Αναβαθμίστηκε στο ΣΥΡΙΖΑ ο Σκουρλέτης μετά την τραγωδία στο Μάτι

Ελλάδα
Αναβαθμίστηκε στο ΣΥΡΙΖΑ ο Σκουρλέτης μετά την τραγωδία στο Μάτι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον Πάνο Σκουρλέτη πρότεινε για τη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πατρίδα μας «έκανε το αποφασιστικό βήμα» για να ξαναπάρει την τύχη της στα χέρια της. Υπογράμμισε, δε, ότι η «μεγάλη ανατροπή και πολιτική αλλαγή» του 2015 ήταν, όπως τόνισε, «αυτονόητο ότι θα συνέβαινε.

«Ο ελληνικός λαός αναδείχτηκε σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων», είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι ήταν ένα συλλογικό «ως εδώ και μη παρέκει» του λαού που ξανακίνησε τον τροχό της Ιστορίας.

Μάλιστα, είπε ότι δεν ήταν «άλμα στο κενό», αλλά «δύο πολύ συγκεκριμένα πράγματα:

- Απόδοση διαχρονικών πολιτικών ευθυνών στους υπαίτιους της καταστροφής και

- Εμπιστοσύνη στη μοναδική πολιτική δύναμη, η οποία δε δίστασε να μπει στη φωτιά της μάχης, από θέση ευθύνης».

«Γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ναρκοθετήσει μελετημένα κάθε μας βήμα», είπε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο 2015. Σημείωσε, δε, πως η Αριστερά σε αυτή τη χώρα δεν έλειψε ποτέ στο κάλεσμα του λαού και τους μεγάλους αγώνες, δε φυλαγόταν από την Ιστορία, αλλά την έγραφε πάντα σε χρόνο ενεστώτα. «Γι’ αυτό η Αριστερά ήταν, είναι και θα είναι μεγάλη υπόθεση γι’ αυτό τον τόπο», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το 2015 ο λαός εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ, του έδωσε την ευθύνη και την εντολή για μάχη, την οποία «δεν τη δώσαμε στο πλάι του λαού, αλλά με τον λαό οργανικό κομμάτι αυτής».

«Μεγάλος σταθμός η έξοδος από τα μνημόνια»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε, επίσης, κρίσιμο, ιστορικό και μεγάλο σταθμό την έξοδο από τα μνημόνια. «Δεν είναι το τέλος, αλλά η αφετηρία μιας νέας εποχής για τη χώρα», είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας: «Το όραμά μας για την Ελλάδα, μετά και από την εμπειρία στη μεγάλη αυτή μάχη για την έξοδο από τα μνημόνια, είναι πλέον ακόμα πιο ισχυρό και συγκροτημένο».

Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα γίνει μια σύγχρονη, προοδευτική, ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία πρωταγωνιστές είναι οι «ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, ο εργαζόμενος κόσμος, ο κόσμος του μόχθου, της επιστήμης, του πολιτισμού, οι νέες και οι νέοι».

«Δεν οραματιζόμαστε μια Ελλάδα στην οποία, την ώρα που εκτοξεύονται τα επιχειρηματικά κέρδη, οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με χαρτζιλίκια, θα είναι αδήλωτοι, ανασφάλιστοι και διαρκώς αναλώσιμοι», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Υπενθύμισε, δε, ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια ανεργία που επί Σαμαρά είχε αγγίξει ακόμη και το 28% και σήμερα βρίσκεται στο 19,5%.

«Ενισχύθηκαν οι μορφές πλήρους απασχόλησης, έναντι της ελαστικής. Μένει βεβαίως πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να επικρατήσει συνολικά η πλήρης εργασία στο σύνολο των συμβάσεων», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «συνεχίζουμε με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους και την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων», για να σχολιάσει: «Όλα αυτά δε συνιστούν ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς, όπως μας κατηγορεί ο νεοφιλελεύθερος οπαδός των μνημονίων κ. Μητσοτάκης».

Με σχόλιό του το ΚΚΕ επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα μετά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά: «Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να το παίξει ξανά αριστερός μετά από 4 χρόνια μνημονίων και μέτρων, κοροϊδεύοντας ότι έδινε μάχες στα σαλόνια της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και του ΣΕΒ, είναι για γέλια», τονίζει το ΚΚΕ, ενώ συνεχίζει: «Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η συνέχιση των μνημονίων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, η υπογραφή μαζί τους ενός ακόμα μνημονίου και οι γονυκλισίες σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ είναι συνέχιση του “αξιακού φορτίου της Αριστεράς”!

Η τυμβωρυχία και ο αυτοεξευτελισμός σε όλο τους το μεγαλείο».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Αμετανόητος ο κ. Τσίπρας - Δεν πείθει ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ»

Σκληρή απάντηση στα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη. Σε δήλωσή της, η κ. Σπυράκη τονίζει πως «ο κ. Τσίπρας είναι μάλλον ο τελευταίος Έλληνας που βλέπει μόνο επιτυχίες σε όσα έκανε η κυβέρνησή του από τον Ιανουάριο του 2015. Αρνήθηκε να αναλάβει και πάλι οποιαδήποτε ευθύνη: από τα δισεκατομμύρια που φόρτωσε στους Έλληνες με τους πειραματισμούς του μέχρι και την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Αμετανόητος προσπάθησε και σήμερα (σ.σ. χθες) να διχάσει. Δε θα τον ακολουθήσουμε. Όσους μήνες του απομένουν, όσα πρόσωπα και αν ανακυκλώσει στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του, κανέναν πια δεν πείθει. Ούτε καν τους συντρόφους του που τον χειροκρότησαν σαν από υποχρέωση», τόνισε η κ. Σπυράκη και συνέχισε: «Η μόνη αλήθεια που είπε σήμερα ο κ. Τσίπρας είναι ότι το κόμμα του είναι πλέον η απόλυτη προτεραιότητά του. Είναι η απόδειξη ότι το μόνο που τον απασχολεί είναι να κρατηθεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την επερχόμενη ήττα του».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News