Επιβλητικοί Σταυροί που υψώθηκαν σε βουνά και φρούρια

Ελλάδα
Επιβλητικοί Σταυροί που υψώθηκαν σε βουνά και φρούρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναρίθμητοι οι σταυροί που ευλαβείς Χριστιανοί έστησαν σε φρούρια, υψώματα, χαράκια και δύσβατα βουνά.

Με τη δέουσα λαμπρότητα και ευλάβεια εορτάζεται πανελλαδικά από πλήθη πιστών η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.

Ο Τίμιος Σταυρός, σύμβολο μαρτυρίου, καθώς πάνω καρφώθηκε ως κακούργος και άφησε την τελευταία του πνοή μαρτυρικά, ο ίδιος ο Θεάνθρωπος από ανυπέρβλητη αγάπη προς το τελειότερο δημιούργημά του, τον άνθρωπο.

Αναρίθμητοι οι Ιεροί Ναοί και τα μοναστήρια ανά την Ελλάδα που είναι αφιερωμένα στην Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.

Αναρίθμητοι και οι σταυροί που ευλαβείς Χριστιανοί ύστερα από μία εκπλήρωση ενός τάματος έστησαν - το ιερό αυτό σύμβολο για κάθε ορθόδοξο χριστιανό - σε υψώματα, χαράκια και δύσβατα βουνά.

Μερικοί από αυτούς τους σταυρούς που τιμώνται είναι και οι παρακάτω:

Στην Κρήτη

Το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού στην κορφή του Ψηλορείτη

Το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού στον Ψηλορείτη βρίσκεται σε υψόμετρο 2.456 μέτρων και είναι μετόχι της Μονής Δισκουρίου, ενώ ανήκει στο Δήμο Κουλούκωνα.

Πλήθος πιστών από ολόκληρο το νησί το επισκέπτεται την ημέρα της εορτής του 14 Σεπτεμβρίου, καθώς αποτελεί πόλο έλξης των Κρητικών από τα παλιότερα χρόνια.

Το εκκλησάκι που έχει κάτοψη σε σχήμα θήκης βιολιού και αποτελείται από δύο κυκλικής κάτοψης χώρους, κατά τη διάρκεια του χειμώνα σκεπάζεται από χιόνι.

Ο Τίμιος Σταυρός στην εμβληματική κορυφή του Στρούμπουλα

Η εμβληματική κορυφή του Στρούμπουλα δεσπόζει δυτικά της πόλης του Ηρακλείου, ανέκαθεν υπήρξε τόπος ιερός. Το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού είναι χτισμένο στην κορυφή του, 800 μέτρα πάνω από το οροπέδιο.  

Πλήθος πιστών το επισκέπτεται κάθε χρόνο. Πολλοί πιστοί μάλιστα ανεβαίνουν στην κορυφή και μένουν εκεί όλο το βράδυ για να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στη Θεία Λατρεία το πρωί.

Ο Σταυρός 3 μέτρων στον αφιλόξενο Χαρακιώτη

Ένας σταυρός τριών μέτρων και πενήντα κιλών, κατασκευασμένος από σίδερο και πλέξι γκλας, φιλοξενείται από τον περασμένο Απρίλιο στο δύσβατο και αφιλόξενο βουνό Χαρακιώτη κοντά στο χωριό Αλόιδες, με υψόμετρο 830 με 850 μ.

Ο Σταυρός ήταν εκπλήρωση ενός τάματος ενός Ηρακλειώτη. Για την ανάβαση, το στήσιμο, αλλά και για να ολοκληρωθεί όλο αυτό το δύσκολο εγχείρημα, να ανέβει στο βουνό ο σταυρός και να στηθεί συνέβαλαν πολλοί άνθρωποι, φίλοι και γνωστοί του 43χρονου που εκπλήρωσε το τάμα του.

Ο επιβλητικός Σταυρός της Ρόδου

Σε μία τοποθεσία μαγευτική με πανύψηλα κυπαρίσσια έξω από την πόλη της Ρόδου στο δρόμο για το αεροδρόμιο στη Μονή του Φιλερήμου, βρίσκεται ο Σταυρός μεγάλου ύψους, που προκαλεί δέος.

Στον πεζόδρομο που δημιουργείται υπάρχουν δεκατέσσερις αναπαραστάσεις του Θείου Δράματος, η μοναδική θέα, κόβει την ανάσα του επισκέπτη, ενώ ομορφιά και ιστορία συνυπάρχουν…

 

Το μνημείο του Αφανούς Ναύτου με τον επιβλητικό Σταυρό 15 μ.

Ένας μεγάλος επιβλητικός σταυρός δεσπόζει στο άκρο του όρμου της Αφροδίτης, στην Πειραϊκή Χερσόνησο.

Ευρύτερα διαδεδομένος είναι ως ο Σταυρός της Πειραϊκής και όχι ως το μνημείο του Αφανούς Ναύτη, η ιδέα για την κατασκευή του οποίου καταγράφεται επίσημα μεταπολεμικά  (1903-1980).

Το μνημείο του Αφανούς Ναύτου αποτελείται από έναν μεγάλο τσιμεντένιο σταυρό ύψους 15 μέτρων στη βάση, του οποίου υφίστατο μία γλυπτική σύνθετη, η οποία αναπαριστούσε το θαλάσσιο κύμα και πέντε χάλκινους γλάρους που συμβόλιζαν τις πέντε ηπείρους του κόσμου.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πραγματοποιήθηκαν στις 8 Δεκεμβρίου του 1969.

 

Ο Σταυρός στο Φρούριο της Κέρκυρας

Στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας (Ενετικά: Fortezza Vecchia), το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε μία βραχώδη χερσόνησο με δύο χαρακτηριστικούς λόφους (Κορυφαί, Koryphai), δεσπόζει ο επιβλητικός Σταυρός της Κέρκυρας.

Σημείο αναφοράς πάντοτε ο Σταυρός στο Παλαιό Φρούριο, αλλά και θαυμασμού, τόσο των κατοίκων του νησιού, όσο και των επισκεπτών. Το ιερό αυτό σύμβολο «συνέβαλε» με την επιβλητική του παρουσία στη δημιουργία της περιρρέουσας κατανυκτικής ατμόσφαιρας.

Μετά τον 6ο αιώνα η τοποθεσία οχυρώνεται και αποκτά τους πρώτους κατοίκους, οι οποίοι ήταν οι επιζήσαντες Κερκυραίοι μετά τις καταστροφές της αρχαίας Πόλης, έτσι, αποτέλεσε την Πόλη της Κέρκυρας.  

Ενώ από τον 16ο αιώνα η Πόλη έχει διαμορφώσει περίπου τη σημερινή της μορφή και το Παλαιό Φρούριο μετατράπηκε σε στρατιωτικό χώρο. Το σύγχρονο όνομα της πόλης με λατινική μορφή «Corfu».

Ο τεράστιος Σταυρός στα Ψαχνά

Δέος προκαλεί ο τεράστιος σταυρός που έχει στηθεί στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία στα Ψαχνά στην Εύβοια. 

Ένα έργο τέχνης, το οποίο δημιουργήθηκε με πολύ αγάπη από τους κατοίκους της περιοχής που συνέβαλαν με την προσωπική τους προσφορά και εργασία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News