default-image

Όταν ειπώθηκε το... «μαζί τα φάγαμε»

Ελλάδα
Όταν ειπώθηκε το... «μαζί τα φάγαμε»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε αναλυτικά τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή ημέρα.

Όταν ειπώθηκε το... «μαζί τα φάγαμε»

Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Θεόδωρος Πάγκαλος αναφώνησε από το βήμα της Βουλής το περιβόητο πλέον «μαζί τα φάγαμε». «Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας “πώς τα φάγατε τα λεφτά;”, που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: “Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί”. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής», είχε πει στις 21 Σεπτεμβρίου του 2010 ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η εμπλοκή της Χωροφυλακής στην υπόθεση Λαμπράκη

Σαν σήμερα, στις 21 Σεπτεμβρίου του 1964, ο Εισαγγελέας Στυλιανός Μπούτης ζητά την προφυλάκιση ανωτάτων στελεχών της - τότε - Χωροφυλακής, τα οποία εμπλέκονταν στην υπόθεση δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη.

Ο Μπούτης ζήτησε να προφυλακιστούν υψηλά ιστάμενα άτομα των Αρχών, τα οποία βαρύνονταν με τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος, της κατάχρησης εξουσίας, της άμεσης συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία του γιατρού, αθλητή και αγωνιστή της Αριστεράς.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης τραυματίστηκε βαρύτατα στις 22 Μαΐου του 1963, όταν δέχτηκε επίθεση στο κέντρο της συμπρωτεύουσας από τρίκυκλο, στο οποίο επέβαιναν οι ακροδεξιοί Σπύρος Γκοτζαμάνης και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης. Ο 51χρονος βουλευτής άφησε την τελευταία του πνοή πέντε μέρες αργότερα και ο θάνατός του προκάλεσε οξεία πολιτική κρίση, διεθνή κατακραυγή και πλήθος οργισμένων λαϊκών αντιδράσεων σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

https://www.youtube.com/watch?v=6OcQBqF_9o4?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=0&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Η υποτίμηση της δραχμής από το ΔΝΤ

Ήταν 21 Σεπτεμβρίου του 1949, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - που είχε ιδρυθεί πέντε μόλις χρόνια νωρίτερα - ανακοινώνει και επίσημα την υποτίμηση της ελληνικής δραχμής. Έπειτα από μια καταστροφική δεκαετία για τη χώρα, λόγω της ναζιστικής κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου, η δραχμή υποτιμήθηκε κατά 33,3% ως προς το δολάριο και κατά 24,8% ως προς τη στερλίνα.

Βίος και πολιτεία του Νίκου Πουλαντζά

Πριν από ακριβώς 82 χρόνια γεννιέται στην Αθήνα ο νεομαρξιστής διανοούμενος Νίκος Πουλαντζάς. Ο γνωστός στοχαστής και κοινωνιολόγος ήρθε στη ζωή στις 21 Σεπτεμβρίου του 1936. Η σκέψη του κατ’ εξοχήν εκπροσώπου τού λεγόμενου δομικού μαρξισμού επηρεάστηκε από τον Σαρτρ, τον Λούκατς, τον Γκράμσι και τον Αλτουσέρ, ωστόσο σταδιακά αποστασιοποιήθηκε και διαμόρφωσε τη δική της ταυτότητα. «Ο σοσιαλισμός ή θα είναι δημοκρατικός ή δε θα είναι σοσιαλισμός» είναι μια από τις διάσημες ρήσεις του Πουλαντζά.

Ο τελευταίος υποβλήθηκε σε αυστηρότατη κριτική από τους ορθόδοξους (sic) μαρξιστές, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για ρεφορμισμό. Στα γνωστότερα βιβλία του συγκαταλέγονται τα “Πολιτική εξουσία και κοινωνικές τάξεις” (1969), “Φασισμός και Δικτατορία” (1970), “Οι κοινωνικές τάξεις στο σύγχρονο καπιταλισμό” (1974) και “Το κράτος, η εξουσία, ο σοσιαλισμός” (1978). Ο μεγάλος στοχαστής αυτοκτόνησε σε ηλικία 43 ετών, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Στις 3 Οκτωβρίου του 1979, ο Πουλαντζάς πήδηξε στο κενό από τον όροφο πολυκατοικίας στο Παρίσι, όπου διέμενε. Στην αγκαλιά του είχε μαζί του τα βιβλία του...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News