«Μοίρασε υποσχέσεις ο Τσίπρας, δεν έδωσε λύσεις»

Ελλάδα
«Μοίρασε υποσχέσεις ο Τσίπρας, δεν έδωσε λύσεις»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηρακλειώτες σχολιάζουν τις δηλώσεις Τσίπρα στη ΔΕΘ - Δυσαρέσκεια σε μεγάλη μερίδα πολιτών από τις νέες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού - «Ξέχασε την κοινωνία», υπογραμμίζουν στη "Ν.Κ."

Δυσαρεστημένοι και αγανακτισμένοι είναι οι Ηρακλειώτες πολίτες από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην 83η ΔΕΘ. Η δυσαρέσκειά τους εδράζεται στο γεγονός πως ο πρωθυπουργός μοίρασε υποσχέσεις και όνειρα, χωρίς να γίνει λόγος στην κοινωνία.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% για σχεδόν 1,2 εκατομμύρια χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δύο φάσεις, το 2019 και το 2020.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για μείωση ασφαλιστικών εισφορών που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω, από την 1η/1/2019.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς-ΚΝΣΕΠ από την 1η/1/2019, αλλά και για αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22%, και κατά μία του μικρού, από 13% σε 12%. Η φορολογική ελάφρυνση θα ξεκινήσει από 1/1/2021. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα.

Ένα από τα αξιοσημείωτα γεγονότα που χαρακτήρισαν τη φετινή παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ήταν η μη εκφορά συγνώμης στους οικείους των νεκρών, αλλά και στους ανθρώπους που είδαν την περιουσία τους να καίγεται.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με 8 πολίτες της ηρακλειώτικης κοινωνίας. Κατανοώντας πως Δημοκρατία πρώτα και κύρια σημαίνει ότι φορέας της εξουσίας είναι ο ίδιος ο λαός, η “Νέα Κρήτη” προσπάθησε μια άτυπη σφυγμομέτρηση. Σκοπός ήταν η εξαγωγή συμπερασμάτων από τη φετινή ΔΕΘ. Φαίνεται όμως πως οι πολίτες όχι μόνο δεν ενστερνίζονται την πολιτική κατευνασμού του πρωθυπουργού και το αφήγημα της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, όπως το διατύπωσε, αλλά αντίθετα συναισθήματα αγανάκτησης και οργής τούς πλημμυρίζουν.

Βασίλης Χατζηπέρος

«Το βάρος πέφτει πάλι στους μεσαίους»

«Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σάββατο το βράδυ και οι απαντήσεις που έδωσε στη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή (σ.σ. προχθές) έδειξαν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε προεκλογική προετοιμασία, με το ενδεχόμενο εκλογών ανοιχτό ανά πάσα στιγμή και υποσχέσεις για παροχές προς διάφορες κοινωνικές ομάδες του ελληνικού λαού. Στο θέμα μείωσης του ΕΝΦΙΑ έμεινα μέτρια ικανοποιημένος, καθώς η σταδιακή μείωση στο 50% μέχρι το 2020 αφορά ένα μικρό κομμάτι των Ελλήνων (1,2 εκατομμύρια) και έτσι η μεσαία τάξη δε θα έχει κάποια σημαντική μείωση. Γνώμη μου είναι να υπάρξει μια μείωση στο 50% της φτωχής αλλά και της μεσαίας τάξης, το οποίο θα καθοριστεί με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και με ένα πλαφόν για παράδειγμα μέχρι 160.000 ευρώ για τη λαϊκή κατοικία και το υπόλοιπο βάρος να μεταφερθεί σε αυτούς με υψηλά εισοδήματα και με μεγάλες κατοικίες, με υψηλές αξίες.

Στο θέμα κατάργησης του υπο-κατώτατου μισθού, είμαι υπέρ καθώς αυτός ο διαχωρισμός είναι ένα μεγάλο λάθος, όπως και άδικο. Δεν είναι καθόλου σωστό ένας άνθρωπος 20 χρονών να αμείβεται με 420 καθαρά και ο 25χρονος να αμείβεται με 510 καθαρά. Πρέπει να υπάρχει ένας βασικός μισθός ενιαίος για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού είμαι σύμφωνος. Άποψή μου είναι να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους μέχρι τις αρχές του 2019 και να οριστεί τουλάχιστον στα 700 ευρώ καθαρά, συν βέβαια τις προσαυξήσεις, τα επιδόματα και τα δώρα που ορίζονται από τον νόμο».

