Ελλάδα

Προ των πυλών μεγάλος ανασχηματισμός

Οι φονικές φωτιές άλλαξαν ριζικά τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα και, όπως γράφουν τα “Νέα Σαββατοκύριακο”, ως προς τον χρόνο των εκλογών, όλοι οι σχεδιασμοί γίνονταν με σημείο αναφοράς τον ερχόμενο Μάιο.

Ο ανασχηματισμός, που θα αποτελούσε μήνυμα για πολιτική στροφή, εκ των πραγμάτων αποτελεί πρωτοβουλία για έξοδο από τη “διακεκαυμένη ζώνη” του Αυγούστου και άνοιγμα ενός νέου κύκλου για την κυβέρνηση.

Οι ανακοινώσεις αναμένονται πριν από τη ΔΕΘ (χρειάζεται ικανός χρόνος ενημέρωσης) για τους νέους υπουργούς πριν ανέβουν στη Θεσσαλονίκη και μετά την τυπική ημερομηνία εξόδου από τη μνημονιακή επιτροπεία. Συνεπώς, στα 24ωρα μεταξύ της Τρίτης 21 Αυγούστου (λήξη μνημονίου) και της Παρασκευής 24 του μήνα αναμένονται οι ανακοινώσεις.

Θεαματικές αλλαγές

Όλες οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός καταλήγει να προχωρήσει αυτή τη φορά σε θεαματικές αλλαγές. Μελετά τις επιλογές των προσώπων, ώστε να καταλήξει σε ένα σχήμα εκλογικής μάχης στο οποίο πρώτο ρόλο θα έχουν νέα πρόσωπα (από τη γενιά του) και κατά το δυνατόν άφθαρτα.

Ήδη σε θέσεις- “κλειδιά” έχουν τοποθετηθεί οι Δημήτρης Λιάκος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης, για το έργο των οποίων υπάρχει θετική εικόνα στο Μαξίμου και γι’ αυτό αναμένεται να παραμείνουν (και αναβαθμιζόμενοι κάποιοι) στο νέο κυβερνητικό σχήμα, όπου οι πληροφορίες θέλουν να αναλαμβάνουν υπουργείο κι άλλοι νέοι, όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης ή ο Χρήστος Στάικος.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε την αντικατάσταση τουλάχιστον δέκα προσώπων, ώστε να δώσει σημαντικό μήνυμα ανανέωσης, ωστόσο είναι αναγκασμένος να λάβει υπόψη του κάποιες προϋποθέσεις που δυσκολεύουν την επιλογή του.

Και πριν απ’ όλα θα πρέπει να έχει κάποιος υπόψη ότι ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ως κυβερνητικός εταίρος, μετακινείται μόνο αν το θέλει. Τώρα ή όταν έρθει προς ψήφιση η συμφωνία των Πρεσπών; Οπότε οι εσωκομματικοί συσχετισμοί θα παίξουν τον ρόλο τους.

* Ο Τσακαλώτος: Αυτό σημαίνει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (παρά το ότι δεν ενθουσιάζει ούτε ενθουσιάζεται με την ομάδα του Μαξίμου) θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών (όπως επιθυμεί) μέχρι τις εκλογές, καθώς βάση του αποτελεί τουλάχιστον η μισή ομάδα των 53. Η άλλη μισή λέει «παρελθέτω απ’ εμού» η μείωση στις συντάξεις, ακόμα κι αν έχει υπογραφή Τσακαλώτου.
Εκτός της δυσανεξίας με τον Νίκο Παππά, ο Τσακαλώτος αντάλλαξε “πυρά” στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο με τον Τζανακόπουλο, όταν κατά πληροφορίες αμφισβήτησε τον τρόπο που η κυβέρνηση σχεδιάζει τη στήριξη των πληγέντων, προκαλώντας την έκρηξη του κυβερνητικού εκπροσώπου. Λίγο αργότερα έριξε “βέλη” για την ανάληψη ευθυνών σε όσους ενεπλάκησαν στη διαχείριση της τραγωδίας, διερωτώμενος αν όλα αφήνονται στο “κισμέτ”.

Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς έχει συγκρουστεί και με τον Νίκο Φίλη και με τον Πάνο Σκουρλέτη, ο ίδιος πιστώνεται σε μεγάλο μέρος την επίτευξη του βασικότερου στόχου της κυβέρνησης, της ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Απών στο Ζάππειο, μένει να δούμε αν θα είναι παρών στην ερχόμενη εκδήλωση.

