Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους πληγέντες  

Ελλάδα
Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους πληγέντες  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ η Αττική μετρά τις πληγές της, τα απανθρακωμένα πτώματα συσσωρεύονται και ολόκληροι οικισμοί σβήστηκαν από τον χάρτη, η κυβέρνηση έσπευσε χθες να ανακοινώσει δέσμη μέτρων για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές.

Τα μέτρα αυτά, που αποφασίστηκαν σε συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό, δεν αντικαθιστούν, αλλά προστίθενται σε όσα ήδη προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Τα μέτρα χωρίζονται σε δέσμες.

Άμεση αρωγή και ενίσχυση

  1. Χορήγηση εφάπαξ έκτακτου επιδόματος στους πληγέντες μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των υλικών ζημιών από τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Το επίδομα σε οικογένειες ή φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν θα είναι ύψους 5.000 ευρώ. Για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες το ποσό ανέρχεται στις 6.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν η ενίσχυση ανέρχεται στις 8.000 ευρώ.
  2. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας συν εφάπαξ ποσό 45 ημερήσιων επιδομάτων (650 ευρώ) ανεργίας σε όσους ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν, εξαιτίας των πυρκαγιών.
  3. Εφάπαξ καταβολή έκτακτου βοηθήματος, ίσου με το μικτό χρηματικό ποσό δύο (2) μηνιαίων συντάξεων, στους πυρόπληκτους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ.
  4. Επίσπευση, άνευ χρονολογικής σειράς, των αιτήσεων συνταξιοδότησης εκείνων που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν έως 31/9/2018, των οποίων η ασφαλιστική τους περιοχή ή η μόνιμη κατοικία τους βρίσκεται εντός των πληγεισών περιοχών.
  5. Μέτρα άμεσης φορολογικής ελάφρυνσης:

Για τους φορολογούμενους, που υπάγονται στη ΔΟΥ Παλλήνης και στη ΔΟΥ Ελευσίνας, παρατάσεις των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων (έως τον Οκτώβριο του 2018 για τις φετινές δηλώσεις) και σταδιακή καταβολή του φόρου από τον Οκτώβρη του 2018.

Επίσης, έως την ίδια περίοδο, δίνονται παρατάσεις υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ και απόδοσης παρακρατούμενων φόρων. Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και τα μη κατοικήσιμα ακίνητα πυροπλήκτων.

  1. Αναστολή πληρωμής τρεχουσών εισφορών - δόσεων εκκαθαρίσεων, δόσεων ρυθμίσεων - για τους επαγγελματίες και επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών.
  2. Μέτρα στήριξης δανειοληπτών ΟΕΚ με αναστολή καταβολής δόσεων για χρονικό διάστημα έως 36 μήνες, χωρίς επιβάρυνση.
  3. Αναστολή πλειστηριασμών για τους πληγέντες από την πυρκαγιά από τη χθεσινή μέρα μέχρι την 30ή/9/2019.
  4. Παροχή ετήσιας επιχορήγησης 1.200 ευρώ σε κάθε πληγείσα οικογένεια, για την κάλυψη των πάσης φύσεως τηλεπικοινωνιακών της αναγκών, ανεξαρτήτως παρόχου.
  5. Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις των Δήμων Μαραθώνα, Ραφήνας και Πικερμίου, ύψους 2.000.000 ευρώ.
  6. Άνοιγμα των διοδίων στις πληγείσες περιοχές μέχρι την αντιμετώπιση της κρίσης από την πυρκαγιά.
  7. Τέκνα πληγεισών οικογενειών που φοιτούν ή θα εισαχθούν φέτος σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αποκτούν αυτοδικαίως δικαίωμα μεταγραφής στο Ίδρυμα που είναι πλησιέστερο στην οικία τους.

Αποζημίωση και ενίσχυση οικογενειών

  1. Οικονομική ενίσχυση στον ή στη σύζυγο ή, αν δεν υπάρχει, στον πλησιέστερο συγγενή θανόντος εξαιτίας της πυρκαγιάς, ύψους 10.000 ευρώ.
  2. Χορήγηση μηνιαίου επιδόματος στα ανήλικα τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές, ύψους 1.000 ευρώ ανά τέκνο, έως την ενηλικίωσή τους ή, εφόσον σπουδάζουν, έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.
  3. Ένα συγγενικό πρόσωπο α' ή β' βαθμού ή σύζυγος θύματος από την πυρκαγιά αποκτά δικαίωμα διορισμού σε φορείς της γενικής κυβέρνησης. Δικαίωμα διορισμού αποκτούν και τα άτομα που υπέστησαν αναπηρία ποσοστού 67% και άνω λόγω της πυρκαγιάς.

Επίσης η ελληνική Βουλή αποφάσισε ομόφωνα στη διάσκεψη των προέδρων τη χορήγηση εφάπαξ ειδικού βοηθήματος στο λογαριασμό κάθε παιδιού που έχει πληγεί από τις πυρκαγιές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News