Δίπλα στην ελληνική κυβέρνηση οι ξένοι ηγέτες

Ελλάδα
Δίπλα στην ελληνική κυβέρνηση οι ξένοι ηγέτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες της Αττικής μετά τις φονικές πυρκαγιές, αλλά και στον ίδιο πρωθυπουργό εκφράζουν οι ξένοι ηγέτες.

Ειλικρινή συλλυπητήρια και βαθιά συμπαράσταση στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων από τις πυρκαγιές στην Αττική, εκφράζει με ανάρτησή της στο Twitter η πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα.

«Παρακολουθούμε κλονισμένοι και με προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα», υπογραμμίζει σε επίσημη δήλωσή του ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι.

Παράλληλα, ο Ιταλός υπουργός εκφράζει αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό και τονίζει «ότι εγκρίθηκε ήδη η αποστολή δυο Καναντέρ της ιταλικής πυροσβεστικής».

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε όλη την αναγκαία συνεργασία», υπογραμμίζει, τέλος, ο Ματτέο Σαλβίνι.

Αλληλεγγύη και συλλυπητήρια ΗΠΑ, Ολλανδίας και πΓΔΜ για τις πυρκαγιές, στον Ν. Κοτζιά

«Καταθέτω την ειλικρινή μου αλληλεγγύη και τα συλλυπητήρια στον Έλληνα συνάδελφο Νίκο Κοτζιά μετά τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα», γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ. «Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα και τους οικείους τους» σημειώνει στην ίδια ανάρτηση ο κ. Μπλοκ.

Επίσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από το ΑΠΕ - ΜΠΕ, με τον κ. Κοτζιά επικοινώνησε και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ για να εκφράσει τα συλλυπητήρια, την αμέριστη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς τον ελληνικό λαό.

Με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών επικοινώνησε ακόμα και ο αντιπρόεδρος της πΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι, για να του εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια του.

Η δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την Ελλάδα, σήμερα και αύριο και για όσο χρειαστεί», τόνισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ο αρμόδιος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια την οποία ζήτησε η Ελλάδα μέσω της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται καθ' οδόν και ο ίδιος επισκέπτεται την Αθήνα προκειμένου να τη συντονίσει από κοινού με τις ελληνικές αρχές.

Στο μεταξύ, καθώς η Ευρώπη φλέγεται με άνευ προηγουμένου πυρκαγιές που έχουν πλήξει την Ελλάδα, τη Σουηδία και τη Λετονία, το Συντονιστικό κέντρο Επείγουσας Ανταπόκρισης της Επιτροπής, το οποίο αποτελεί το επιχειρησιακό κέντρο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, εργάζεται 24 ώρες επί 7 ώρες την εβδομάδα και είναι σε σταθερή επαφή με τις αρχές της Ελλάδας, της Σουηδίας και της Λετονίας οι οποίες έχουν ζητήσει στήριξη από την ΕΕ.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ, μίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στους οποίους εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.

Στην επιστολή του προς τον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος Γιούνκερ επανέλαβε ότι «θα γίνουν τα πάντα για να στηριχθεί η Ελλάδα σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές». Χτες το βράδυ-Τρίτη- η Ελλάδα ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Σε άμεση ανταπόκριση, η Κύπρος, η Ισπανία και η Βουλγαρία, έκαναν προσφορές για συγκεκριμένη βοήθεια, περιλαμβανομένων αεροσκαφών, πυροσβεστών, φαρμάκων και οχημάτων.

Ο Επίτροπος για τη διαχείριση των κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα όπου συναντάται με τις ελληνικές αρχές πολιτικής προστασίας και θα συντονίσει την ευρωπαϊκή βοήθεια που βρίσκεται καθ' οδόν, αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Για τη Σουηδία, η ευρωπαϊκή στήριξη συνεχίζεται με αεροσκάφη, πυροσβέστες και οχήματα που ήδη επιχειρούν στις πληττόμενες περιοχές. Για τη Λετονία ενεργοποιήθηκε το δορυφορικό ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus, προκειμένου να συνδράμει τις εθνικές αρχές με χάρτες επείγουσας ανάγκης των επικίνδυνων περιοχών.

«Σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές στεκόμαστε στο πλευρό του ελληνικού λαού και των αρχών και εντέλλομαι να υπάρξει επείγουσα ανταπόκριση με ακούραστες και θαρραλέες προσπάθειες. Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να παράσχουμε στήριξη σήμερα, αύριο και για όσο χρειαστεί», γράφει ο κ. Γιούνκερ στον κ. Τσίπρα.

«Ο κ. Στυλιανίδης με ενημέρωσε», γράφει ο κ. Γιούνκερ, «ότι έχει ενεργοποιηθεί η βοήθεια, περιλαμβανομένων αεροσκαφών και ομάδων πυρόσβεσης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News