Να σημειωθεί ότι ο Βασίλης Χατζηπέρος είναι ιδιωτικός υπάλληλος.

Μανόλης Χρηστάκης

«Επικοινωνιακό τρικ»

«Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θεωρώ ότι φανέρωσε τον χαρακτήρα ανάταξης της κομματικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι έχει να κάνει με τον προεκλογικό σχεδιασμό. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξε κάποια εξειδικευμένη εξαγγελία για άμεση ελάφρυνση και διευκόλυνση, πλην της μείωσης του ΕΝΦΙΑ στο 50%, πράγμα που στα αφτιά των περισσοτέρων ακούγεται ως επικοινωνιακό τρικ. Θεωρώ αποτυχημένες τις προσπάθειες του Τσίπρα να υποστηρίξει με σθένος τις πολιτικές της κυβέρνησης σε βασικούς κοινωνικούς τομείς, όπως η Παιδεία και η Υγεία, καθώς δεν είπε, πέραν των γενικών διαπιστώσεων, κάτι παραπάνω από αυτά που ακούγονται. Από την άλλη, δεν αναφέρθηκε πολύ στη Συμφωνία των Πρεσπών, τη στιγμή που υπήρχε σε εξέλιξη ένα συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Η έξοδος από τα μνημόνια θα είναι το βασικό προεκλογικό “χαρτί” του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, και η ομιλία του μου φάνηκε περισσότερο ως παρότρυνση προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, παρά ως πυλώνας αφετηρίας της διεκδίκησης των χαμένων κεκτημένων της προηγούμενης οκταετίας, που ήταν και ο λόγος που ο ελληνικός λαός τον στήριξε στις εκλογές. Ως πολίτης δεν πείσθηκα».

Ο Μανόλης Χρηστάκης είναι πολιτικός επιστήμονας.

Χρήστος Κατσαμήτρος

«Στάχτη στα μάτια»

«Δεν έμεινα ευχαριστημένος από αυτά που είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Μίλησε για μειώσεις στον ΦΠΑ. Δε γίνεται να μειώνει 1% τον ΦΠΑ, ενώ προσθέτει άλλους φόρους ή κάνει άλλες περικοπές στις συντάξεις. Δε συμφωνώ σε αυτό. Δεν είδα στην ομιλία του κάτι το ενδιαφέρον, κάτι που να είναι ευνοϊκό σε μας τους ίδιους. Οι μειώσεις στον ΦΠΑ είναι... στάχτη στα μάτια των ανθρώπων. Θα ήθελα να βοηθήσει πιο ουσιαστικά.

Ένα άλλο γεγονός που πρέπει να τονιστεί είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μάτι. Απ’ ό,τι έμαθα κι εγώ, ο ίδιος επισκέφτηκε την καμένη περιοχή χωρίς να είναι παρόντες πολλοί άνθρωποι. Είναι πολύ άσχημο το γεγονός να μη ζητάει συγνώμη. Δε ζήτησε ένα συγνώμη από τους ανθρώπους αυτούς που τα έχασαν όλα. Μπορεί να ήταν αυθαίρετα, αλλά τον ΕΝΦΙΑ, το ρεύμα και το νερό πληρώνονταν. Το μόνο που δεν είχαν ήταν οι άδειες. Δεν μπορεί το κράτος να παίρνει από τον πολίτη τους φόρους και να σου λέει τώρα: “Το σπίτι σου είναι αυθαίρετο. Είναι ανήθικο”. Ο πολιτικός λόγος του Αλέξη Τσίπρα είχε πολλά σφάλματα και σίγουρα δεν ήταν ρεαλιστικός.

Στο Μάτι είχαμε νεκρούς. Το ίδιο και στη Μάνδρα. Στην επόμενη καταιγίδα ή καταστροφή τι θα γίνει; Δεν έχει πει τίποτα ο πρωθυπουργός. Τα έργα δεν έχουν τελειοποιηθεί. Επίσης, μιλάμε για ανάπτυξη, και εδώ στην Κρήτη ακούμε συνεχώς για το αεροδρόμιο Καστελίου. Και ρωτάω εγώ: Η περιοχή μας δεν έχει τους κατάλληλους δρόμους. Πώς θα φέρεις τουρίστες; Πώς θα φτιάξεις αεροδρόμιο όταν δεν έχεις υποδομές; Θέλουμε έργα και όχι μόνο λόγια».

O Χρήστος Κατσαμήτρος είναι οικοδόμος.

Γιάννης Θαλασσινάκης

«Προεκλογικό αφήγημα»

«Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ήταν διανθισμένη με στοιχεία που προκαλούν σιγουριά και ασφάλεια στον Έλληνα πολίτη, ωστόσο δεν ξέρω κατά πόσο θα πραγματοποιηθούν. Είμαι υπέρ της μείωσης των φόρων, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Οι φόροι έχουν καταπνίξει την ελληνική κοινωνία, η οποία είναι εμφανέστατα καταβεβλημένη από αυτήν την πολυδαίδαλη και πολυετή κρίση. Δε νομίζω όμως ότι θα έχουν πρακτικό αντίκτυπο οι συγκεκριμένες δηλώσεις.

Ήταν μεγάλο λάθος, επίσης, για τον πρωθυπουργό να μη ζητήσει συγνώμη για τους νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν οι κάτοικοι στην περιοχή Μάτι. Μιλάμε για ανθρώπους που βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ υπέστησαν και τεράστιες υλικές ζημιές. Ποιος θα πάρει την πολιτική ευθύνη, αν όχι η κυβέρνηση, η οποία είναι υπεράνω των πολιτών;

Επίσης, προσωπικά, θεωρώ ότι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό το αφήγημα περί καθαρής εξόδου της χώρας μας από τα μνημόνια. Δεν πιστεύω πως φύγαμε από τα μνημόνια, γιατί η καθημερινότητα δε μας το επιτρέπει. Τα μνημόνια έχουν γίνει μέρος της κοινωνίας, αλλά και του τρόπου ζωής τού κάθε πολίτη. Επίσης, όλα αυτά περί ανάπτυξης και απομάκρυνσης της κοινωνίας από τις κακές εποχές μοιάζουν με προεκλογικό αφήγημα, σε μια προσπάθεια να αλιεύσει όσο γίνεται περισσότερες ψήφους».

Ο Γιάννης Θαλασσινάκης είναι ιδιωτικός υπάλληλος.

Μιχάλης Μαθιουδάκης

«Ανάκαμψη από τον λήθαργο»

«Ο πρωθυπουργός στην ομιλία τους την 83η ΔΕΘ παρουσίασε ένα αισιόδοξο όραμα μιας χώρας που ανακάμπτει από τον λήθαργο μιας οκταετούς λιτότητας και των μνημονίων, που επέβαλαν οι πιστωτές της, και βρίσκεται πλέον στον δρόμο της ανάκαμψης. Ίσως να ενοχλεί το γεγονός ότι αυτό γίνεται από έναν αριστερό πολιτικό και απλά εκθέτει κυβερνήσεις που προηγήθηκαν αυτού και οι πολιτικές τους είχαν οδυνηρά για τη χώρα και το μέλλον της αποτελέσματα. Αξιοσημείωτο γεγονός η ομιλία του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, σ’ έναν χώρο όπου ο μοναδικός ομιλητής είναι μόνο ο πρωθυπουργός της χώρας, και γίνεται σε τέτοια στιγμή που οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα αναβαθμίζονται και σε ειδικές περιπτώσεις (ΝΑΤΟ) ενισχύονται, και αυτό είναι αποτέλεσμα της διπλωματίας που παίζει σημαντικό ρόλο στη χώρα μας, ανεξάρτητα αν κυβέρνα αριστερός, δεξιός ή κεντρώος. Τώρα, στον απόηχο των δηλώσεων και των θλιβερών επεισοδίων, χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε ψυχραιμία και ωριμότητα, για να σταθούμε ξανά στα πόδια μας».

Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης είναι επιχειρηματίας.

Γιώργος Χρηστάκης

«Δε δόθηκαν απαντήσεις στα προβλήματα της κοινωνίας»

«Ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν καθόλου ρεαλιστικός. Υποσχέσεις, παροχολογίες και μειώσεις σε φόρους συνθέτουν έναν πολιτικό λόγο που τον έχουμε ακούσει και ξανακούσει στο παρελθόν. Απαντήσεις στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας δε δόθηκαν. Ο Έλληνας πολίτης είναι καταθλιπτικός, ενώ υπάρχει μια διάχυτη δυσαρέσκεια. Αυτοί που πραγματικά ευθύνονται απουσιάζουν. Για μένα, έξοδος από τα μνημόνια δεν υπάρχει.

