Ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Ελλάδα
Ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτοιμοι να επιστρέψουν στην πατρίδα μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών

Επειτα από περίπου πέντε μήνες, οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν στην Αδριανούπολη θα αφεθούν ελεύθεροι.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το δικαστήριο αποφάσισε πως ο Αγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης θα αφεθούν ελεύθεροι, εν αναμονή της δίκης τους. 

Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση, όπως κάθε μήνα, αυτή την φορά παραμονή της Παναγίας, απεφάνθη ότι πλέον δεν συντρέχουν λόγοι να είναι προφυλακιστέοι. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα οπότε θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Στη σημερινή συνεδρία οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην αρμόδια υπηρεσία προσφύγων οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αναμένεται να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα.

Η επιστροφή στην πατρίδα

Αύριο μεταβαίνει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στην Αδριανούπολη προκειμένου να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Στο αεροσκάφος θα επιβαίνουν υπουργοί της κυβέρνησης για να παραλάβουν τους δύο στρατιωτικούς με ασφάλεια στην πατρίδα.

Σε επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι αν θα γίνει δίκη 2 στρατιωτικών θα γίνει ερήμην και εάν επιβληθεί ποινή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.

Τι είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την απελευθέρωση από τις τουρκικές φυλακές, του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή.

Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας, και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή, και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν.

Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαρμόσυνο γεγονός σε ένα ζοφερό καλοκαίρι

«Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών είναι ένα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό καλοκαίρι που ζει η χώρα μας. Όλοι οι Ελληνες περιμένουμε με χαρά και συγκίνηση την επιστροφή τους» τονίζει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγχαίροντας προσωπικά τον Αγγελο και τον Δημήτρη, όπως και τις οικογένειές τους για την τόσο γενναία, αξιοπρεπή και πατριωτική στάση που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.

Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά την είδηση απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο υπουργός Αμυνας, ανήρτησε στο Twitter εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας, χωρίς κάποιο σχόλιο.

https://twitter.com/PanosKammenos/status/1029403422297124864

Συγκινημένος ο πατέρας Μητρετώδη για την απελευθέρωσή τους

Αρκετά συγκινημένος και ταραγμένος εμφανίστηκε ο πατέρας του αξιωματικού Άγγελου Μητρετώδη, Νίκος στο άκουσμα της είδησης για την απελευθέρωση του γιου του από τις φυλακές της Ανδριανούπολης.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλον τον κόσμο και όσους μας συμπαραστάθηκαν. Θέλουμε να σφίξουμε το χέρι στον καθένα ξεχωριστά για τη συμπαράσταση στον μεγάλο αγώνα που κάναμε», δήλωσε στον enikos.gr ο Νίκος Μητρετώδης.

«Ήταν ένας αγώνας για γερά νεύρα και απεριόριστο απόθεμα ψυχής», πρόσθεσε ο κ. Μητρετώδης.

«Πάντα περιμέναμε να γυρίσει ο Άγγελος, δεν είχαμε να φοβηθούμε κάτι», δήλωσε ο πατέρας του ενός εκ των δύο Ελλήνων Αξιωματικών που βρισκόταν στις φυλακές της Ανδριανούπολης.

Δ. Αβραμόπουλος: «Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών»

Την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χαιρετίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει πως «ανυπομονούμε για την επιστροφή τους» και χαρακτηρίζει σημαντικό βήμα για τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, και συνολικά της ΕΕ.

«Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, προσβλέπουμε στην επιστροφή τους. Σημαντικό βήμα για τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας και συνολικά της ΕΕ» γράφει στο Twitter κ. Αβραμόπουλος.

Φ. Κουβέλης: «Δίκαιη ενέργεια η αποφυλάκιση και η επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην πατρίδα»

«Η αποφυλάκιση και η επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην πατρίδα είναι δίκαιη ενέργεια της τουρκικής δικαιοσύνης. Αποτελεί στοιχείο που θα συμβάλλει στις σχέσεις φιλίας των δύο χωρών, της καλής γειτονίας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή» τονίζει με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης.

«Οι δύο στρατιωτικοί μας επέδειξαν υπομονή, σθένος, λεβεντιά και οφείλω να τους συγχαρώ. Οι προσπάθειες που έγιναν από την πλευρά μας και ιδιαίτερα από τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, συνέβαλαν στο να απελευθερωθούν τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη. Τους περιμένουμε να τους υποδεχθούμε με χαρά και τιμή» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουβέλης.

Στ. Θεοδωράκης: Η κίνηση της Τουρκίας συμβάλλει θετικά στη βελτίωση των σχέσεών μας

«Η παράνομη κράτηση των δύο στρατιωτικών επιτέλους τερματίστηκε ύστερα από 168 μέρες. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας συμβάλλει θετικά στη βελτίωση των σχέσεών μας» σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Στην ίδια ανάρτηση επισημαίνει πως «το σθένος που επέδειξαν τα δυο παιδιά και οι οικογένειές τους είναι κάτι που συγκίνησε όλους τους Έλληνες. Μπράβο τους».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News