Το κράτος επιδοτεί τα νοικοκυριά για να καλύψει τα κενά της DIGEA

Ελλάδα
Το κράτος επιδοτεί τα νοικοκυριά για να καλύψει τα κενά της DIGEA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποχρεώσεις της DIGEA έρχεται να καλύψει με έξοδα του το κράτος.

Στις λεγόμενες «λευκές περιοχές» όπου δεν φτάνει το τηλεοπτικό σήμα, το ελληνικό κράτος επιδοτεί τους κατοίκους προκειμένου να προχωρήσουν οι ίδιοι στην αγορά δορυφορικού αποκωδικοποιητή, με στόχο να έχουν πρόσβαση στα κανάλια εθνικής εμβέλειας. Και κρατήστε το αυτό, μόνο στα κανάλια εθνικής εμβέλειας.

Στο σημείο αυτό βέβαια προκύπτει το εξής ερώτημα. Για ποιο λόγο η DIGEA δεν φροντίζει να καλύψει το 98% την ελληνικής επικράτειας, ως οφείλει;

Και για ποιο λόγο την ίδια στιγμή, ενώ η DIGEA έχει οικονομικό όφελος από την διανομή του τηλεοπτικού σήματος- καθώς την πληρώνουν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας- για να εκπέμπουν το πρόγραμμα τους, έρχεται το ελληνικό κράτος να επωμιστεί αυτό το βάρος;

Και χρήματα βγάζει η DIGEA και μισή δουλειά κάνει;

Κατατέθηκε το σχετικό νομοσχέδιο στο ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά ουδείς προέβλεψε σε αυτό το νομοσχέδιο να εντάξει τους περιφερειακούς σταθμούς.

Στον νομό Ηρακλείου μόνο, έχουν καταγραφεί 81 «λευκές περιοχές» όπου οι πολίτες δεν έχουν καμία πρόσβαση στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια.

Άρα ούτε και στα τοπικά κανάλια. Γι’ αυτό τι πρόβλεψη υπάρχει; Πόσο λογικό είναι οι κάτοικοι της Κρήτης να μην έχουν πρόσβαση στους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, των οποίων το περιεχόμενο είναι οργανωμένο για να καλύπτει τις ανάγκες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας των Κρητικών;

Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει απέξω τους τοπικούς – περιφερειακούς σταθμούς;

Αυτοί οι σταθμοί δεν προσφέρουν στον κρατικό κορβανά με φόρους και εισφορές; Δεν απασχολούν προσωπικό; Δεν ενισχύουν την τοπική οικονομία; Δεν παράγουν περιεχόμενο; Δεν αναδεικνύουν τις τοπικές κοινωνίες;

Τα τοπικά κανάλια δεν υπάρχουν στον χάρτη της κυβέρνησης;

Καλώς θα κάνουν να δώσουν 110 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό εκτός τηλεοπτικής κάλυψης άλλωστε είναι συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας η ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στην επικοινωνία και στη πληροφόρηση, καλώς κάνουν και αφήνουν τη DIGEA στην ησυχία της και δεν της ζητούν να πράξει όσα οφείλει, καλά θα κάνουν και οι τοπικοί- περιφερειακοί σταθμοί να επικαλεστούν τη θεά τύχη, οι κάτοικοι των αποκλεισμένων περιοχών να επιλέξουν δορυφορικό πάροχο που να έχει στο πρόγραμμα του και τα τοπικά κανάλια. Διαφορετικά τις ειδήσεις και τα νέα της Κρήτης θα τα μαθαίνουν μέσω… Καϊρου.

Και ένα τελευταίο ερώτημα… Για ποιο λόγο οι τοπικοί βουλευτές πανηγυρίζουν για το νομοσχέδιο; Έχουν καταλάβει ότι οι περιοχές τους, εξαιρούνται;

Για την ιστορία δείτε συνοπτικά το νομοσχέδιο:

  • Οι Δήμοι, στους οποίους εντάσσονται οι περιοχές εκτός κάλυψης (ΠΕΚ) είναι υπεύθυνοι για την πιστοποίηση των μόνιμων κάτοικων ως δικαιούχων.
  • Η υλοποίηση του έργου μπορεί να επιτευχθεί σύμφωνα με τις εκάστοτε διαθέσιμες τεχνολογίες ευρυεκπομπής, όπως ενδεικτικά, η δορυφορική ευρυεκπομπή, η σταθερή ή κινητή ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο (IPTV) ή η επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή
  • Η προβλεπόμενη παροχή των υπηρεσιών πραγματοποιείται ανά νοικοκυριό και συνίσταται στην εξασφάλιση πρόσβασης των δικαιούχων πολιτών στα προγράμματα των νομίμως λειτουργούντων / αδειοδοτημένων ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ελεύθερης λήψης, αλλά και στους νομίμως λειτουργούντες / αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης και περιφερειακής εμβέλειας, εφόσον οι τελευταίοι προβάλλονται από τις πλατφόρμες του Παρόχου της επιλογής των δικαιούχων.

