Οι ισχυρότερες ριπές της 8ετίας καταγράφηκαν στην Αττική - Δείτε το video

Ελλάδα
Οι ισχυρότερες ριπές της 8ετίας καταγράφηκαν στην Αττική - Δείτε το video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πυρκαγιά στην ανατολική Αττική είναι η δεύτερη φυσική καταστροφή με τα περισσότερα θύματα στη χώρα μας μετά το φονικό καύσωνα του Ιουλίου 1987.

Σε βίντεο το meteo.gr αναφέρεται ότι οι θυελλώδεις άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 50-55 χιλιομέτρων την ώρα ενώ οι ριπές ξεπερνούσαν τα 100-120 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι ριπές ανέμου που καταγράφηκαν τη μαύρη Δευτέρα 23/7 ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί τους καλοκαιρινούς μήνες την τελευταία 8ετία.

Στην ανατολική Αττική οι θυελλώδεις άνεμοι έδρασαν ως "καταβάτες" από τις ορεινές εξάρσεις της περιοχής προς τη θάλασσα, ενώ σημειώνεται ότι οι καταβάτες θεωρούνται παγκοσμίως ως ο πιο επικίνδυνος παράγοντας για την εξάπλωση δασικής πυρκαγιάς.

Ωστόσο όπως είναι πλέον εμφανές μαζί με τις παραλείψεις και την ιδιομορφία της περιοχής καθώς δεν υπήρξαν οδοί διαφυγής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνέβαλαν στο να οδηγηθούν στο θάνατο δεξάδες πολίτες και δεν αποτέλεσαν το μοναδικό λόγο. 

Στο βίντεο παρουσιάζεται η εξέλιξη της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018 στην Αν. Αττική, όπως αυτή προβλέφθηκε από το προγνωστικό σύστημα WRF-SFIRE του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Παρουσιάζεται επίσης, η εξέλιξη της διεύθυνσης και ταχύτητας του ανέμου κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

Η πιλοτική εφαρμογή του WRF-SFIRE για την πυρκαγιά της Αν. Αττικής, αλλά και για αυτή της Κινέτας, αποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο προγνωστικό σύστημα μπορεί να αποτελέσει ένα εν δυνάμει ισχυρό εργαλείο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό, το ΕΑΑ συνεργάζεται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του WRF-SFIRE και την προσαρμογή του στο Μεσογειακό περιβάλλον της Ελλάδας.

Η εφαρμογή του WRF-SFIRE πραγματοποιήθηκε a posteriori, καθώς προηγήθηκαν σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του συστήματος με στόχο να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης πυρκαγιάς. Ειδικότερα, ελήφθη υπόψη η ιδιαίτερη μορφολογία της περιοχής, η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία πυκνής βλάστησης εντός περιοχής με οικιστική χρήση γης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News