default-image

Ο δεύτερος γάμος του Ελευθερίου Βενιζέλου έδωσε... τροφή για σχόλια

Ελλάδα
Ο δεύτερος γάμος του Ελευθερίου Βενιζέλου έδωσε... τροφή για σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι η δεύτερη σύζυγος του Βενιζέλου και που έγινε ο γάμος.

Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1921, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, σε ηλικία 57 ετών, παντρεύεται τη νεότερή του κατά μια δεκαετία Έλενα Σκυλίτση. Η 47χρονη ήταν κόρη πλούσιας οικογένειας από τη Χίο, με δραστηριότητα στην Τουρκία και την Αγγλία. Η τελετή δεν έγινε σε εκκλησία, καθώς η αγγλική αστυνομία φοβόταν χτύπημα εναντίον του πρώην πρωθυπουργού. Έτσι, έγινε σε κλειστό κύκλο, στην αίθουσα μουσικής του σπιτιού του Sir Arthur και της Lady Crosfield, στο Highgate του Λονδίνου.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ως πολιτικός και επικεφαλής κράτους, δεν πλούτισε. Οι περισσότεροι γνώριζαν την οικονομική του κατάσταση, η οποία κάθε άλλο παρά εντυπωσιακή ήταν. Όταν παντρεύτηκε την ευκατάστατη Έλενα Σκυλίτση, οι “αντιβενιζελικοί” πολιτικοί τού επιτέθηκαν. Τον χαρακτήρισαν προικοθήρα, που η σύζυγος τον έσωνε από τα οικονομικά του αδιέξοδα. Η Έλενα είχε όντως αυτή τη δυνατότητα και σίγουρα μπορούσε να χαρίσει μια άνετη οικονομική ζωή στον Βενιζέλο. «Σεις, κύριε πρόεδρε, υπήρξατε νυμφίος της Ελλάδος. Πώς είναι δυνατόν να γίνετε νυμφίος μιας γυναικός;», τον ρωτούσε το “δεξί του χέρι”, Εμμανουήλ Ρέπουλης. Μια από τις κατηγορίες ήταν ότι η Έλενα είχε χάσει προ καιρού τη θηλυκότητά της...

Η ανακάλυψη της πενικιλίνης

Σαν σήμερα το 1928 ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Αγγλίας, ο Φλέμινγκ κατατάχθηκε στο ιατρικό σώμα του βασιλικού στρατού. Εργάστηκε για την ανάπτυξη μιας θεραπείας που θα μείωνε τους θανάτους στρατιωτών από τις διάφορες μολύνσεις, υποστηρίζοντας ότι τα αντισηπτικά δεν ήταν αρκετά αποτελεσματικά. Ωστόσο, το εγχείρημά του απορρίφθηκε, κυρίως λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Φλέμινγκ επέστρεψε στο Νοσοκομείο “St. Mary” και στις 15 Σεπτεμβρίου του 1928 έκανε τυχαία τη μεγάλη ανακάλυψη.

Λίγο πριν καταστρέψει έναν δοκιμαστικό σωλήνα με την καλλιέργεια κάποιων βακτηριδίων, παρατήρησε ότι είχε αναπτυχθεί ένα είδος μπλε μούχλας, που φάνηκε να είναι σε θέση να σκοτώσει τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Μια σειρά πειραμάτων απέδειξε αργότερα τα συμπεράσματά του και οδήγησε στην ανακάλυψη της πενικιλίνης. Δυστυχώς, η έρευνά του έπρεπε να σταματήσει, καθώς δεν κατόρθωσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας.

Το έργο του ολοκλήρωσαν άλλοι επιστήμονες στα τέλη της δεκαετίας του ’30, οπότε αμερικανικές και βρετανικές φαρμακοβιομηχανίες άρχισαν τη μαζική παραγωγή πενικιλίνης. Το νέο φάρμακο χρησιμοποιήθηκε ευρέως στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για την αντιμετώπιση πολλών μολύνσεων. Όταν ο Φλέμινγκ βραβεύτηκε το 1945 με το Νόμπελ Ιατρικής, δήλωσε ταπεινά: «Η φύση δημιούργησε την πενικιλίνη. Εγώ απλώς τη βρήκα».

Διάσημα γενέθλια

Σαν σήμερα το 1890 γεννήθηκε η Αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Αγκάθα Κρίστι. Το 1946 γεννήθηκε ο Αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν (“Πλατούν”, “Γεννημένος την 4η Ιουλίου”) και την ίδια χρονιά η ηθοποιός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νόρα Κατσέλη. Την ίδια μέρα το 1936 πέθανε ο πολιτικός Αλέξανδρος Ζαΐμης, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας, το 1938 “έφυγε” ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς και το 2006 η διάσημη Ιταλίδα δημοσιογράφος Οριάνα Φαλάτσι.

φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News