Ελλάδα

Τα 7 παράδοξα του καιρού το φετινό καλοκαίρι

Γιατί το φετινό καλοκαίρι μόνο παράδοξο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί...

Ο καιρός μάς εξέπληξε πολλές φορές μέσα σε αυτό το καλοκαίρι. Στους ρυθμούς της εποχής είχαμε... λιτότητα σε περιόδους με μεγάλα κέφια του υδράργυρου, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει συνήθως όταν οι καύσωνες τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο κάνουν την εμφάνισή τους. Στον αντίποδα ζήσαμε και μια πρωτόγνωρη για την εποχή... πληθωρικότητα σε βροχές. Ό,τι δεν έριξε όλη τη χρονιά επιχείρησε ο καιρός να το κάνει το φετινό παράδοξο καλοκαίρι.


Η Κρήτη δεν “ψήθηκε”, ο υδράργυρος έκανε και αυτός... περικοπές, ενώ τα μελτέμια είχαν... κέφια, καθώς δεν πέρασε σχεδόν μέρα όλο τον Αύγουστο που να μη φυσάει. Και οι πολυναναμενόμενες “λαδιές” στη θάλασσα, που, αν και σπάνιες στη βόρεια ακτή του νησιού μας, δε μας άφηναν παραπονεμένους κάθε καλοκαίρι, φέτος είχαν πάει... διακοπές.


Την “ακτινογραφία” αυτού του περίεργου καλοκαιριού επιχειρεί το Μeteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου, σημειώνοντας επιγραμματικά ότι τα κύρια χαρακτηριστικά του θέρους ήταν τα αυξημένα αυγουστιάτικα μελτέμια, οι πιο ζεστές θάλασσες στο Αιγαίο από ό,τι στο Ιόνιο, οι όχι υψηλές θερμοκρασίες, οι πολλές βροχές που μάλιστα έφτασαν σε ύψη ρεκόρ και οι πολλοί κεραυνοί.


Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη γνωστή ιστοσελίδα, η υψηλότερη θερμοκρασία του καλοκαιριού σε όλη την Ελλάδα σημειώθηκε στις 23 Ιουλίου στο Κρανίδι, όταν έφτασε στους 42,1 βαθμούς, ενώ η Αττική ποτέ δεν ξεπέρασε τους 40 βαθμούς. Η περισσότερη βροχή μέσα μια μέρα στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού έπεσε στη Νάουσα στις 27 Αυγούστου, όταν η μέγιστη ημερήσια βροχή έφτασε τα 149 χιλιοστά. Σύμφωνα με την υπηρεσία Μeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα επτά πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του καλοκαιριού του 2018 (τρίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου) ήταν τα ακόλουθα:


• Λίγα μελτέμια τον Ιούλιο, αλλά πολύ αυξημένα τον Αύγουστο: Εντυπωσιακά χαμηλός ήταν ο αριθμός των ημερών με ισχυρούς βόρειους άνεμους στο Αιγαίο τον Ιούλιο, με μόνο οκτώ ημέρες, ο μικρότερος αριθμός ημερών κατά τα τελευταία δέκα χρόνια. Αντιθέτως ο φετινός Αύγουστος ήταν μήνας με μεγάλη συχνότητα ισχυρών βόρειων ανέμων (24 ημέρες μελτεμιών).


• Θερμότερες οι θάλασσες στο Αιγαίο: Λόγω της απουσίας μελτεμιών τον Ιούλιο, η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας στο Αιγαίο Πέλαγος ήταν υψηλότερη κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου από αυτή του Ιονίου Πελάγους, ενώ συνήθως συμβαίνει το αντίθετο.


• Οι ισχυρότεροι άνεμοι του καλοκαιριού σημειώθηκαν στις 23 Ιουλίου, την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής. Οι ριπές των δυτικών ανέμων έφτασαν τα 123 χιλιόμετρα ανά ώρα στην Πάρνηθα (η μεγαλύτερη ριπή που σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2018 σε όλη την Ελλάδα) και ξεπέρασαν τα 100 χλμ./ώρα στον Ισθμό της Κορίνθου, στο Καπαρέλι Βοιωτίας και στην Παξιμάδα Καρύστου. Σε αρκετούς σταθμούς της Αττικής οι ριπές του ανέμου την ημέρα αυτή ήσαν οι ισχυρότερες της τελευταίας οκταετίας.


• Απουσία περιόδων υψηλών θερμοκρασιών: Το πρώτο σύντομο θερμό επεισόδιο συνέβη στο διήμερο 16-17 Ιουλίου και συγκεκριμένα στις 17 Ιουλίου, όταν η θερμοκρασία έφτασε και ξεπέρασε τους 40 βαθμούς σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς (Αυλίδα Βοιωτίας και Θεολόγο Φθιώτιδας). Το δεύτερο και τελευταίο θερμό επεισόδιο του καλοκαιριού συνέβη λίγες ημέρες μετά, στο διήμερο 22-23 Ιουλίου, οπότε στις 23 Ιουλίου η μέγιστη θερμοκρασία στο Κρανίδι έφτασε στους 42,1 βαθμούς (αυτή ήταν η υψηλότερη θερμοκρασία του καλοκαιριού σε όλη την Ελλάδα) και στη Μονεμβασιά στους 40,7 βαθμούς.


• Η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 40 βαθμούς στην Αττική: Κατά το καλοκαίρι του 2018 η θερμοκρασία στην Αττική δεν ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου σε κανέναν από τους σταθμούς του ΕΑΑ/meteo.gr, γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά μετά το 2007, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του δικτύου στην Αττική. Η υψηλότερη θερμοκρασία στην Αττική το φετινό καλοκαίρι σημειώθηκε στη Ραφήνα, στις 23 Ιουλίου, φτάνοντας στους 39 βαθμούς, λόγω των θυελλωδών καταβατών ανέμων την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς.


• Πολλές βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας: Οι βροχές σε πολλές περιοχές έφτασαν σε ύψη-ρεκόρ για καλοκαιρινή περίοδο. Ενδεικτικά τον Ιούνιο καταγράφηκαν 249 χιλιοστά μηνιαίου ύψους βροχής στη Ζαγορά Πηλίου, 198 χιλιοστά στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής και 122 χιλιοστά στην Πεντέλη. Τον Ιούλιο ξεχώρισαν τα 229 χιλιοστά βροχής στα Βριλήσσια Αττικής, τα 170 χιλιοστά στην Ξάνθη και τα 112 χιλιοστά στις Σέρρες. Τον Αύγουστο αξιοσημείωτα ήσαν τα 176 χιλιοστά μηνιαίου ύψους βροχής στη Νάουσα, τα 100 χιλιοστά στη Σκόπελο, τα 98 στη Λαμία και τα 83 χιλιοστά στα Χανιά. Η μέγιστη ημερήσια βροχή του καλοκαιριού σημειώθηκε στη Νάουσα στις 27 Αυγούστου με 149 χιλιοστά βροχής.


• Πολύ έντονη κεραυνική δραστηριότητα: Σύμφωνα με τις καταγραφές του συστήματος “Ζευς” του ΕΑΑ/meteo.gr, η κεραυνική δραστηριότητα τον Ιούλιο 2018 ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 14 ετών, με 103.000 κεραυνούς στη χώρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια