Ελλάδα

Δημοσκόπηση Prorata: Στις 5,5 μονάδες η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

«Κλείνει» η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Στις 5,5% μονάδες διαφαίνεται η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Prorata.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη σε όλη την Ελλάδα, κατά το χρονικό διάστημα 11 - 12 Σεπτεμβρίου, για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, εντοπίζεται στις 5,5 μονάδες.

Αναλυτικότερα, κατά την πρόθεση ψήφου, τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:

ΣΥΡΙΖΑ: 19%

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 24,5%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 6%

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: 7%

ΚΚΕ: 4,5%

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ: 2%

ΑΝ.ΕΛ.: 1%

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 1,5%

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: 1,5%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 1,5%

ΑΛΛΟ: 3%

ΛΕΥΚΟ/ΑΚΥΡΟ: 10,5%

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ/ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ: 18%

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και πριν την ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα ΕΔΩ.

Όπως αναφέρει ο κ. Γιάννης Κωνσταντινίδης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Επιστημονικός Διευθυντής της Prorata:

«Πώς αντιδρά απέναντί σου ένας ψηφοφόρος που συμφωνεί σχεδόν με όλα όσα λες, αλλά δεν πιστεύει ότι μπορείς να τα υλοποιήσεις; Είναι το ερώτημα που προφανώς ταλανίζει το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ διαβάζοντας τα ευρήματα μιας έρευνας που αποτυπώνει μεν υψηλά ποσοστά συμφωνίας με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, παράλληλα όμως με υψηλά ποσοστά δυσπιστίας για την πιθανότητα αυτές οι εξαγγελίες να υλοποιηθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πιθανότητα υλοποίησης μέτρων όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή η επέκταση του προγράμματος επιδότησης ενοικίου κρίνεται ως πολύ χαμηλή ακόμα και από το 45%-50% των ψηφοφόρων εκείνων που δηλώνουν υψηλή πιθανότητα ψήφου για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ακόμα περισσότερους (60%) από όσους ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες αρέσουν, αλλά δεν είναι πειστικές. Πώς θα ισορροπήσει η ζυγαριά μεταξύ στιγμιαίας ελπίδας και φόβου ματαίωσης στην κάλπη;

Η πρώτη μέτρηση της διαφαινόμενης προεκλογικής περιόδου καταγράφει ισχυρά ποσοστά ελπίδας μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2015, η συσπείρωση των οποίων είναι ελαφρώς υψηλότερη από αυτήν των μετρήσεων των αρχών του καλοκαιριού με συνέπεια η διαφορά στα επίπεδα δυνητικής εκλογικής επιρροής της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να μειώνεται ελαφρώς. Είναι μια ακόμα «καλή στιγμή» του ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογη αυτής που αποτυπώθηκε σε μετρήσεις δυνητικής εκλογικής επιρροής του Ιανουαρίου 2017 και 2018, δηλαδή αμέσως μετά την ανακοίνωση διανομής του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος» στα τέλη των δύο τελευταίων ετών. Η προοπτική βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών δημιουργεί ελπίδα, η οποία και ανακόπτει τις διαρροές προς άλλα κόμματα. Όμως δημιουργεί και προσδοκίες, η διάψευση των οποίων αποτελεί τον κρυμμένο κίνδυνο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια ματαίωση θα ανοίξει διάπλατα τις πύλες της εξόδου από την επιλογή του 2015, όχι κατ’ ανάγκη προς την ΝΔ που δείχνει αδύναμη να προσεγγίσει περαιτέρω ψηφοφόρους, αλλά προς κόμματα του Κέντρου που δείχνουν να αποκτούν εκ νέου μια δυναμική και, κυρίως, προς την αποχή από την εκλογική διαδικασία.»

Τέλος, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα της Prorata, η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ εντοπιζόταν στις 8 μονάδες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια