default-image

Σαν σήμερα ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ - Πως ονομάστηκε αρχικά;

Ελλάδα
Σαν σήμερα ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ - Πως ονομάστηκε αρχικά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα το 1974 ιδρύεται το ΠΑΣΟΚ με ηγέτη τον Ανδρέα Παπανδρέου. 

Η επίσημη παρουσίαση του νέου κόμματος έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 στο ξενοδοχείο «Κινγκ Πάλας» της Αθήνας, παρουσία 150 ατόμων, που αποτέλεσαν τον ιδρυτικό του πυρήνα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εμφανίστηκε καθυστερημένος στην αίθουσα της εκδήλωσης, φορώντας άσπρο πουκάμισο και φαρδιά δερμάτινη ζώνη. Διάβασε ολόκληρη τη «διακήρυξη αρχών» και στη συνέχεια τη μοίρασε στους παριστάμενους δημοσιογράφους, τυπωμένη σ’ ένα μικρό πράσινο βιβλιαράκι.

Το κεντρικό σύνθημα που αναφέρεται στη διακήρυξη και καθορίζει τις αρχές του νέου κόμματος, ήταν το τετράπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση - Δημοκρατία». Όπως τόνισε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο «βασικός κυριαρχικός στόχος του κινήματος είναι η δημιουργία μιας πολιτείας απαλλαγμένης από ξένο έλεγχο ή επεμβάσεις, πολιτείας απαλλαγμένης από έλεγχο ή επιρροή της οικονομικής ολιγαρχίας.

Το Π.Σ.Κ,  όπως το έγραφαν τις πρώτες μέρες οι εφημερίδες ή ΠΑΣΟΚ όπως έγινε γωνστό, ήταν γεγονός.

Τα υπόλοιπα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 3 Σεπτεμβρίου:

1922: Τα τελευταία ελληνικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία.

1929: Τα “όργανα” της Ασφάλειας συλλαμβάνουν ολόκληρο το προσωπικό του “Ριζοσπάστη”, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Τη χώρα κυβερνά ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

1937: Ο Όρσον Γουέλς σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στους “Άθλιους”, την πρώτη ραδιοφωνική θεατρική μετάδοση από τη θεατρική ομάδα “Μέρκιουρι Θίατερ”.

1958: Τίθεται σε ισχύ ο περίφημος Νόμος 4000 για την αντιμετώπιση νεαρών που αποκλίνουν από την επιθυμητή συμπεριφορά. Οι “τεντιμπόηδες” διαπομπεύονται και κουρεύονται “εν χρω” για παραδειγματισμό.

1958: Ιδρύεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

1975: Από συντριβή αεροσκάφους του Μαρόκου στα Όρη του Άτλαντα βρίσκουν τον θάνατο 188 άνθρωποι.

1982: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

1995: Ιδρύεται η αμερικανική διαδικτυακή εταιρεία για δημοπρασίες e-bay.

2002: Πανελλήνιο μποϋκοτάζ με σύνθημα “ούτε ένα ευρώ στην αγορά” πραγματοποιείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακρίβεια που παρουσιάζουν πολλά προϊόντα.

2002: Υπερχειλίζει ο Κηφισός, καθώς σφοδρές βροχοπτώσεις πλήττουν την Αττική.

2004: Η ομηρία εκατοντάδων παιδιών και των γονέων τους, σε σχολείο του Μπεσλάν στη Νότια Οσετία, λήγει με τραγικό τρόπο. Μετά από επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων, οι εισβολείς πυροδοτούν εκρηκτικά και εκτελούν τουλάχιστον 300 ανθρώπους.

2012: Συγκλονίζει το πανελλήνιο το έγκλημα πάθους με θύμα έναν 52χρονο ιερέα, πατέρα τριών παιδιών, σε πλάτωμα δίπλα στην εθνική οδό Πύργου-Κυπαρισσίας, στην Ηλεία. Δράστης της δολοφονίας είναι ένας 41χρονος άντρας, ο οποίος διατηρούσε ερωτική σχέση με τη σύζυγο του ιερέα. Το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Αιγίου καταδικάζει σε ισόβια τον 41χρονο. Την ίδια ποινή επιφυλάσσει και για τη γυναίκα τού ιερέα, η οποία κρίθηκε ένοχη για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία.

Γεννήσεις

1926: Ειρήνη Παππά, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ειρήνης Λελέκου, ηθοποιός.

1942: Αλ Τζάρντιν, Αμερικανός μουσικός, μέλος του συγκροτήματος “Beach Boys”.

1947: Μάριο Ντράγκι, Ιταλός οικονομολόγος και τραπεζικός, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

1955: Στιβ Τζόουνς, Άγγλος μουσικός (“Sex Pistols”).

Θάνατοι

1954: Μαρίκα Κοτοπούλη, διακεκριμένη Ελληνίδα ηθοποιός.

1970: Άλαν Γουίλσον, Αμερικανός μουσικός, μέλος του συγκροτήματος “Canned Heat”. Πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών στην - καταραμένη για τους ροκ σταρ - ηλικία των 27 ετών.

1983: Έλλη Λαμπέτη, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ελένης Λούκου, Ελληνίδας ηθοποιού (γεν. 13/4/1926).

1983: Αλέκος Πατσιφάς, δημιουργός της δισκογραφικής εταιρείας “Λύρα”.

1989: Γκαετάνο Σιρέα, Ιταλός ποδοσφαιριστής, ένας από τους μεγαλύτερους λίμπερο όλων των εποχών, σκοτώνεται σε τροχαίο στην Πολωνία, στα 36 του χρόνια.

1991: Φρανκ Κάπρα, Αμερικανός σκηνοθέτης.

1994: Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Έλληνας ζωγράφος.

2007: Στιβ Φόσετ, Αμερικανός εκατομμυριούχος, ο πρώτος άνθρωπος που έκανε τον γύρο του κόσμου μόνος του με αερόστατο χωρίς στάση. Το αεροσκάφος που πιλοτάριζε ο ίδιος χάθηκε στη Σιέρα Νεβάδα. Η σορός του βρέθηκε έναν χρόνο αργότερα.

2007: Κάρτερ Άλμπρεχτ, Αμερικανός κιμπορντίστας, μέλος του συγκροτήματος “Edie Brickell & New Bohemians”, σκοτώνεται από πυροβολισμούς γείτονά του, ο οποίος τον πέρασε για εισβολέα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News