Η αυτοθυσία του Κώστα Γεωργάκη στην Γένοβα

Ελλάδα
Η αυτοθυσία του Κώστα Γεωργάκη στην Γένοβα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ημερολόγιο έδειχνε 19 Σεπτεμβρίου όταν αυτοπυρπολήθηκε στη Γένοβα ο Έλληνας φοιτητής

Η θυσία του Κώστα Γεωργάκη στη Γένοβα

Σαν σήμερα, στις 19 Σεπτεμβρίου του 1970, ο φοιτητής Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολείται στη Γένοβα της Ιταλίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου στην Ελλάδα. Ο Γεωργάκης καταγόταν από την Κέρκυρα και σπούδαζε Γεωλογία στη γείτονα χώρα.

Γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του 1948 και ήταν μέλος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου. Τον Ιούλιο του 1970, ο Γεωργάκης αποκαλύπτει ανώνυμα ότι η Χούντα είχε “διαβρώσει” τις ελληνικές φοιτητικές οργανώσεις στην Ιταλία. Γρήγορα η ταυτότητα του Γεωργάκη αποκαλύφθηκε, με αποτέλεσμα ο ίδιος να πάρει την απόφαση να αυτοπυρποληθεί προκειμένου να κάνει γνωστή σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο διεθνώς την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα.

Το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου του 1970, ο Γεωργάκης στέλνει επιστολή στον πατέρα του. Σ’ αυτή γράφει, μεταξύ άλλων: «Ο γιος σου δεν είναι ήρωας, είναι ένας άνθρωπος σαν τους άλλους, ίσως μάλιστα να φοβάμαι και λίγο περισσότερο... Φίλα τη γη μας για μένα».

Τα ξημερώματα της 19ης Σεπτεμβρίου παίρνει το αυτοκίνητό του και περίπου στις 3 το πρωί φτάνει στην πλατεία Ματεότι της Γένοβας. Κατεβαίνει από το αμάξι του και βγάζει από το πορτμπαγκάζ τρία μπουκάλια γεμάτα βενζίνη. Στη συνέχεια κατευθύνεται στο Παλάτσο Ντουκάλε, όπου στεγάζονταν τα δικαστήρια: Εκεί ανοίγει τα μπουκάλια, λούζεται τη βενζίνη και ανάβει φωτιά με ένα σπίρτο...

Την ώρα εκείνη, στην πλατεία Ματεότι βρισκόταν μόνο κάποιοι εργάτες καθαριότητας. Οι τελευταίοι έτρεξαν αμέσως να σώσουν τον Έλληνα φοιτητή. Ωστόσο, οι φλόγες είχαν ήδη τυλίξει το κορμί του νεαρού Κερκυραίου. Ο Γεωργάκης μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο της πόλης, όπου μερικές ώρες αργότερα κατέληξε. Στο σημείο της “θυσίας” του υπάρχει μέχρι σήμερα μια μαρμάρινη στήλη που γράφει στα Ιταλικά: «Η Ελλάδα θα τον θυμάται για πάντα».

Η αυτοπυρπόληση του Κώστα Γεωργάκη αποσιωπήθηκε - όπως ήταν λογικό - από τη χούντα. Μάλιστα, η μεταφορά της σορού του αδικοχαμένου νεαρού στη γενέτειρά του έγινε με καθυστέρηση τεσσάρων ολόκληρων μηνών! Εντούτοις, η πράξη του έγινε ευρέως γνωστή, με αποτέλεσμα σημαντικό κομμάτι της διεθνούς κοινής γνώμης να αφυπνιστεί και να ενημερωθεί για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα

Ο τάφος του Κώστα Γεωργάκη βρίσκεται στο Α’ Δημοτικό Νεκροταφείο της Κέρκυρας, ενώ μια πλατεία της πόλης φέρει το όνομά του. Σήμερα, 48 χρόνια μετά το συμβάν, η θυσία του Γεωργάκη θεωρείται ως “προάγγελος” της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που ακολούθησε λίγα χρόνια μετά.

Η πολιορκία του Παρισιού και η Κομμούνα

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1870, ξεκινά η πολιορκία του Παρισιού από τις πρωσικές δυνάμεις του Γουλιέλμου Α’ και του καγκελάριου Μπίσμπαρκ. Η “πόλη του φωτός” θα πέσει τελικά στα χέρια των Πρώσων αρκετούς μήνες μετά.

Η δεινή θέση των εργατών του Παρισιού, οι οποίοι προδόθηκαν από τους κυβερνώντες τη Γαλλία, προκάλεσε το 1871 την περίφημη “Παρισινή Κομμούνα”, η οποία αποτέλεσε το πρώτο εργατικό εγχείρημα κοινωνικής αυτοοργάνωσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News