Μετεωρολόγος Ζιακόπουλος: Τι συνέβη με τον άνεμο στη φονική φωτιά

Ελλάδα
Μετεωρολόγος Ζιακόπουλος: Τι συνέβη με τον άνεμο στη φονική φωτιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η  ισχυρή οριζόντια θερμοβαθμίδα οδήγησε στην καθ' ύψος ενίσχυση του (γεωστροφικού) ανέμου

Ο κορυφαίος Έλληνας μετεωρολόγος, Δημήτρης Ζιακόπουλος δίνει τη δική του ερμηνεία σχετικά με την ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς και τους ισχυρούς ανέμους που επικρατούσαν τη Δευτέρα στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής και στην Κινέτα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ζιακόπουλος εξηγεί ότι τη Δευτέρα πέρασε από την Ελλάδα ένα ψυχρό μέτωπο με κατεύθυνση ΝΔ - ΒΑ. Με τη διέλευση του μετώπου αυτού οι ΒΔ άνεμοι στην περιοχή του Κορινθιακού ενισχύθηκαν λόγω καναλισμού, γεγονός που συμβαίνει σχεδόν πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Στην υπήνεμη πλευρά των Γερανείων ορών, όπου και ξέσπασε η πυρκαγιά στην Κινέττα, ο ΒΔ άνεμος πήρε τη μορφή αεροκαταρράκτη και ως τέτοιος ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο.

Στην περίπτωση της περασμένης Δευτέρας υπήρξε και ένας άλλος παράγοντας που συνετέλεσε στην αύξηση της έντασης των ανέμων όχι μόνο στην περιοχή της Κινέτας, αλλά και σε όλη τη διαδρομή τους πάνω από την Αττική. Αυτός ήταν η  ισχυρή οριζόντια θερμοβαθμίδα που οδήγησε στην καθ ύψος ενίσχυση του (γεωστροφικού) ανέμου.

Ο μετεωρολόγος Ζιακόπουλος καταλήγει ότι κατά τη γνώμη του, η μεταφορά ορμής από τις ανώτερες προς τις κατώτερες ατμοσφαιρικές στάθμες ήταν η κύρια αιτία να ενισχυθούν σημαντικά οι άνεμοι, πράγμα που εξηγεί και το γεγονός ότι στη στάθμη των 850 (1500-1600 μέτρα) πάνω από τον Κορινθιακό παρατηρήθηκαν εντάσεις ανέμου περί τους 45 κόμβους.

Πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News