Ελλάδα

Αλλάζει η ύλη των Πανελληνίων: Τέλος η μετάφραση του «γνωστού» στα Αρχαία

Αλλάζει η εξεταστέα ύλη των Πανελληνίων, καθώς από το 2019 οι μαθητές τη θεωρητικής κατεύθυνσης σε θα εξετάζονται στο «γνωστό» κείμενο των Αρχαίων Ελληνικών.

Μία δυσκολία λιγότεροι θα έχουν οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης που επρόκειτο να δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις το 2019.

Κι αυτό γιατί η εξεταστέα ύλη στα αρχαία αλλάζει και σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας προβλέπεται κατάργηση της άσκησης όπου ο υποψήφιος καλείται να μεταφράσει το διδαγμένο κείμενο.

Μάλιστα μέχρι πρότινος η μετάφραση του «Γνωστού» κειμένου αποτελούσε ένα ολόκληρο ζητούμενο στις Πανελλήνιες εξετάσεις και μετρούσε 10 μονάδες.

Τι θα απογίνουν αυτές οι 10 μονάδες; Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο αυτές θα μοιραστούν στις επόμενες ερμηνευτικές ερωτήσεις που αφορούν το Γνωστό.

Μάλιστα, η εν λόγω αλλαγή πολύ πιθανόν να επηρεάσει τις επιδόσεις των μαθητών της ομάδας προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας σημειώνουν στον «Ε.Τ.» ότι η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της «αποδυνάμωσης» της αποστήθισης από τους μαθητές.

Το σκεπτικό είναι η απομάκρυνση της εξεταστικής διαδικασίας από αυτή την πρακτική με στόχο τη σύνθεση ερωτημάτων που θα είναι συνδυαστικά και δεν θα αφορούν την αναπαραγωγή αυτούσιων αποσπασμάτων από το σχολικό εγχειρίδιο.

Να σημειωθεί πως το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών αποτελεί τη σημαντικότερη εξέταση για το μέσο όρο της βαθμολογίας των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων μιας και έχει συντελεστή βαρύτητας 1,3.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια