Ελλάδα

«Στο περίμενε» χιλιάδες εκδρομείς λόγω της απεργίας της ΠΝΟ

Όλοι προσπαθούν να βρουν εισιτήρια αλλά χωρίς επιτυχία λόγω της απεργίας των πλοίων.

Το αδιαχώρητο επικρατεί από χθες στα λιμάνια όλης της χώρας, εξαιτίας της εικοσιτετράωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει εξαγγείλει για σήμερα Δευτέρα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Χιλιάδες εκδρομείς που είχαν εγκαταλείψει τα μεγάλα αστικά κέντρα προσπαθούν να βρουν εισιτήρια για τον δρόμο της επιστροφής, αλλά πολλοί μένουν άπραγοι, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις αυτά έχουν εξαντληθεί.


Στο μεταξύ, άκαρπη ήταν και η τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) με την ένωση των ακτοπλόων στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, για το θέμα της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας στα πληρώματα στην ακτοπλοΐα.
Οι ακτοπλόοι, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, πρότειναν αύξηση 1% από τις αρχές Σεπτεμβρίου και άλλο 1% από 01/06/2019, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό από τη διοίκηση της ΠΝΟ, που έχει ήδη προαναγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλα τα πλοία της ακτοπλοΐας από σήμερα Δευτέρα, με προοπτική κλιμάκωσης.


«Η απόφαση για την πραγματοποίηση της απεργίας θα δημιουργήσει προβλήματα στο ταξιδιωτικό κοινό», έχει τονίσει ο ΣΕΕΝ σε ανακοίνωσή του, καλώντας την ΠΝΟ να επανεξετάσει τη θέση της.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Μιχάλης Σακέλης, προσπάθησε να παραβρεθεί στη συνεδρίαση της ΠΝΟ, όμως υπήρξαν αντιδράσεις από μέλη ναυτεργατικών σωματείων και αποχώρησε.


«Η αρνητική, μέχρι σήμερα, συμπεριφορά της εργοδοτικής πλευράς και οι προσπάθειες των αυτόκλητων “καλοθελητών” για τη δημιουργία καταστάσεων κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος του κλάδου μας προκάλεσαν και πυροδότησαν την έντονη οργή όλων των ναυτεργατών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ, στην οποία προσθέτει: «Η κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά ότι αποκλειστικά υπεύθυνη γι' αυτές τις καταστάσεις είναι η ίδια η εργοδοσία, η οποία με την αθέμιτη τακτική κωλυσιεργία της, που ακολούθησε και ακολουθεί, και εμμένοντας στις στείρες διαπραγματευτικές της θέσεις, αρνούμενη να χορηγήσει ουσιαστική αύξηση στους μισθούς των ναυτεργατών επί οκτώ συνεχόμενα χρόνια, χωρίς να υποτιμάται η σημασία και των λοιπών εκκρεμούντων αιτημάτων του κλάδου μας, έσπρωξε στην κυριολεξία στη λήψη της απόφασης για κήρυξη και πραγματοποίηση της απεργιακής κινητοποίησης στις 3/9/2018 (σ.σ. σήμερα), με προοπτική κλιμάκωσης».


Σημειώνεται ότι η ΠΝΟ ζητάει 5% αύξηση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας, με το επιχείρημα ότι εδώ και οκτώ χρόνια δεν έχουν λάβει καμία αύξηση, παρά τις δυσκολίες του επαγγέλματος, ενώ οι ακτοπλόοι, από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι δε μείωσαν τους μισθούς των ναυτικών, όπως έγινε σε άλλους κλάδους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια