Ξύπνησαν μνήμες στην Κέρκυρα

Ελλάδα
Ξύπνησαν μνήμες στην Κέρκυρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ημέρα μνήμης για την Κέρκυρα η σημερινή, η 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.

Οι κάτοικοι του νησιού, πριν από 75 χρόνια αντίκρισαν μία κατεστραμμένη Κέρκυρα, με καμένα μνημεία και εκατοντάδες νεκρούς.

Το βράδυ της 13ης προς 14η Σεπτεμβρίου 1943 η αεροπορία της ναζιστικής Γερμανίας βομβάρδισε την πόλη του νησιού, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο πολλοί κάτοικοι του νησιού.

Θύμα του ανηλεούς βομβαρδισμού απετέλεσε και ο Ιερός Ναός των Αγίων Πατέρων, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς.

Το πρωί της Παρασκευής 14 Σεπτεμβρίου 2018 τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πατέρων στην πόλη της Κέρκυρας.

Η Κέρκυρα στις φλόγες

«Σεπτέμβρης του 1943 ήταν. Κι ακριβώς 14 του μηνός. Μέρα μεγάλη. Μέρα της γιορτής του Τίμιου Σταυρού. Ένα σούρουπο μελαγχολικό. Ανάρια σύννεφα πάνω από την πόλη της Κέρκυρας δεν σήμαιναν βροχή. Όμως η μυρουδιά του φθινοπώρου ήταν διάχυτη.

Το σκοτάδι δεν είχε ακόμη για τα καλά απλωθεί όταν από μακριά ακούστηκε ο βαθύς ρόγχος αεροπλάνων που πλησίαζαν. Κάτι που δεν ήταν παράξενο για μας κείνες τις μέρες του πολέμου. Κι ακόμη πιο πολύ στα νησιά μας, που οι Ιταλοί μετά την συνθηκολόγηση είχαν αρνηθεί να τα παραδώσουν στους Γερμανούς.

Και τούτοι δω χολωμένοι το είχαν πάρει συνήθεια να φτάνουν κάθε μέρα πάνω από τη Χώρα και να μας ρίχνουν τις βόμβες τους. Κι όχι πως έψαχναν για κάποιους στόχους των Ιταλών. Άφηναν τις βόμβες να πέσουν όπου να ’ναι. Κι εμείς τρέχαμε αλαφιασμένοι να κρυφτούμε σε ό,τι είχαμε ονομάσει καταφύγιο άσχετο αν αυτό το κατασκεύασμα είχε κάποια σχέση με τα καταφύγια και προστάτευε τη ζωή μας.

Έτσι κι εκείνο το σούρουπο, τρέξαμε να κρυφτούμε. Όμως από τις πρώτες εκρήξεις που ακούσαμε κάτι μας φάνηκε ότι τούτος ο βομβαρδισμός δεν είναι σαν τους άλλους… Κάτι το διαφορετικό υπήρχε. Η εμπειρία που είχαμε αποκτήσει από τις τόσες βόμβες που είχαμε φάει στο κεφάλι μας, προσπαθούσε να το εξηγήσει. Μας παραξένεψε πολύ ο υπόκωφος και πολύ σιγανός κρότος της έκρηξης. Κι ακόμη ότι η γης δεν έτρεμε όπως με τους άλλους βομβαρδισμούς. Και τότε ήταν που από κάπου ακούστηκε η πρώτη φωνή.

- Φωτιές!! Τα αεροπλάνα ρίχνουν φωτιές!

Αψηφώντας τα αεροπλάνα, που άλλωστε είχαν ήδη αρχίσει να απομακρύνονται, βγήκαμε έξω από τα υποτιθέμενα καταφύγια και προσπαθούσαμε να μάθουμε που ήσαν οι φωτιές.

- Κάτω στην Πιάτσα καίγονται όλα, φώναξε κάποιος.

Αψηφώντας τις φωνές και τις απειλές των δικών μας τρέξαμε όλο το τσούρμο, εμείς τα πιτσιρίκια, προς το μέρος της Πιάτσας. Ήταν τότε που ένοιωσα μια δυνατή ανατριχίλα να διαπερνά όλο μου το κορμί.

Σαν φτάσαμε κοντά στο καντούνι του Αγίου ήταν αδύνατο να προχωρήσουμε πάρα κάτω. Όλος ο τόπος ήταν μια μεγάλη φωτιά. Οι φλόγες ανέβαιναν ψηλά στον ουρανό και η κάπνα γέμιζε όλη τη γειτονιά. Τα σπίτια, παλιά με αρκετό ξύλο και κολλημένα καθώς ήσαν, άρπαζαν τη φωτιά και την άπλωναν και στα διπλανά. Οι άνθρωποι έτρεχαν σαν τρελοί για να ξεφύγουν από τον κλοιό της φωτιάς και οι φωνές τους ακούγονταν γεμάτες τρόμο με στο σύθαμπο του δειλινού.

Πάνω από εξήντα χρόνια έχουν περάσει. Το μικρό παιδάκι κείνης της εποχής είναι ένας ασπρομάλλης παππούς. Ένας παππούς που προσπαθεί να σβήσει κείνες τις μνήμες. Όμως ακόμη δεν το έχει καταφέρει», περιγράφει μεταξύ άλλων ο Ντένης Κονταρίνης, σύμφωνα με το corfuhistory.eu.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News