Ελλάδα

Τι λέει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας για την αποκόλληση στο «Ναυάγιο»;

Γεωδυναμικό φαινόμενο η κατολίσθηση στη Ζάκυνθο

Τη δική του εκδοχή για την κατάρρευση του βράχου στο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου δίνει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Στη δήλωσή του αναφέρει πως εκείνος και η ομάδα του είχαν προειδοποιήσει για την εκδήλωση κατολισθήσεων σε μια σεισμογενή περιοχή, όπως η Ζάκυνθος αλλά και άλλα νησιά του Ιονίου.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων.

Η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους.

Έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων - καταπτώσεων σε  ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, μετά από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γιαλιατσάτο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών».

 

Σχόλια