Αυγενάκης: «Τραγική & κακοστημένη η χθεσινή παράσταση της Κυβέρνησης»

Ελλάδα
Αυγενάκης: «Τραγική & κακοστημένη η χθεσινή παράσταση της Κυβέρνησης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των δεκάδων θυμάτων. Η σκέψη μας και η αγωνία είναι με τις οικογένειες που αναζητούν αγνοούμενους. Είμαστε συντετριμμένοι με αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην Πατρίδα μας, τη χώρα μας και σε αρκετές οικογένειες συμπολιτών μας. Ο πόνος είναι μεγάλος, όπως μεγάλα είναι και τα αναπάντητα ερωτήματα», δήλωσε ο Γραμματέας Π.Ε. Ν.Δ. – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης ερωτώμενος για την καταστροφική πυρκαγιά στην αν. Αττική, σε συνέντευξή του στο ρ/σ Σκάι 100.4 και το δημοσιογράφο Σωτήρη Σταθόπουλο.

«Τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν πολλά. Αφορούν τόσο στην πρόληψη, όσο και στη διαχείριση της κατάστασης. Την παραμονή της τραγωδίας, η κυβέρνηση γνώριζε πολύ καλά ότι θα επικρατήσουν στην Αττική ισχυρότατοι άνεμοι και μάλιστα με δυτική κατεύθυνση. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η 23η Ιουλίου ήταν η πρώτη μέρα του καλοκαιριού που χαρακτηρίστηκε ως υψηλού κινδύνου επικινδυνότητας (4) για πυρκαγιές. Το πρώτο ερώτημα, επομένως, είναι γιατί δεν αξιολογήθηκαν και εντοπίστηκαν οι περιοχές, όπως το Μάτι, που θα κινδύνευαν από μια εκδήλωση πυρκαγιάς στις δασικές εκτάσεις που τις περιβάλλουν. Γιατί δεν έγινε ανάλυση επικινδυνότητας», επεσήμανε ο Γραμματέας της ΝΔ.

Αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης ο κ. Αυγενάκης σημείωσε: «Ενώ η Πολιτική Προστασία γνώριζε ότι οι άνεμοι ήταν δυτικοί και επομένως ότι η φωτιά πιθανότατα θα απειλούσε το Μάτι, δεν υπήρξε καμία έγκαιρη αντίδραση. Όπως δήλωσε χθες ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, στην ατυχή χθες συνέντευξη τύπου, η φωτιά έφτασε στο Μάτι, μετά από 1,30 ώρα. Γιατί δεν διατάχθηκε εκκένωση της περιοχής; Τι έγινε αυτή τη 1,30 ώρα; Δεν πρέπει αν παραμείνει τίποτα σκοτεινό».

«Ακολουθήσαμε απολύτως συνειδητά τις τελευταίες τρεις μέρες μια υπεύθυνη στάση που κανένα κόμμα στην χώρα μας δεν είχε υιοθετήσει ως αντιπολίτευση. Δεν κάνουμε εύκολη κριτική, και θεωρούμε ύβρη να καπηλεύονται οι πολιτικοί μια εθνική τραγωδία. Ύστερα από τέσσερις μέρες, όμως, είναι πλέον εμφανές τι ακριβώς συνέβη. Δεν υποτιμούμε ούτε τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ούτε και τις προσπάθειες που κατέβαλαν όσοι μετείχαν στην προσπάθεια να αναχαιτίσουν αυτήν την πυρκαγιά. Προφανώς σε μια κατάσβεση μπορούν να συμβούν και αστοχίες και καθυστερήσεις. Ωστόσο, είναι υποχρέωσή μας να θέσουμε ερωτήματα, να απαντηθούν τα γιατί, να πούμε όχι στις κακοστημένες παραστάσεις, όπως η χθεσινή συνέντευξη τύπου», υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης.

Και συμπλήρωσε: «Η χθεσινή συνέντευξη τύπου είναι προσβολή στους πολίτες και τα θύματα της τραγωδίας. Μια ατυχέστατη, τραγική παράσταση. Στην ανικανότητα και την αλαζονεία της Κυβέρνησης έχει προστεθεί και η θρασύτητα. Το κόστος είναι πλέον μεγάλο για τη χώρα».

Στη συνέχεια ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στις δράσεις της ΝΔ: «Η ΝΔ από τις πρώτες ώρες, με εντολή του Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη, βρέθηκε στο πλευρό των συμπολιτών μας. Από τις πρώτες ώρες βρεθήκαμε δίπλα τους, ίσα για να απαλύνουμε τον πόνο τους. Ενεργοποιήθηκε άμεσα ο κομματικός μηχανισμός και οργανωμένα και στοχευμένα βοηθήσαμε και συνεχίζουμε να είμαστε εκεί: με εθελοντές, με υλικά αγαθά, με φάρμακα, με ότι μας ζητηθεί από τους φορείς. Από τις πρώτες ώρες είμαστε εκεί με δράσεις, ήσυχα και ταπεινά, χωρίς κάμερες και επικοινωνιακά σόου».

«Σας αναφέρω ενδεικτικά πρωτοβουλίες που πήρε χθες ο πρόεδρος μας Κυριάκος Μητσοτάκης:

α. Έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ και του ζήτησε να εξετάσει τη δυνατότητα αυξημένης προκαταβολής από το Ταμείο Αλληλεγγύης και να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, για την άμεση ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών.

β. Ζήτησε επίσης από τον διεθνώς αναγνωρισμένο καθηγητή και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Συνολάκη, που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, να αναδιαμορφώσει το πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας ενισχύοντας τις προτάσεις της Ν.Δ. με τις γνώσεις και την πείρα της ομάδας συνεργατών που θα συγκροτήσει.

γ. Τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα και του πρότεινε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσουμε από κοινού από το Ίδρυμα Νιάρχος να αναλάβει για την επόμενη 5ετία το κόστος της συντήρησης των εναέριων πυροσβεστικών μέσων της χώρα μας ή να συμβάλει στην απόκτηση όποιου άλλου μέσου κριθεί από τους ειδικούς απαραίτητο για την ενίσχυση της εναέριας πυρόσβεσης στην πατρίδα μας», πρόσθεσε.

Κλείνοντας η συνέντευξη, ο Γραμματέας του Κόμματος υπογράμμισε πως: «Σας διαβεβαιώ ότι θα υπάρξουν πιέσεις για να δοθούν απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα. Θα γίνει στην ώρα του. Αυτή τη στιγμή που η γη ακόμη καίει, οικογένειες αναζητούν τους συγγενείς τους, συμπολίτες μας θρηνούν και προσπαθούν να καταλάβουν τι έγινε. Δυστυχώς, στην Κυβέρνηση έχουν τσακωθεί με τα γεγονότα, έχουν τσακωθεί με την πραγματικότητα»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News