Στο λιμάνι της Σούδας οι επιβάτες του «Ελ. Βενιζέλος» - Το χρονικό της πυρκαγιάς

Κρήτη
Στο λιμάνι της Σούδας οι επιβάτες του «Ελ. Βενιζέλος» - Το χρονικό της πυρκαγιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καρδιοχτύπησαν» οι επιβάτες, ωστόσο άμεση ήταν η κινητοποίηση του πληρώματος και οι 875 αποβιβάστηκαν ασφαλείς

Με την επιστροφή τους στο λιμάνι της Σούδας το απόγευμα με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο της ΑΝΕΚ Blue Galaxy, δόθηκε τέλος στην περιπέτεια των επιβατών του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», γκαράζ του οποίου τυλίχτηκε στις φλόγες τα μεσάνυχτα της Τρίτης ενώ το πλοίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ύδρας.

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η δύσκολη επιχείρηση κατάσβεσης στο γκαράζ 3 των φορτηγών, στην ακτή Ξαβερίου στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο καταπέλτης οχημάτων άνοιξε το πρωί και η πυροσβεστική υπηρεσία με τη χρήση αφρού και νερού, περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τη φωτιά. Τα πυροσβεστικά πλοιάρια επιχειρούσαν από θαλάσσης, ενώ τα μέλη του πληρώματος μοίρασαν μάσκες στους επιβάτες που περίμεναν υπομονετικά να αποβιβαστούν. Μέσα στο γκαράζ ωστόσο παρέμειναν για αρκετές ώρες εστίες καπνού. Το πλοίο μετέφερε ογδόντα φορτηγά και εκατόν πενήντα δύο οχήματα.

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος κ. Βασίλειος Ματθαιόπουλος που βρέθηκε στο σημείο, σε δηλώσεις του τόνισε ότι ήταν μία πολύ δύσκολη επιχείρηση για το Πυροσβεστικό Σώμα, λόγω της στενότητας του χώρου μέσα στο πλοίο, καθώς υπήρχαν πολλά οχήματα και φορτηγά, αλλά και λόγω του πυκνού καπνού.

Ο κ. Ματθαιόπουλος υπογράμμισε ότι όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός ενώ επεσήμανε ότι κανένα από τα φορτηγά που βρίσκονταν στο γκαράζ δεν μετέφερε εύφλεκτα υλικά.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, το πλοίο πήρε κλίση εξ αιτίας του νερού που χρησιμοποιήθηκε για την κατάσβεση  και του σχεδίου που έχει το πλοίο για την αυτοκατάσβεση.

Από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού δόθηκε εντολή στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και στον φορέα διαχείρισης του λιμένα και εφάρμοσε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, προς αποφυγή τυχόν ρύπανσης. Έτσι τέθηκαν σε ετοιμότητα μέτρα απορρύπανσης, ενώ τοποθετήθηκε προληπτικά πλωτό φράγμα περιμετρικά του «Ελ. Βενιζέλος».

Ο.Λ.Π : Άμεση και αποτελεσματική η αντίδραση των υπηρεσιών

Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την επιχείρηση αντιμετώπισης του περιστατικού, τόνισε ότι η αντίδραση των υπηρεσιών της Ο.Λ.Π. Α.Ε. ήταν άμεση και αποτελεσματική και ότι συνέβαλαν με τις προσπάθειές τους στην ασφαλή εκκένωση του πλοίου.

Διέθεσαν θέση παραβολής για το πλοίο στον προβλήτα κρουαζιέρας και μάλιστα κοντά στις εγκαταστάσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης και η ασφαλής αποβίβαση των επιβατών και των μελών του πληρώματος. Επιπλέον διέθεσαν ειδική κλίμακα ώστε να εξασφαλιστεί η ταχύτερη αποβίβαση των επιβατών και άλλα ειδικά μέσα για την εξυπηρέτηση των απαιτούμενων ενεργειών.

Για τη μεταφορά των επιβατών μετά την αποβίβαση τους ο Ο.Λ.Π. κινητοποίησε λεωφορεία ενώ έθεσε στη διάθεση των αρχών τον επιβατικό σταθμό «Θεμιστοκλής» για την καταγραφή των αποβιβασθέντων, την παροχή νερού στους επιβάτες ακόμη και ειδικών αμαξιδίων σε ΑΜΕΑ.

Στον Πειραιά από την πρώτη στιγμή η Πολιτική Ηγεσία του ΥΝΝΠ  

«Ευτυχώς δεν είχαμε τραυματίες, μόνο κάποια μικρά περιστατικά», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το περιστατικό, ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και η ηγεσία του Λιμενικού, ενώ στο Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. μετέβησαν άμεσα ο αναπληρωτής υπουργός κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο αρχηγός του Λιμενικού αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, οι οποίοι ενημέρωναν διαρκώς τον υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Από το Α’ Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών και την προσκόμιση βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.

ΑΝΕΚ: Οι μηχανισμοί πυρόσβεσης του «Ελ. Βενιζέλος» λειτούργησαν άμεσα

Η πλοιοκτήτρια εταιρία «ΑΝΕΚ Lines» σε ανακοίνωση της τόνισε ότι  «οι μηχανισμοί πυρόσβεσης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» λειτούργησαν άμεσα». Δεν παρέλειψε να επισημάνει τη συμβολή όλων όσοι  στάθηκαν στο πλευρό της εταιρίας για την επιτυχή αντιμετώπιση του συμβάντος, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς όλους τους επιβάτες «για τη συνεργασία, την ψυχραιμία και την κατανόηση που έδειξαν ακολουθώντας τις οδηγίες του πληρώματος».

Το χρονικό

Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο της ΑΝΕΚ, είχε αναχωρήσει στις δέκα το βράδυ της Τρίτης από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό το λιμάνι της Σούδας με 875 επιβάτες, 140 μέλη πληρώματος, 80 φορτηγά οχήματα και 152 Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα. Περίπου δύο ώρες μετά τον απόπλου του κι ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ύδρας με τους ανέμους να πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί έντασης 5-6 Μποφόρ, κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ 3 των φορτηγών.

Τα μεσάνυχτα ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, που σήμανε συναγερμό. Συγκεκριμένα, κινητοποίησε τις Λιμενικές Αρχές Πειραιά, Σπετσών, Ύδρας, Λαυρίου, Σαρωνικού, Αίγινας, Ναυπλίου, Πόρου, Ραφήνας και Σαλαμίνας προς παροχή συνδρομής.

Στην περιοχή έσπευσαν 11 περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, στελέχη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Σώματος, ενώ δεσμεύτηκαν τα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία «BLUE HORIZON», «ΚΝΩΣΣΟΣ ΠΑΛΛΑΣ», «BLUE STAR I», «BLUE STAR NAXOS» και «ΝΗΣΟΣ ΠΟΡΟΣ», τα φορτηγά πλοία «SEACROWN I» σημαίας Μάλτας, «APUANA D» σημαίας Ιταλίας, «CENTURIUS» σημαίας Marsal Islands, «ERMIONI» Ν.Π. 11995, «YM BUSAN» σημαίας HONG KONG και «SAMANTHA» σημαίας Παναμά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News