Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα της ΝΔ με 10,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Ελλάδα
Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα της ΝΔ με 10,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μία δημοσκόπηση της Pulse, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ - η πρώτη του φθινοπώρου - μετά και τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, τη συμφωνία των Πρεσπών κ.ά., αποτυπώνονται οι απόψεις των πολιτών.

Έναν μήνα μετά την λήξη του τρίτου Μνημονίου, δείτε τις εκτιμήσεις των νοικοκυριών για το πόσο επηρεάζονται οικονομικά από την νέα πραγματικότητα.

Με την χώρα να πλησιάζει στην τελική ευθεία για τις ευρω-εκλογές της άνοιξης και τις γενικές εκλογές, η έρευνα αποτυπώνει την εικόνα στο μέτωπο της πρόθεσης ψήφου και στην παράσταση νίκης.

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 10,5 μονάδες στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή και 9,5 μονάδες στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή καταγράφει νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ. Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 16 μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου, σε δείγμα 1.354 ψηφοφόρων.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η ΝΔ συγκεντρώνει 33,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23%, ακολουθούν Χ.Α 7,5%, ΚΙΝΑΛ 7% ΚΚΕ 6% Ένωση Κεντρώων 2% όπως και η Ελληνική Λύση 2% από 1,5% συγκεντρώνουν Ποτάμι και ΑΝΕΛ με τους αναποφάσιστους να φτάνουν το 12%.

Στην αναγωγή επί των εγκύρων, το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει το 7%, η ΧΑ 7,5%, το ΚΚΕ 6%. Εκτός Βουλής «θέτει» η δημοσκόπηση το Ποτάμι (1,5%), τους ΑΝΕΛ (1,5%), την Ενωση Κεντρώων (2%), τη Λαϊκή Ενότητα (1%), την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1%) και την Ελληνική Λύση (2%).

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου επί του συνόλου των ψηφοδελτίων το προβάδισμα της ΝΔ διαμορφώνεται στις 9,5 ποσοστιαίες μονάδες, με την αξιωματική αντιπολίτευση να συγκεντρώνει ποσοστό 31,5%, έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιουνίου η ΝΔ συγκέντρωνε ποσοστό 31% έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί η ΧΑ με 7% (από 6,5%), το Κίνημα Αλλαγής με σταθερές δυνάμεις στο 6,5%, και το ΚΚΕ επίσης με σταθερό το ποσοστό του στο 5,5%. Κανένα άλλο κόμμα δεν περνά το φράγμα του 3% για την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η ΝΔ συγκεντρώνει 33,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23%, ακολουθούν Χ.Α 7,5%, ΚΙΝΑΛ 7% ΚΚΕ 6% Ένωση Κεντρώων 2% όπως και η Ελληνική Λύση 2% από 1,5% συγκεντρώνουν Ποτάμι και ΑΝΕΛ με τους αναποφάσιστους να φτάνουν το 12%.

Ωστόσο στην πρόθεση ψήφου η διάφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων πέφτει στο 9,5% (ΝΔ 31,5% – ΣΥΡΙΖΑ 22%) με τον κυβερνών κόμμα να έχει κερδίσει σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση 2,5 μονάδες σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση που έχει αυξήσει το δημοσκοπικό της ποσοστό κατά μισή μονάδα. Τα ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων ουσιαστικά δεν αλλάζουν ενώ το εισιτήριο για την είσοδο τους στην βουλή παίρνουν 5 κόμματα.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με 10 μονάδες διαφορά, ειδικότερα 34% συγκεντρώνει ο πρόεδρος της ΝΔ και 24% ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το 34% των ερωτηθέντων απαντάει κανένας από τους δύο.

Σύμφωνα με το 59% των ερωτηθέντων τα πράγματα στην Ελλάδα, σε γενικές γραμμές, κινούνται προ τη λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 31% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πράγματα στη χώρα βελτιώνονται.

Αναφορικά με την αξιολόγηση της επίδοσης της Κυβέρνησης και της Πολιτείας, γενικότερα, για το κρίσιμο ζήτημα των φονικών πυρκαγιών στο Μάτι Αττικής, μόλις το 17% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η κατάσταση διαχειρίστηκε σωστά, ενώ η πλειοψηφία και ειδικότερα, το 72% των ερωτηθέντων, πιστεύουν ότι Κυβέρνηση και Πολιτεία διαχειρίστηκαν το ζήτημα με λάθος τρόπο. Αξίζει να αναφερθεί, σε αυτό τοι σημείο, πως μόλις 1 στους 9 ψηφοφόρους του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί ότι το ζήτημα των φονικών πυρκαγιών διαχειρίστηκε ορθά από την Κυβέρνηση και την Πολιτεία.

Στο προσκήνιο της έρευνας της Pulse, για τον ΣΚΑΪ, τέθηκε και η «Συμφωνία των Πρεσπών», η πολύκροτη συμφωνία - δηλαδή - που αφορά στην ονοματολογία των Σκοπίων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων και ειδικότερα το 60% αξιολογούν αρνητικά την εν λόγω συμφωνία, ενώ το 28% έχουν θετική άποψη.

Ακόμα μία κρίσιμη ερώτηση της δημοσκόπησης είναι η άποψη των ερωτηθέντων για την έξοδο από τα μνημόνια. Ειδικότερα, στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι η έξοδος από τα μνημόνια θα αλλάξει την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών;», το 61% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κατάσταση δε θα αλλάξει, ενώ το 27% ελπίζει στην αλλαγή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News