Οι πρώτες εκτιμήσεις για το πού θα κυμανθούν οι βάσεις

Ελλάδα
Οι πρώτες εκτιμήσεις για το πού θα κυμανθούν οι βάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται με μικρή καθυστέρηση φέτος, προς το τέλος του μήνα, μετά τις 27 Αυγούστου, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας.

Πλήρης εξελίξεων στον χώρο της παιδείας η ερχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και των ονομάτων των επιτυχόντων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το 2018, δίνοντας έτσι ένα τέλος στην αγωνία των υποψηφίων που έχει χτυπήσει “κόκκινο”.

Η ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται με μικρή καθυστέρηση φέτος, προς το τέλος του μήνα - μετά τις 27 Αυγούστου - σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας.

Όπως και πέρυσι, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr.

Κατά τα άλλα και όπως έχει ήδη επισημανθεί, οι βάσεις θα παρουσιάζουν διακυμάνσεις:

* Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές: Για τα περισσότερα τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, εκτιμάται ότι θα σημειωθεί άνοδος της τάξεως των 200 έως 400 μορίων. Ειδικότερα για τις υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου, η άνοδος φαίνεται ότι θα είναι μικρότερη, της τάξεως των 100 έως 200 μορίων.

«Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο έχουμε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, που έχει τον υψηλότερο συντελεστή, καθώς και στα Λατινικά. Ωστόσο, υπάρχουν ελαφρά χειρότερες επιδόσεις στη Γλώσσα, αλλά και στην Ιστορία, που είναι και αυτό μάθημα με υψηλό συντελεστή», σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του κ. Χρήστου Κάτσικα, ο οποίος είναι εκπαιδευτικός αναλυτής.

«Στα πλαίσια αυτά αναμένουμε τελικά στα περισσότερα τμήματα του Πεδίου άνοδο των βάσεων εισαγωγής της τάξης των 200-400 μορίων κατά μέσο όρο. Στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου (Νομικές και Σχολές Ψυχολογίας), η αύξηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι μικρή επίσης, της τάξης των 100-200 μορίων, καθώς θα υπάρχει αναχαίτιση λόγω της αύξησης των θέσεων εισακτέων», ανέφερε ο κ. Κάτσικας.

* Τεχνολογικές και Θετικές Σπουδές: Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα θα υπάρξει πτώση των βάσεων των υψηλόβαθμων Πολυτεχνικών Σχολών τόσο των κεντρικών πανεπιστημίων όσο και των περιφερειακών. Οι χαμηλότερες επιδόσεις στη Φυσική (μάθημα βαρύτητας) αλλά και στη Γλώσσα, σε συνδυασμό αφενός με την παρουσία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και με την αύξηση θέσεων σε Πολυτεχνικές Σχολές, ανοίγουν τον δρόμο για πτώση των βάσεων στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων του Πεδίου, η οποία αναμένεται να είναι ανάμεσα στα 200 και τα 500 μόρια κατά μέσο όρο. Πτώση αναμένεται και στα περισσότερα περιζήτητα και υψηλόβαθμα πολυτεχνικά τμήματα όπως στα Μηχανικών Η/Υ.

Γενικά, εκτιμάται ότι η γενική κίνηση των βάσεων στο 2ο Πεδίο θα είναι πτωτική, της τάξεως των 200-500 μορίων, ενώ για τις υψηλόβαθμες σχολές η πτώση θα κυμανθεί μεταξύ των 150 και 350 μορίων.

* Σπουδές Υγείας και Ζωής: Πτώση των βάσεων εκτιμάται ότι θα έχουν και οι υψηλόβαθμες Ιατρικές Σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς στην κλίμακα βαθμολογίας 18-20, δηλαδή «άριστα», βαθμολογία που απαιτείται για την εισαγωγή στις Ιατρικές, υπάρχουν μικρότερα ποσοστά από πέρυσι. «Οι σημαντικά χειρότερες φετινές επιδόσεις και στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (Βιολογία και Φυσική) είναι πιθανόν να οδηγήσουν τις υψηλόβαθμες και περιζήτητες Ιατρικές, Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές Σχολές σε σημαντική κάμψη των βάσεών τους, από 200 έως 350 μόρια», σχολίασε ο κ. Κάτσικας.

Η εκτίμηση είναι ότι οι βάσεις στο 3ο Πεδίο γενικά θα κινηθούν πτωτικά (250-400 μόρια), ενώ για τις υψηλόβαθμες σχολές η πτώση θα είναι της τάξεως των 200-350 μορίων.

* Οικονομίας και Πληροφορικής: Όσον αφορά στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, αναμένεται άνοδος στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής κατά μέσο όρο 150-400 μόρια. Και αυτό διότι, όπως σημειώνει ο κ. Κάτσικας, στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα με υψηλό συντελεστή) το ποσοστό των μαθητών που έχουν επίδοση στην κλίμακα της βαθμολογίας 18-20 είναι υψηλότερο από πέρυσι.

«Οι συνέπειες από τις καλύτερες επιδόσεις στις ΑΟΘ και ελάχιστα των Μαθηματικών μετριάζονται από τις χειρότερες επιδόσεις τόσο στη Γλώσσα όσο και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον», πρόσθεσε.

* Παιδαγωγικά Τμήματα: Τέλος, για τα Παιδαγωγικά Τμήματα, που πλέον κατανέμονται σε όλα τα Πεδία, η κίνηση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να είναι ανοδική.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News