Ωστόσο, θα ήταν λάθος και άστοχο να μην πούμε ποιοι πραγματικά ευθύνονται. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Η αύξηση του δημόσιου χρέους, τα μεγάλα ελλείμματα είναι προϊόντα των εγκληματικών πολιτικών ενεργειών προηγούμενων κυβερνήσεων. Δυστυχώς, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων και δεν έδειξε κοινωνικό πρόσωπο, όσο κι αν πραγματικά το επιθυμούσε. Μάλλον υποκρινόταν.

Επίσης, θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός πως δε ζήτησε ένα συγνώμη από τους πληγέντες στο Μάτι. Είναι εμφανής αναισθησία. Η κυβέρνηση φέρει τεράστια πολιτική ευθύνη. Ο ελληνικός λαός έδειξε την αμέριστη στήριξή του στους πληγέντες. Κάτι τέτοιο όμως δεν υπήρχε από την πλευρά της πολιτικής εξουσίας».

Ο Γιώργος Χρηστάκης είναι ιδιωτικός υπάλληλος.

Κυριάκος Χουστουλάκης

«Θα τρώμε από το μαξιλάρι...»

«Μετά από κάθε ομιλία πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι περισσότεροι κοιτάζουν να δουν τι μπορεί να κέρδισαν σε προσωπικό επίπεδο και αν αλλάζει κάτι σε αυτά που πληρώνουν. Τι γίνεται όμως με το όραμα και το σχέδιο που έχουμε ως χώρα; Ο Τσίπρας παλιότερα παρομοίαζε την οικονομία της Ελλάδας σαν ένα πιεσμένο ελατήριο, το οποίο μετά τα μνημόνια θα εκτοξευόταν... Αντί γι’ αυτό, τελικά στη ΔΕΘ μάθαμε ότι για τα επόμενα 2,5 χρόνια θα “τρώμε” από το μαξιλάρι... δηλαδή από τα έτοιμα... και βλέπουμε...

Ανήκουμε στην πρώτη περίοδο μεταπολεμικά, που χρόνο με τον χρόνο η οικονομία μας πάει χειρότερα αντί για καλύτερα. Για να λυθεί κάτι τέτοιο, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Οφείλουμε να αλλάξουμε νοοτροπία. Να σταματήσουμε να ψηφίζουμε όποιον έχει το ρεκόρ παρουσίας στις περισσότερες κηδείες-γάμους κ.λπ., ή όποιον μας “βολεύει”, και να αρχίσουμε να στηρίζουμε όσους πραγματικά έχουν αξίες και ας “τάζουν” μόνο το όραμά τους».

Ο Κυριάκος Χουστουλάκης είναι πολιτικός μηχανικός.

Άγγελος Σωμαράκης

«Σιγουριά για το μέλλον»

«Ο Τσίπρας, ακολουθώντας παράδοση δεκαετιών, μίλησε και φέτος στην 83η ΔΕΘ, όπου αναφέρθηκε σε λάθη του παρελθόντος και δεσμεύτηκε για αναπτύξεις του μέλλοντος που αξίζει η Ελλάδα.

Δεσμεύτηκε για ανάπτυξη σε κάθε τομέα ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, ενώ μίλησε για μείωση περικοπών και αρνητικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική κοινωνία. Έδειξε αυτοπεποίθηση και σιγουριά για το μέλλον που μπορεί να προσφέρει στη χώρα στο κάθε του βήμα, και δε διστάζει ακόμη και τώρα να κατηγορήσει, να εναντιωθεί σε όποιον και ό,τι χρειαστεί.

Παρά την πολυκύμαντη πορεία του, ο Τσίπρας δείχνει έναν χαρακτήρα ηγέτη στην Έκθεση, έτοιμο να διορθώσει και να αναδημιουργήσει το μέλλον της πατρίδας του. Το αν αξίζει για άλλη μια φορά να πιστέψεις και να εμπιστευτείς τον πρωθυπουργό είναι στην κρίση του κάθε Έλληνα πολίτη, όμως μέχρι εκ νέου αποδείξεως του εναντίου νομίζω ότι αξίζει μια ευκαιρία, καθώς εξάλλου όντως αναφέρθηκε σε αλήθειες, αλλά και σε θετικά αποτελέσματα που αυτός δημιούργησε...».

Ο Άγγελος Σωμαράκης είναι φοιτητής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News