* Ο Κοτζιάς: Η περίπτωση του υπουργού Εξωτερικών είναι ξεχωριστή και η συγκυρία επιβάλλει την παραμονή του. Ανοιχτό το Μακεδονικό μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας, ανοιχτή και η διαπραγμάτευση με τα Τίρανα, οπότε ο Κοτζιάς στη θέση του, ακόμα κι αν “δεν αντέχει ούτε τα ρούχα του”, κάτι που ξέρουν στο Μαξίμου.

* Ο Σκουρλέτης: Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι θα παραμείνει. Ανέλαβε προσωρινά τις αρμοδιότητες Τόσκα, ενώ έχει και τις εκλογές μπροστά του. Έχει αποδοχή στη βάση του κόμματος, έχει όμως και κακή χημεία με κάποιους. Τυχόν μετακίνησή του, σε κάθε περίπτωση, επηρεάζει παραμέτρους και ευστάθειες. Δεν ήταν στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για το Πολιτικό Συμβούλιο και γι’ αυτό αρνήθηκε να μπει όταν τον πρότειναν άλλοι. Διατήρησε, ωστόσο, ειλικρινή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα και δεν “κάηκε” στις φωτιές της ανατολικής Αττικής. Ωστόσο, κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να μετακινηθεί.

* Ο Τζανακόπουλος: Δέχεται “φίλια πυρά” για το ύφος του ως εκπροσώπου κάποιες φορές και ειδικά στην επίμαχη συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Τόσκα την επομένη των πυρκαγιών. Κάποιοι μάλιστα του φορτώνουν και την ιδέα. Παρά την κριτική ότι δε μιλά πια στην “καρδιά του κόσμου”, ο ίδιος βγήκε μπροστά σε όλες τις δύσκολες στιγμές και - όπως η θέση του επιβάλλει - σήκωσε το βάρος στις πλάτες του. Οι πληροφορίες ότι η επίμαχη συνέντευξη αποτελούσε δική του επιλογή δεν έχουν βάση.

Ο Τζανακόπουλος θα μπορούσε να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, ωστόσο θα πρέπει να βρεθεί εξίσου ικανός κυβερνητικός εκπρόσωπος για προεκλογική μάλιστα περίοδο, καταλαμβάνοντας και τη θέση στο Επικρατείας που μένει για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

* Ο Παππάς: Αν και παρέδωσε σκυτάλη στον Τζανακόπουλο, επί της ουσίας δεν έφυγε ποτέ από το Μαξίμου και πάντα είχε λόγο στις βασικές επιλογές. Έτσι έγινε και στη διαχείριση της κυβερνητικής εικόνας μετά την καταστροφή στο Μάτι. Αν θα μετακινηθεί στα οικονομικά θα το επιλέξει ο ίδιος.


Ψάχνει τον αντι-Τόσκα: Στον Σκουρλέτη η “καυτή πατάτα”

Η επιλογή στην οποία καλείται άμεσα να προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Νίκο Τόσκα. Μετά την αποχώρησή του, η “καυτή πατάτα” πήγε προσωρινά στα χέρια του Πάνου Σκουρλέτη, ωστόσο το αντικείμενο του συγκεκριμένου υπουργείου είναι τέτοιο που απαιτεί άμεση πλήρωση της θέσης.

Ο νέος υπουργός, άλλωστε, θα αναλάβει λίγες μόνο ημέρες πριν από την άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και η προετοιμασία του σχεδίου από την Αστυνομία πρέπει να έχει υπουργική βούλα.

Με κυβέρνηση της Αριστεράς - σίγουρα - δεν πρόκειται για καθόλου εύκολη επιλογή. Τα πιο πολλά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του Υπουργικού Συμβουλίου δε θα ήθελαν να καθίσουν στην “ηλεκτρική καρέκλα”, κρατώντας τα ηνία της Αστυνομίας και των δυνάμεων καταστολής. Μηχανισμοί για τους οποίους η πλειονότητα του κόσμου της Αριστεράς διακατέχεται από καχυποψία έως εχθρότητα.

Σε αυτήν τη θέση ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιλέξει να τοποθετήσει τον Τόσκα, προερχόμενο από πολιτικό χώρο εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Κάπως έτσι ήρθε στο προσκήνιο η περίπτωση τού πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Μάρκου Μπόλαρη. Το όνομά του έχει επίσης πέσει στο τραπέζι και για τις περιφερειακές εκλογές στην Κεντρική Μακεδονία. Όπως και του προερχόμενου από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και νυν γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, που όμως “καλοβλέπει” τον Δήμο Χαλκιδέων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια