Από τη συμβολική Ιθάκη έγινε η έξοδος

Ελλάδα
Από τη συμβολική Ιθάκη έγινε η έξοδος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ένα πρωθυπουργικό διάγγελμα, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει σήμερα την έξοδο της χώρας από το τρίτο μνημόνιο, ανήμερα της τυπικής ολοκλήρωσης του προγράμματος, από τη συμβολική Ιθάκη, καθώς είναι ένα νησί που συνδέεται με την ελληνική παράδοση και τον μύθο του Οδυσσέα. Έτερες “εστίες” εορτασμού δε θα υπάρξουν, όπως είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό στην Ηρώδου Αττικού, εφόσον τα γεγονότα στο Μάτι ρίχνουν βαριά σκιά στους πανηγυρισμούς.

Από εκεί και πέρα, είναι βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες, σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει την απόλυτη αμφισβήτηση της Ν.Δ., αλλά και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης περί της “καθαρής εξόδου” από τα μνημόνια, στην οποία επιμένει ο κ. Τσίπρας.

Ήδη η Νέα Δημοκρατία σχολίασε την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια με στίχους του Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Παράλληλα, η ανακοίνωση εκτοξεύει πυρά ενάντια στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς όπως υποστηρίζει δεν αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ για το κόστος του πρώτου 6μήνου του 2015.

Κατά δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, «η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015» και «το κόστος που πλήρωσε η χώρα γι’ αυτό το επεισόδιο τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ», όπως αναφέρει η Ν.Δ.

Τέλος, στο υστερόγραφο της ανακοίνωσης, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζει πως, «καθώς φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για τη νέα επικοινωνιακή φιέστα του, η Νέα Δημοκρατία τού αφιερώνει προκαταβολικά τους στίχους του Καβάφη: “Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι./ Χωρίς αυτήν δεν θα ’βγαινες στον δρόμο./ Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια”».

Έρχεται ο ανασχηματισμός

Βέβαιος πρέπει να θεωρείται ο ανασχηματισμός εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων, καθώς μένουν μόνο οι επίσημες ανακοινώσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν προαναγγελθέντα ανασχηματισμό (η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει αιφνιδιάσει επ’ αυτού του πεδίου ποτέ στο παρελθόν), ο οποίος, όπως έχει αναφέρει το capital.gr, αναμένεται να βρει τα βασικά “πιόνια” της κυβερνητικής σκακιέρας στην ίδια θέση.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, σημαντικές αλλαγές δεν αναμένεται να υποστούν το οικονομικό επιτελείο και το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ κρίσιμα παραμένουν τα ερωτήματα:

1. Εάν και ποιους θα επιλέξει ο πρωθυπουργός από πρόσωπα της “Κεντροαριστεράς” για να εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα, επισφραγίζοντας και την εκλογική συνεργασία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ.

2. Ποιος θα επιλεγεί για αντικαταστάτης του Νίκου Τόσκα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αλλαγές κυοφορούνται και στο κόμμα (δεδομένης της προεκλογικής περιόδου στην οποία μπαίνει ουσιαστικά η χώρα), με τον Π. Σκουρλέτη να έχει ακουστεί ότι προορίζεται να αναλάβει κομματική θέση- “κλειδί”.

Ενδιαφέρον από κάθε άποψη παρουσιάζουν οι απόψεις δύο θεσμικών αξιωματούχων, του Πιέρ Μοσκοβισί και του Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, για το τέλος της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Π. Μοσκοβισί

«Δε θα υπάρχει πια η τρόικα, δε θα υπάρχει τίποτα παρόμοιο... Ποιοτικά η διαφορά θα είναι μεγάλη», είπε χαρακτηριστικά ο Πιέρ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι δε θα επιβληθεί κανένα νέο μέτρο και η Ελλάδα θα είναι «ελεύθερη να ορίζει τη δική της οικονομική πολιτική».

Την εβδομάδα της 10ης Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, όπως ανακοίνωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες με αφορμή την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος στήριξης. Ο Γάλλος επίτροπος ξεκαθάρισε ότι η ενισχυμένη εποπτεία θα είναι σε κάθε περίπτωση «πολύ ελαφρότερη» από ένα πρόγραμμα και δεσμεύτηκε πως η Επιτροπή θα φροντίσει να εφαρμοστεί με «ομαλό» τρόπο με τέσσερις αποστολές το χρόνο - δύο εκ των οποίων θα συμπίπτουν με το ευρωπαϊκό εξάμηνο - και σεβόμενη την «ακεραιότητα και την κυριαρχία» της Ελλάδας.

Ερωτηθείς σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου για τις περικοπές των συντάξεων, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται και πως, σε κάθε περίπτωση, το δημοσιονομικό περιθώριο ή μη της Ελλάδας θα εξεταστεί πλέον στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου με την αξιολόγηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Επιπλέον, ο Γάλλος επίτροπος εξέφρασε την άποψη ότι σήμερα είναι μια «πολύ σημαντική ή και ιστορική» μέρα, πρώτα για τον ελληνικό λαό αλλά και για την Ευρώπη.

«Μετά από δύσκολα και επίπονα χρόνια, τώρα γυρνάμε σελίδα», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι «έχουμε πίσω μας τα πιο δύσκολα» και ότι σήμερα σηματοδοτείται το «τέλος της κρίσης και της περιόδου των προγραμμάτων». Ο Γάλλος επίτροπος έκανε λόγο όμως και για την αρχή «ενός νέου κεφαλαίου» για τη χώρα.

ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

«Ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε σε κάθε πρόκληση με θάρρος»

«Έχω αγωνιστεί για να παραμείνει η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας, ο ελληνικός λαός ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του. (Οι Έλληνες) θα βρίσκουν πάντα σε μένα έναν σύμμαχο, έναν συνεργάτη και έναν φίλο». Αυτό είναι το μήνυμα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Ο κ. Γιούνκερ προσθέτει επίσης ότι «η ολοκλήρωση του προγράμματος αποτελεί σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι εταίροι τους έχουν επιδείξει την αλληλεγγύη τους και ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε σε κάθε πρόκληση με ένα χαρακτηριστικό θάρρος και αποφασιστικότητα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News