Ο θάνατος του μεγάλου οπλαρχηγού

Ελλάδα
Ο θάνατος του μεγάλου οπλαρχηγού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ημερολόγιο έδειχνε 9 Αυγούστου του 1823, όταν τραυματίζεται θανάσιμα ένας από τους πιο σημαντικούς - αλλά και ανιδιοτελείς - ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο λόγος για το Σουλιώτη Μάρκο Μπότσαρη, ο οποίος έδρασε κυρίως στη δυτική Ρούμελη και έδωσε τη ζωή του στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία σε ηλικία μόλις 33 ετών. Το βράδυ της 8ης προς την 9η Αυγούστου του 1823, ο Μπότσαρης, όντας επικεφαλής 350 Σουλιωτών, επιτέθηκε ξαφνικά εναντίον 4.000 Τουρκαλβανών στο Κεφαλόβρυσο του Καρπενησίου, με σκοπό να ανακόψει την πορεία τους από τη Θεσσαλία στη Στερεά Ελλάδα. Ο αιφνιδιασμός στέφθηκε από επιτυχία και ο Μπότσαρης κατευθύνθηκε προς τη σκηνή του αρχηγού του εχθρού Μουσταή Πασά για να τον αιχμαλωτίσει.

Ωστόσο, ένας υπηρέτης του τελευταίου πυροβόλησε τον Έλληνα οπλαρχηγό, πετυχαίνοντάς τον στο μάτι. Βαριά τραυματισμένος, ο Μπότσαρης άφησε την τελευταία του πνοή λίγες ώρες μετά στο Μεσολόγγι. Καθ’ οδόν προς την “ιερή πόλη”, οι άνδρες του έκαναν στάση στη Μονή Προυσού, όπου βρισκόταν ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Εκείνος λέγεται ότι ασπάστηκε το άψυχο σώμα του Μάρκου, λέγοντάς του: «Άμποτε, ήρωα Μάρκο, κι εγώ από τέτοιο θάνατο να πάω».

Ο θεμέλιος λίθος του Πύργου της Πίζας

Σαν σήμερα, στις 9 Αυγούστου του 1173, ξεκινά η κατασκευή του καμπαναριού του Καθεδρικού Ναού της Πίζας στη βορειοδυτική Ιταλία. Το έργο ολοκληρώθηκε τελικά 199 (!) χρόνια αργότερα και έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ο κεκλιμένος Πύργος της Πίζας, καθώς από την αρχή έγερνε εμφανώς: Η κλίση του, που ήταν 5,5 μοίρες, προήλθε από την καθίζηση του εδάφους και με την πάροδο των αιώνων αυξανόταν ολοένα και περισσότερο. Το 19ο αιώνα αφαιρέθηκαν οι δύο βαριές καμπάνες που βρίσκονταν στον ψηλότερο όροφό του, προκειμένου να ελαφρυνθεί, ενώ το 1964 η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε διεθνή βοήθεια για την αποφυγή της κατάρρευσης του Πύργου, ζητώντας ωστόσο να διατηρηθεί η κλίση του... Τελικά, τον Ιανουάριο του 1990 ξεκίνησαν οι υποστηρικτικές εργασίες στο οικοδόμημα, το οποίο παρέμεινε κλειστό για τους επισκέπτες μέχρι και το Δεκέμβριο του 2001. Μετά το τέλος των εργασιών, η κλίση του μειώθηκε στις 3,99 μοίρες.

80 κεράκια για τον Ότο Ρεχάγκελ

Τα 80 του χρόνια κλείνει σήμερα ο Γερμανός προπονητής ποδοσφαίρου Ότο Ρεχάγκελ, υπό τις οδηγίες του οποίου η Εθνική Ελλάδος στέφθηκε πρωταθλήτρια στο Euro 2004 της Πορτογαλίας. Ο Ρεχάγκελ γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου του 1938 στο Έσεν της Γερμανίας.

Η θυσία των τριών αγωνιστών της ΕΟΚΑ

Τέλος, πριν από ακριβώς 62 χρόνια, στις 9 Αυγούστου του 1956, απαγχονίζονται στη Λευκωσία από τις βρετανικές κατοχικές Αρχές τρεις νεαροί Κύπριοι αγωνιστές. Ο λόγος για τα μέλη της ΕΟΚΑ Ανδρέα Ζάκο, Χαρίλαο Μιχαήλ και Ιάκωβο Πατάτσο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News