καταχωρισμένες στο σύστημα, θα γίνεται αυτόματη εκτίμηση του κόστους μετακίνησης αμέσως μόλις υποβληθούν τα στοιχεία της εκάστοτε αιμοκάθαρσης.

Σχόλια