default-image

Οι δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού που συγκλόνισαν Ελλάδα και Κύπρο

Ελλάδα
Οι δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού που συγκλόνισαν Ελλάδα και Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε αναλυτικά τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σημερινή μέρα, 11 Αυγούστου.

Οι δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού

Πριν από ακριβώς 22 χρόνια, στις 11 Αυγούστου του 1996, λαμβάνει χώρα στη Δερύνεια της Κύπρου η δολοφονία του 24χρονου Ελληνοκύπριου Τάσου Ισαάκ από ομάδα Τουρκοκύπριων εθνικιστών και αστυνομικών.

Ο ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου του νεαρού Ισαάκ σημειώθηκε κατά τη διάρκεια διεθνούς διαμαρτυρίας μοτοσυκλετιστών ενάντια στην τουρκική κατοχή της Βόρειας Κύπρου. Στις 2 Αυγούστου του 1996, περίπου 200 μοτοσυκλετιστές από 12 ευρωπαϊκές χώρες ξεκινούν μεγάλη μοτο-πορεία από το Βερολίνο (την τελευταία διηρημένη πόλη της Ευρώπης εκτός της Λευκωσίας) με προορισμό την κατεχόμενη Κερύνεια.

Η πορεία φτάνει στην Κύπρο στις 10 Αυγούστου και το πρωί της επομένης πραγματοποιείται η σχετική εκδήλωση στο Μακάριο Στάδιο. Ομάδα μοτοσυκλετιστών συνεχίζει την πορεία εντός της “πράσινης γραμμής”. Από την πλευρά των κατεχόμενων, είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι, ανάμεσά τους και πολλοί “Γκρίζοι Λύκοι”.

Το απόγευμα της 11ης Αυγούστου κάποιοι από αυτούς εισέρχονται στη νεκρή ζώνη και επιτίθενται στους διαδηλωτές. Ένας από αυτούς πέφτει στο έδαφος χτυπημένος από τους αντιδιαδηλωτές. Ο Τάσος Ισαάκ σπεύδει να τον βοηθήσει. Τελικά εγκλωβίζεται ο ίδιος ανάμεσα σε πλήθος πολιτών και αστυνομικών του ψευδοκράτους, οι οποίοι τον χτυπούν με ξύλα, λοστούς και πέτρες μέχρι αυτός να ξεψυχήσει. Η κηδεία του Ισαάκ έγινε στις 14 Αυγούστου.

Τραγική φιγούρα η σύζυγός του, η οποία ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Μετά το τέλος της κηδείας, ο ξάδερφος του Τάσου Ισαάκ, Σολωμός Σολωμού, προσπαθεί να κατεβάσει την τουρκική σημαία σκαρφαλώνοντας στον ιστό της, σε φυλάκιο της “πράσινης γραμμής” και πέφτει νεκρός από πυρά που προήλθαν από τα κατεχόμενα. Ο Σολωμού δέχτηκε μία σφαίρα στο λαιμό, μία στο στόμα κι άλλη μία στο στομάχι. Ήταν μόλις 26 ετών.

Ακολούθησαν κι άλλοι πυροβολισμοί, οι οποίοι προκάλεσαν τον ελαφρύ τραυματισμό 11 ατόμων. Η κηδεία του Σολωμού έγινε δύο μέρες μετά στο Παραλίμνι. Στις 17 Αυγούστου ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, χαρακτηρίζει από την Κύπρο, όπου μετέβη εσπευσμένα, κοινούς εγκληματίες τους δολοφόνους του Σολωμού.

Εξάλλου, την ίδια περίοδο βρίσκεται στα κατεχόμενα και η Τουρκάλα πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ, η οποία δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι «Τούρκοι θα κόψουν τα χέρια οποιουδήποτε προσβάλλει το εθνικό σύμβολο». Ο τότε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, είχε σχολιάσει λέγοντας ότι «η ανθρώπινη ζωή είναι σπουδαιότερη από ένα κομμάτι ύφασμα».

Η αυτοκτονία του Ρόμπιν Γουίλιαμς

Σαν σήμερα, στις 11 Αυγούστου του 2014, ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Ρόμπιν Γουίλιαμς βάζει τέλος στη ζωή του, σε ηλικία 63 ετών. Τα προηγούμενα χρόνια μπαινόβγαινε σε κλινικές αποτοξίνωσης προκειμένου να απεξαρτηθεί από το αλκοόλ, ενώ έπασχε και από κατάθλιψη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News