default-image

Όταν ο Παναγούλης αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον δικτάτορα

Ελλάδα
Όταν ο Παναγούλης αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον δικτάτορα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ημερολόγιο έδειχνε 13 Αυγούστου όταν ο Αλέκος Παναγούλης αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο. Το εγχείρημά του απέτυχε αλλά οι Έλληνες θα μνημονεύουμε πάντα την ηρωική του πράξη

Παναγούλης εναντίον Παπαδόπουλου

Ήταν 13 Αυγούστου του 1968, όταν ο Αλέκος Παναγούλης προσπαθεί να ανατινάξει το αυτοκίνητο του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου. Το εγχείρημά του αποτυγχάνει, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να βασανιστεί.

Η αρχή της Μικρασιατικής Καταστροφής

Σαν σήμερα, στις 13 Αυγούστου του 1922, ξεκινά η αντεπίθεση του τουρκικού στρατού εναντίον των ελληνικών θέσεων στο μέτωπο της Μικράς Ασίας. Η επίθεση των Τούρκων επικεντρώθηκε στον νότιο τομέα του μετώπου και συγκεκριμένα δυτικά του Αφιόν Καραχισάρ. Η στρατιωτική αυτή κίνηση, η οποία ακολούθησε της προπαρασκευής του τουρκικού πυροβολικού, έμελλε να οδηγήσει λίγες ημέρες αργότερα σε γενική υποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων και τελικά στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η δολοφονία του σπουδαίου δημοσιογράφου

Το ημερολόγιο έδειχνε 13 Αυγούστου του 1946, όταν ο διακεκριμένος δημοσιογράφος της εφημερίδας “Ριζοσπάστης” και ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Συντακτών, Κώστας Βιδάλης, απήχθη από παρακρατικούς της περιβόητης συμμορίας του Σούρλα, στη Θεσσαλία, και λίγες ώρες μετά δολοφονείται.

Ο Βιδάλης γεννήθηκε το 1904 στην Αθήνα. Αφού πήρε το απολυτήριο του Γυμνασίου, γράφτηκε στη Νομική Αθηνών, από την οποία ωστόσο δεν αποφοίτησε ποτέ, καθώς τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Το 1936 πηγαίνει ως απεσταλμένος του “Ριζοσπάστη” στην Ισπανία, προκειμένου να καλύψει το μαινόμενο στην ιβηρική χώρα εμφύλιο πόλεμο.

Μετά την επιστροφή του από την Ισπανία εξορίζεται στα Κύθηρα από το μεταξικό καθεστώς.

Τον Αύγουστο του 1946, ο Βιδάλης πηγαίνει στη Θεσσαλία για να καλύψει τα εκεί εγκλήματα των παρακρατικών κατά των κομμουνιστών, παρά την αντίθετη άποψη του διευθυντή της εφημερίδας του, ο οποίος φοβόταν για την ασφάλεια του δημοσιογράφου λόγω της έκρυθμης εμφυλιακής κατάστασης που επικρατούσε σε όλη τη χώρα.

Στις 13 Αυγούστου, ο Βιδάλης ταξίδευε από τη Λάρισα για τον Βόλο. Εκείνη τη μέρα έστειλε το τελευταίο μήνυμα στην εφημερίδα του: «Λογαριάζω να ’μαι αυτού Παρασκευή βράδυ, 16 του μηνός. Μάζεψα φοβερό υλικό. Θα τα πούμε».

Στον Πλατύκαμπο Θεσσαλίας άνδρες του αρχιληστή Σούρλα σταματούν το τρένο με το οποίο ταξίδευε ο Βιδάλης και απαγάγουν ανενόχλητοι το δημοσιογράφο, ενώ - σύμφωνα με μαρτυρίες - η απαγωγή έγινε μπροστά σε αξιωματικούς του εθνικού στρατού. Ο Βιδάλης οδηγήθηκε στο νεκροταφείο του χωριού Μελιά, όπου βασανίστηκε και δολοφονήθηκε.

Η ανέγερση του τείχους του Βερολίνου

Σαν σήμερα, στις 13 Αυγούστου του 1961, οι Αρχές της Ανατολικής Γερμανίας ξεκινούν να κατασκευάζουν το περίφημο τείχος του Βερολίνου, το οποίο χώριζε την πόλη στον τομέα που ελεγχόταν από τους δυτικούς και σ' αυτόν που βρισκόταν υπό σοβιετική επιρροή. Το τείχος της “ντροπής” διατηρήθηκε μέχρι τον Νοέμβριο του 1989, οπότε και γκρεμίστηκε λόγω της κατάρρευσης του σοσιαλιστικού καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News