Η δημόσια επιχορήγηση των δικαιούχων πολιτών:

α) ανέρχεται κατά ανώτατο χρηματικό όριο στα εκατόν δέκα ευρώ (110,00 €) πλέον ΦΠΑ ανά δικαιούχο νοικοκυριό,

β) χορηγείται εφάπαξ και

γ) χρησιμοποιείται μία μόνο φορά από το δικαιούχο νοικοκυριό.

Η επιλογή του τρόπου απόκτησης των υπηρεσιών του έργου, όπως και η επιλογή του Παρόχου, εναπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια των δικαιούχων, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη παρεχόμενη επιχορήγηση κατά τη βούλησή τους, επιλέγοντας τον Πάροχο από τον οποίο θα τις αποκτήσουν.

Στόχος της νομοθετικής ρύθμισης είναι:

  • Η συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στην επικοινωνία και στη πληροφόρηση.
  • Η ουσιαστική τεχνολογική ενίσχυση της Περιφέρειας και των πολιτών που ζουν μόνιμα και δραστηριοποιούνται σε αυτήν, με ιδιαίτερη έμφαση στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας και στον μόνιμο πληθυσμό τους.
  • Η εξοικείωση των δικαιούχων πολιτών με τις σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες και τεχνολογίες.
  • Η ολοκλήρωση της ψηφιακής τηλεοπτικής μετάβασης της Χώρας μας, σύμφωνα με τις επιταγές και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεπώς οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας και να άρουμε την άδικη κατάσταση που δημιουργήθηκε σε βάρος μερίδας τον πολιτών.

Ακολουθεί η λίστα με τις περιοχές που εντάσσονται στη νομοθετική ρύθμιση.

Δήμος:

Περιοχές/Χωριά

Ηρακλείου

Κερασίων

Αρχανών – Αστερουσίων

Χουδέτσι

Αρχανών – Αστερουσίων

Μελέσες

Αρχανών – Αστερουσίων

Άγιος Βασίλιος

Φαιστού

Τζίγκουνας

Φαιστού

Πλατιά Περάματα

Φαιστού

Κριγιοί

Φαιστού

Χρυσόστομος

Φαιστού

Άγιος Μάρκος

Φαιστού

Καλοί Λιμένες

Φαιστού

Μάταλα

Φαιστού

Πλουτή

Φαιστού

Παναγιά

Φαιστού

Λαλουμάς

Βιάννου

Κάτω Σύμη

Βιάννου

Αμιρά

Βιάννου

Καλάμι

Βιάννου

Ψαρή Φοράδα

Βιάννου

Τέρτσα

Βιάννου

Χόνδρος

Βιάννου

Κρεββατάς

Βιάννου

Άγιος Νικόλαος,   Άνω Βιάννου

Χερσονήσου

Αβδού

Χερσονήσου

Γωνιές

Χερσονήσου

Ποταμιές

Χερσονήσου

Μάλια

Μαλεβιζίου

Φόδελε

Μαλεβιζίου

Κρουσώνας

Ηρακλείου

Αυγενική

Ηρακλείου

Βενεράτο

Ηρακλείου

Μονοναύτης

Αρχανών – Αστερουσίων

Άνω Αρχάνες

Αρχανών – Αστερουσίων

Τεφέλι

Αρχανών – Αστερουσίων

Πεζά

Μινώα Πεδιάδος

Σμάρι

Φαιστού

Πηγαϊδάκια

Φαιστού

Αντισκάρι

Φαιστού

Καμάρες

Χερσονήσου

Σταλίδα

Μαλεβιζίου

Κρουσώνας

Μαλεβιζίου

Αστιράκι

Μαλεβιζίου

Μάραθος

Μαλεβιζίου

Γωνιές Τυλίσου

Γόρτυνας

Αγ. Βαρβάρα

Γόρτυνας

Καστέλι Κόφινα

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News