Τέλος ο φόρος από το κρασί

Ελλάδα
Τέλος ο φόρος από το κρασί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΣτΕ ακύρωσε τον ΕΦΚ ικανοποιώντας το αίτημα των παραγωγών

Αφού το... «πολυζάλισαν» το θέμα οι υπουργοί και οι υφυπουργοί της κυβέρνησης μέχρι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που έλεγε πως θα καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί αλλά ουδέποτε καταργήθηκε, ήρθε το Συμβούλιο της Επικρατείας να δώσει ένα τέλος στον ΕΦΚ του κρασιού, που επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια σε ένα προϊόν που, αντί να στηριχτεί, φορολογήθηκε άγρια.

Την ακύρωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί γνωστοποίησε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση 1734 της 3ης/9/2018, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου!

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει, από τις αρχές του 2016, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου μαζί με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τιρνάβου, και ένας μικρός οινοπαραγωγός από τις Σέρρες (Δ. Παγωνάς), ζητώντας την άμεση ακύρωση του ΕΦΚ στο κρασί.

«Εργαστήκαμε σκληρά και πετύχαμε, για το καλό όλου του κλάδου, να εισακουστούμε από τα ελληνικά δικαστήρια», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας, και πρόσθεσε: «Θέλω επίσης να ευχαριστήσω προσωπικά τον διευθυντή μας και έγκριτο νομικό, Θεόδωρο Γεωργόπουλο, που ανέλαβε με επιτυχία το δύσκολο έργο της δικαστικής υπεράσπισης του χώρου σε μια τόσο κρίσιμη υπόθεση».

Μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «ο κλάδος το φώναζε από την πρώτη στιγμή: Ο οινοκτόνος φόρος στο κρασί ήταν άδικος και σαθρά χτισμένος. Μας υποσχέθηκαν την πολιτική απόφαση κατάργησής του. Περιμέναμε».

«Μας έφερε έσοδα»

Είναι ενδεικτικό του εμπαιγμού που έχει γίνει σε βάρος τόσο των παραγωγών όσο και των οινοποιητικών φορέων το γεγονός ότι πάρα πολύ πρόσφατα, στα τέλη Ιουλίου, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου εμφάνιζε τον ΕΦΚ στο κρασί ως έναν αποδοτικό φόρο που επέφερε στα κρατικά ταμεία 51 εκατ. ευρώ τη διετία 2016-2017.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στα αποτελέσματα της επιβολής του μέτρου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, η κ. Παπανάτσιου κοινοποίησε στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που δείχνουν πως η βεβαίωση μόνο από τον ΕΦΚ (και όχι από τις λοιπές φορολογίες) ανήλθε σε 24,47 εκατ. ευρώ για το έτος 2016 με αντίστοιχη είσπραξη 23,68 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2017 το ποσό βεβαίωσης ανήλθε σε 28 εκατ. ευρώ με αντίστοιχη είσπραξη 27,4 εκατ. ευρώ.

«Η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον οίνο αποτέλεσε αναγκαίο μέτρο στο πλαίσιο της δημοσιονομικής συγκυρίας που διανύει η χώρα μας και όχι ελεύθερη επιλογή της κυβέρνησής μας. Παρά ταύτα, τα στοιχεία μετά τα δύο έτη της επιβολής του μέτρου κάθε άλλο παρά απογοητευτικά είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός.

Πάντως, η ίδια είχε αφήσει τότε ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του μέτρου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών παρακολουθούν στενά την αποτελεσματικότητα όλων των μέτρων που λαμβάνονται, αλλά και της ασκούμενης φορολογικής πολιτικής γενικότερα, και προχωρούν σε μια συνεχή αξιολόγηση των επιπτώσεων όλων των ρυθμίσεων που έχουν λάβει χώρα, μεταξύ των οποίων και της επιβολής φόρου στο κρασί.

Κατέληξε λέγοντας πως, «εφόσον κριθεί αναγκαίο και δημοσιονομικά εφικτό», το υπουργείο θα προβεί στις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις με γνώμονα την κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της οικονομίας.

Ωστόσο, το Συμβούλιο της Επικρατείας πρόλαβε την κυβερνητική πολιτική κατάργησης του φόρου, που τα τελευταία χρόνια έχει επιφέρει μόνο ζημιά στους οινοποιούς και στον κλάδο των αμπελουργών, αποφασίζοντας επιτέλους την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News