Ελλάδα

Πότε ανακοινώνονται οι Βάσεις και ποιες οι πρώτες εκτιμήσεις

Ραγδαία αναμένεται η άνοδος στα Παιδαγωγικά Τμήματα.

Έφτασε η ώρα που περιμένουν με αγωνία χιλιάδες υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Όπως όλα δείχνουν η ανακοίνωσή τους θα γίνει αύριο Τρίτη 28 Αυγούστου. Με την ανακοίνωση των βάσεων 2018 οι υποψήφιοι θα μπορέσουν να δουν τα αποτελέσματα στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας results.it.minedu.gov.gr, ενώ θα αναρτηθούν και στα λύκεια της χώρας.


Συγκεκριμένα οι υποψήφιοι, πληκτρολογώντας στην πλατφόρμα τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (επώνυμο - όνομα - πατρώνυμο - μητρώνυμο), θα μπορούν να δουν τη σχολή στην οποία έχουν πετύχει την εισαγωγή τους.


Το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τα μόρια εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από νωρίς το πρωί και έτσι δε θα χρειαστεί να περιμένουν αγωνιωδώς πάνω από τους υπολογιστές τους μέχρι το μεσημέρι, όπως έγινε με την ανακοίνωση των βαθμολογιών. Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, να εκτυπωθούν και να αναρτηθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων στα λύκεια, εντός της ίδιας ημέρας.

Οι εκτιμήσεις

Ραγδαία άνοδος στα Παιδαγωγικά Τμήματα, μικρή αύξηση των βάσεων στο 1ο και το 4ο πεδίο και πτώση των βάσεων στο 2ο και το 3ο πεδίο είναι μια γενικότερη εκτίμηση των βάσεων. Συγκεκριμένα:
* Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών (Νομικές, Ψυχολογίες), αναμένεται να καταγραφεί σταθερότητα και μικρή άνοδος στα περιζήτητα τμήματα του πεδίου. Ωστόσο δεν αναμένεται οι βάσεις να ανέβουν περισσότερο από 100 μόρια, με εξαίρεση τα Παιδαγωγικά που θα ανέβουν εκατοντάδες μόρια πανελλαδικά.
* Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, των Θετικών Επιστημών (Πολυτεχνεία, Φυσικομαθηματικές Σχολές), αναμένεται γενική πτώση των βάσεων. Στις σχολές υψηλής ζήτησης του κέντρου, βέβαια, αναμένεται μικρότερη πτώση.
* Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, των Επιστημών Υγείας (Ιατρικές Σχολές), αναμένεται επίσης πτώση των βάσεων. Μάλιστα εκτιμάται ότι φέτος στην Ιατρική Αθήνας είναι πολύ πιθανό η βάση εισαγωγής να είναι λίγο κάτω από τα 19.000 μόρια.
* Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, των Οικονομικών Επιστημών και της Πληροφορικής, αναμένεται σταθερότητα των βάσεων και μικρή άνοδος σε κάποιες σχολές.
Τέλος, τα Παιδαγωγικά Τμήματα όλης της χώρας, που μοιράστηκαν φέτος σε όλα τα επιστημονικά πεδία, αναμένεται να εκτοξευτούν έως και 2.500 μόρια σε σχέση με πέρυσι.

Το σχέδιο για το νέο σύστημα

Την ίδια ώρα, η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το νέο εξεταστικό πρόγραμμα, που ήταν να παρουσιαστεί σήμερα, φαίνεται πως δε θα πραγματοποιηθεί εξαιτίας της πίεσης που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο ενόψει ανασχηματισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιστότοπο tanea.gr, μερικά στοιχεία του νέου εξεταστικού συστήματος είναι:
- Προσπάθεια ενίσχυσης του κύρους του απολυτηρίου του σχολείου, που ως θέμα ξεκίνησε από την περίοδο που ήταν ακόμη υπουργός Παιδείας ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στις πρώτες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ! Από τότε και μέχρι σήμερα κανένας δεν κατόρθωσε να κάνει το απολυτήριο του Λυκείου πραγματικά “ισχυρό” και σίγουρα όχι “εθνικό”. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του νυν υπουργού Παιδείας, οι εξετάσεις για το απολυτήριο στα λύκεια της χώρας δε θα έχουν οργανωτικά καμία σχέση με τις πανελλαδικές εξετάσεις που θα ακολουθούν, όπως και σήμερα, τη διεξαγωγή τους.

Ωστόσο, ο τελικός βαθμός του απολυτηρίου που θα δίνουν σε κάθε μαθητή θα μετράει κατά ένα μικρό ποσοστό (όχι πάνω από 15%-20%) για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Για το νέο ενισχυμένο απολυτήριο που σχεδιάζεται θα δίνονται ενδοσχολικού τύπου εξετάσεις σε τέσσερα βασικά μαθήματα, οι οποίες θα διοργανώνονται σε επίπεδο περιφέρειας της χώρας.


- Η Γ’ τάξη του Λυκείου (που ουσιαστικά αν τελικά προχωρήσει θα αφορά τους μαθητές που θα ξεκινήσουν φέτος τη Β’ τάξη της βαθμίδας) αναμορφώνεται πλήρως και μετατρέπεται σε ένα προπαρασκευαστικό έτος για την ανώτατη εκπαίδευση, για όσους φυσικά θέλουν να προχωρήσουν σε σπουδές, καθώς όποιος δε θέλει θα μπορεί να πάρει απλώς το απολυτήριό του χωρίς να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις. Έτσι αυξάνονται οι ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας των κρίσιμων ανά επιστημονικό πεδίο μαθημάτων (των μαθημάτων δηλαδή που εξετάζονται πανελλαδικά), ενώ εντάσσονται στα σχολεία δράσεις συνεργασίας και εθελοντισμού.


- Οι πανελλαδικές εξετάσεις που θα ακολουθούν τις απολυτήριες στα σχολεία παραμένουν όπως είναι σήμερα, με τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, στο πρότυπο των παλαιών “Δεσμών”, που αποτέλεσαν άλλωστε και το μακροβιότερο σύστημα στην ιστορία των διαγωνισμών εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Παραμένουν έτσι τα τέσσερα επιστημονικά πεδία στα οποία εξετάστηκαν εφέτος οι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας (Ανθρωπιστικών Επιστημών, Θετικών Επιστημών, Επιστημών Υγείας και Επιστημών Πληροφορικής και Οικονομικών) και τα τέσσερα βασικά μαθήματα που εξετάστηκαν ανά πεδίο.


- Δημιουργείται ζώνη “ελεύθερης πρόσβασης” των υποψηφίων για την ανώτατη εκπαίδευση, μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου. Αυτή θα αφορά τις σχολές και τα τμήματα “χαμηλής ζήτησης” της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, στα οποία μελλοντικά υποψήφιοι θα μπορούν να εγγράφονται μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου τους. Φυσικά στην... απέναντι όχθη και στις περιζήτητες σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ θα υπάρχει κλειστός αριθμός “αρίστων”, που θα επιλέγονται με την αυστηρή αξιολόγηση των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σχόλια