Αρχηγός Πυροσβεστικής: Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό - Εισηγήθηκα εκκένωση

Ελλάδα
Αρχηγός Πυροσβεστικής: Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό - Εισηγήθηκα εκκένωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκτακτη συνέντευξη τύπου για τις φονικές πυρκαγιές. Ενδείξεις εμπρησμού έχει η κυβέρνηση. Γιατί δεν εκκενώθηκαν οικισμοί;

Μετά τη σκληρή κριτική των ΜΜΕ και την κατακραυγή του κόσμου για τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου με τη συμμετοχή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του Αρχηγού της Πυροσβεστικής στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ενδείξεις εμπρησμού

Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Τόσκα σε μικρό χρόνο υπήρξαν εστίες και πολλές πυρκαγιές. «Αυτό κάθε άνθρωπο τον προβληματίζει και επικεντρώνουμε εκεί τις έρευνες» ανέφερε.

Αναλυτικά ανέφερε: «Πρώτα θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου οδύνη για το χαμό τόσων ανθρώπων. Είναι υποχρέωση όλων μας η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Σε ότι αφορά τις έρευνες που γίνονται από την πυροσβεστική και την αστυνομία, θα ήθελα να τονίσω ότι έχουμε σοβαρά ίχνη και στοιχεία για εγκληματική ενέργεια, για εμπρησμό. Παρουσιάστηκαν πολλές άλλες εστίες και πυρκαγιές, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σε ότι αφορά την πυρκαγιά που ξεκίνησε στην Πεντέλη. Εκεί μας προβληματίζουν αρκετά ζητήματα. Δεν σας κρύβω ότι υπάρχει εύρημα που μας έχει οδηγήσει σε ανακριτικές έρευνες που προχωρούν πολύ γρήγορα. Μας προβληματίζει και ο τελευταίος εμπρησμός στη Νέα Μάκρη, που απείχαν το ένα μέτωπο από το άλλο 300 μέτρα. Θα ήθελα να τονίσω τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν σε όλη την περιοχή και να μην ξεχνάμε την ιδιαίτερη αυτοθυσία των πυροσβεστών, αστυνομικών και εθελοντών, που βοήθησαν για τον περιορισμό των απωλειών».

Είχε ζητήσει να παραιτηθεί ο Τόσκας

Σε επιχειρησιακό επίπεδο σύμφωνα με τον κ.Τόσκα δεν μπορεί να βρει μεγάλα λάθη. Μάλιστα αποκάλυψε ότι είχε ζητήσει την παραίτησή του από τον πρωθυπουργό και δεν την έκανε δεκτή αφού επρόκειτο για την "ώρα της πάλης".

Αρχηγός πυροσβεστικής: Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό- Εισηγήθηκα εκκένωση

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα έκανε οτιδήποτε διαφορετικό από τις κινήσεις που έπραξε ο αρχηγός της πυροσβεστικής απάντησε "δεν θα έκανα τίποτε διαφορετικό". 

Σύμφωνα με τον ίδιο εισηγήθηκαν την εκκένωση των περιοχών.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Υπαρχηγό της Πυροσβεστικής η εκκένωση δεν είναι ρεαλιστική αφού απαιτείτο χρόνος για την άφιξη λεωφορείων και την όλη διαδικασία και δεν θα ήταν εφικτή η προσπάθεια.  Σύμφωνα με τον κ.Τζανακόπουλο θα χρειάζονταν 5-6 ώρες ίσως και ολόκληρη η μέρα για την εκκένωση. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News