Σήμερα η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο

Ελλάδα
Σήμερα η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η πρώτη σύνοδος μετά το καλοκαίρι - Αποτιμάται το έργο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Η πρώτη σύνοδος, μετά το καλοκαίρι, της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο λαμβάνει χώρα αυτήν την εβδομάδα.

Ο Γιούνκερ στην τελευταία του ετήσια ομιλία θα μιλήσει για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ Αλέξης Τσίπρας, Ζόραν Ζάεφ και Βίκτορ Όρμπαν θα δώσουν το στίγμα τους. Ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας είναι και η ψηφοφορία των ευρωβουλευτών για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία, παρόντος του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Οκτώ μήνες πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, οι ευρωβουλευτές θα προβούν σε απολογισμό του έργου της Επιτροπής Γιούνκερ. Την Τετάρτη το πρωί, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ξεκινήσει τη συζήτηση της τέταρτης και τελευταίας ομιλίας του για την «Κατάσταση της Ένωσης».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να αναφερθεί στο έργο της Επιτροπής στους δέκα τομείς προτεραιότητας που έθεσε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της και να εξηγήσει τι σκοπεύει να πετύχει μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα κάνουν και αυτοί απολογισμό του έργου της Επιτροπής και θα πουν τι περιμένουν από τα κράτη-μέλη πριν τον ερχόμενο Μάιο.

Ομιλία για το μέλλον της Ευρώπης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι ο ένατος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης με τους ευρωβουλευτές και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σήμερα το πρωί.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, και ο κ. Τσίπρας είχαν συνάντηση χθες το βράδυ, ενώ σήμερα θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο στις 12:45 μ.μ. (τοπική ώρα).

Ως τώρα έχουν συζητήσει κατά σειρά στην Ολομέλεια για το μέλλον της Ευρώπης: ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι πρωθυπουργοί του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι επίσημος προσκεκλημένος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, και θα είναι ο ένατος ηγέτης κράτους-μέλους που θα συμμετάσχει στον συγκεκριμένο κύκλο συζητήσεων.

Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα κατάφερε, μέσα σε ένα δυσμενές γι’ αυτήν οικονομικό περιβάλλον, να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης. Παράλληλα, θα αναφερθεί στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών, αλλά και στην αναβάθμιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, με έμφαση στην παροχή ιθαγένειας και το σύμφωνο συμβίωσης. Επιπλέον, θα υπογραμμίσει την ανάγκη ενίσχυσης των δημοκρατικών ευρωπαϊκών θεσμών ως αντιστάθμισμα στην άνοδο ακροδεξιών δυνάμεων.

Ο Ζόραν Ζάεφ στην Ολομέλεια του Ε.Κ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεθαύριο Πέμπτη το πρωί.

Στην ομιλία του, ο κ. Ζάεφ αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγκη να διασφαλίσει τη στήριξη της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης στην αλλαγή του ονόματος, καθώς και στα επόμενα βήματα που απαιτούνται για μια ενδεχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.

«Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της τελευταίας τον περασμένο Ιούνιο, μετά από δύο δεκαετίες αντίθεσης για το ζήτημα, λόγω της οποίας η Ελλάδα έχει ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να ψηφίσει έκθεση που θα αξιολογεί την έκθεση της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ - που δημοσιεύτηκε νωρίτερα το 2018 - αργότερα αυτό το φθινόπωρο.

Ψηφοφορία για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία

Παρόντος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία πριν διεξαχθεί ψηφοφορία, αύριο Τετάρτη, που θα καλεί την Ένωση να αντιδράσει σε εξελίξεις στη χώρα αυτή.

Θεωρούν ότι οι εξελίξεις αυτές στοιχειοθετούν κίνδυνο σοβαρής παραβίασης των αξιών της. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις απόψεις του κατά την έναρξη της συζήτησης.

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου έχει ήδη συμφωνήσει ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και προτείνει στην Ολομέλεια να καλέσει με ψήφισμά της τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της Ε.Ε. - οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατία - του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η πρόταση με εισηγήτρια τη Γιούντιθ Σαργκεντίνι (Πράσινοι, Ολλανδία) χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών του Ε.Κ., δηλαδή 376, καθώς και τα δύο τρίτα των ψηφισάντων. Εφόσον εγκριθεί, θα κατατεθεί στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών στο Συμβούλιο της Ένωσης.

Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει την ενεργοποίηση του άρθρου 7 λόγω σοβαρής απειλής κατά του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτος-μέλος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News