default-image

 «Απογειώθηκαν» οι Παιδαγωγικές Σχολές - Πτωτικά οι βάσεις σε ιατρικές και αρχιτεκτονικές

Ελλάδα
 «Απογειώθηκαν» οι Παιδαγωγικές Σχολές - Πτωτικά οι βάσεις σε ιατρικές και αρχιτεκτονικές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεαματική φέτος η άνοδος των βάσεων στις παιδαγωγικές σχολές. Πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις στις ιατρικές και αρχιτεκτονικές σχολές.

Με μεικτές τάσεις καθορίστηκαν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας. Όπως αναμενόταν, την πιο θεαματική άνοδο σημείωσαν οι παιδαγωγικές σχολές, με άνοδο τουλάχιστον 1.000 μορίων για την κάθε σχολή.

Πτώση σημείωσαν οι βάσεις στα Τμήματα και των τριών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Κρήτης συγκριτικά με το 2017, με το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης του Ρεθύμνου (Πανεπιστήμιο Κρήτης), να σημειώνει άνοδο κατά 1.722 μόρια, με βάση εισαγωγής 13.782, αφού σημαντική άνοδο σημείωσαν τα Παιδαγωγικά τμήματα όλων των πανεπιστήμιων της χώρας.

Οι ιατρικές σχολές σημείωσαν πτώση, ενώ οριακές μεταβολές παρατηρούνται κατά κύριο λόγο στις πολυτεχνικές και τις νομικές σχολές. Πτώση κατέγραψαν οι αρχιτεκτονικές σχολές, ενώ οι οικονομικές εμφάνισαν κατά πλειονότητα, οριακά ανοδική τάση.

Πιο αναλυτικά, στο πρώτο πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, οι πιο περιζήτητες παραδοσιακά σχολές είναι οι νομικές, οι οποίες φέτος παρουσίασαν οριακές διαφορές στις βάσεις τους, σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα, οριακή άνοδο παρουσίασαν οι νομικές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με 20 και 12 μόρια παραπάνω αντίστοιχα και βάση εισαγωγής 18.219 (Αθήνα) και 17.965 (Θεσσαλονίκη). Η νομική Κομοτηνής, «έπεσε» κατά 50 μόρια στα 17.465 μόρια.

Εξάλλου, πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις στις ιατρικές σχολές, με την Ιατρική Αθηνών να κρατάει ωστόσο τη βάση της πάνω από τα 19.000 μόρια, στα 19.029. Ψηλά κράτησαν τον πήχη και οι πολυτεχνικές σχολές, παρά την οριακή πτώση σε ορισμένες από αυτές. Ενδεικτικά, η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΕΜΠ) «έχασε» 176 μόρια, κατεβαίνοντας στα 18.240 μόρια από 18.416 που είχε πέρυσι.

Όσον αφορά τις Αρχιτεκτονικές Σχολές, κινήθηκαν πτωτικά, με το τμήμα της Αθήνας να είναι το μόνο που κράτησε σε διψήφιο αριθμό μορίων την πτώση σε σχέση με πέρυσι (19.334 μόρια, με πτώση 43 μορίων).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News