Σε πύρινο κλοιό η χώρα – Μεγάλη φωτιά στην Κινέτα – Καίγονται σπίτια στην Πεντέλη

Ελλάδα
Σε πύρινο κλοιό η χώρα – Μεγάλη φωτιά στην Κινέτα – Καίγονται σπίτια στην Πεντέλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κατάσταση είναι κρίσιμη στην Αττική καθώς έχουμε σε εξέλιξη τρεις μεγάλες πυρκαγιές: Μία στην Κινέτα, μία στους Αγίους Θεοδώρους και μία στην Πεντέλη, ενώ εκκενώθηκαν θερινά θέρετρα και κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα. Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου δήλωσε τον Realfm 97,8 ότι έχουν καεί τρία σπίτια στην Πεντέλη, ενώ εκκενώθηκε το Λύρειο Ίδρυμα.

Νωρίτερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2, ενώ τελικά η τεράστια φωτιά… σβήνει στην θάλασσα! Παράλληλα, η μέρα έγινε ακόμη πιο εφιαλτική, με νέες εστίες φωτιάς σε Πεντέλη, Μάτι, Άγιο Ανδρέα, Νέο Βουτζά να κατακαίνε τα πάντα!

Υπάρχουν καταγγελίες για εγκλωβισμένους, για εκατοντάδες καμένα σπίτια και… Άγιος ο Θεός καθώς η νύχτα πλησιάζει…

Στο σημείο έσπευσαν 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, ενώ, από πλευράς εναέριων μέσων, συνδράμουν αυτή την ώρα στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης «όλος ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός στην Αττική είναι σε κατάσταση πλήρους συναγερμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίες ενισχύονται συνεχώς από θυελλώδεις ανέμους».

Έξι άτομα με εγκαύματα από την περιοχή της Νέας Μάκρης

Έξι άτομα μεταφέρθηκαν με εγκαύματα από την περιοχή της Νέας Μάκρης σε νοσοκομεία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχουν δοθεί στο υπουργείο Υγείας μέχρι τώρα 6 εγκαυματίες έχουν νοσηλευθεί σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Οι δύο, πρόκειται για μητέρα και κόρη, νοσηλεύονται στον Ευαγγελισμό. Η μητέρα νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας ενώ η κόρη έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι αντιμετωπίστηκαν στο ΚΑΤ και η κατάσταση αυτών των εγκαυματιών δεν εμπνέει ανησυχία.

Συνδρομή λιμενικού για απεγκλωβισμό πυρόπληκτων 

Φρεγάτα, αρματαγωγό και πλωτά επιστρατεύει ο στρατός και το Λιμενικό για τους εγκλωβισμένους στις παραλίες πολίτες στην περιοχή του Ζούμπερι.

Σύμφωνα με πηγές του υπ. Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ αποδέχθηκε σχετικό αίτημα και επιστρατεύονται και πλοία του στρατού. Η φρεγάτα «Έλλη» και το αρματαγωγό «Ικαρία» μεταβαίνουν στο Ζούμπερι ώστε να συνδράμει το Λιμενικό στον απεγκλωβισμό των κατοίκων που κατέφυγαν στην παραλία για να προστατευτούν από τη φωτιά. Στο αρματαγωγό υπάρχουν και γιατροί για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

Είναι κλειστή αυτή την ώρα η περιφερειακή οδός από Ραφήνα σε Μάτι.

Εκκενώνονται θέρετρα και οι κατασκηνώσεις

Εκκενώνονται τα θερινά θέρετρα της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι και του Στρατού Ξηράς στον Άγιο Ανδρέα, όπως επίσης και οι παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Η εκκένωση γίνεται για προληπτικούς λόγους, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

Σε πλήρη εξέλιξη μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στην Καλλιτεχνούπολη, μεταξύ της Πεντέλης και του Νέου Βουτζά, Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και άλλα απειλούνται.

Ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς δήλωσε νωρίτερα ότι το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε μήκος 3-4 χιλιόμετρων. Όπως είπε, η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα 1 χιλιόμετρο από τον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης.

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, άρχισε να εκκενώνεται η περιοχή του Νέου Βουτζά στο βόρειο κομμάτι του οικισμού.

Λίγο πριν τις επτά, η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και εισήλθε στο Μάτι, όπου έκαψε αυτοκίνητα και μπήκε στις αυλές κάποιων σπιτιών.

Σε σημεία της λεωφόρου Μαραθώνος και λόγω πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, έγινε εκτροπή της κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, η εκτροπή γίνεται στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της οδού Φλέμινγκ στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη συμβολή με τη Χροσοστόμου Σμύρνης, στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στη συμβολή με την Αγίας Μαρίνας, στο ρεύμα προς Αθήνα και στην οδό Ποσειδώνος, από το Κόκκινο Λιμανάκι, στο ρεύμα προς Μαραθώνα.

Δραματική η κατάσταση στην Κινέτα

Στην Κινέτα , σύμφωνα με τον ιστότοπο iefimerida.gr, η κατάσταση είναι δραματική. Έχουν καεί δεκάδες σπίτια -άλλα κάηκαν ολοσχερώς, άλλα έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Η πυροσβεστική, λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, έδωσε εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2 στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας Αττικής.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων υπάρχει και νέα εστία φωτιάς στους Αγίους Θεοδώρους, έξω από τα διυλιστήρια της Κορίνθου. Όπως είπαν, το προσωπικό ασφαλείας των εγκαταστάσεων σταματούν τα ΙΧ.

Έντρομοι κάτοικοι της περιοχής εγκαταλείπουν τις οικίες τους όπως όπως προκειμένου να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα.

Στην περιοχή Κινέτας και Αγίων Θεοδώρων, επιχειρούν 110 πυροσβέστες με 47 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 αεροσκάφη Canadair CL-415, 1 αεροσκάφος Canadair CL-215, 2 ελικόπτερα CH-47 Chinook, 3 ελικόπτερα Sikorsky S-64 και 2 ελικόπτερα Super Puma. Επιπλέον, για την ενίσχυσή τους μεταβαίνουν εκεί 45 πυροσβέστες με 17 οχήματα από όμορες Πυροσβεστικές Διοικήσεις καθώς και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Θεσσαλονίκη.

 

Το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν:

οι ένοπλες δυνάμεις με 3 προωθητήρες γαιών και 1 αεροσκάφος c-27 για τη μεταφορά 30 πυροσβεστών (πεζοπόρο τμήμα) από Θεσσαλονίκη,

η Περιφέρεια Αττικής με 6 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,

ο δήμος Μεγαρέων με 7 υδροφόρες και 2 ερπυστριοφόρα οχήματα,

ο δήμος Λουτρακίου με 4 υδροφόρες, 3 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και 2 φορτωτές,

ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με 1 εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, τον Αρχηγό και τους Υπαρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή συντονίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τραυματιστεί ένας πυροσβέστης αλλά όχι από πυρκαγιά. Μπήκε σε ένα σπίτι με την μάνικα για να ρίξει νερό, αλλά ο σκύλος της οικογένειας τον δάγκωσε και τον τραυμάτισε ελαφρά.

Η αστυνομία από νωρίς απηύθυνε εκκλήσεις στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και από την περιοχή.

Διακοπές ρεύματος στην περιοχή

Στην ευρύτερη περιοχή σημειώνονται διακοπές ρεύματος, καθώς η φωτιά έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης μέσης τάσης. Μάλιστα, είναι αδύνατη η πρόσβαση των τεχνικών της ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία αυτά που έχουν υποστεί βλάβη, εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Επιπλέον ο Διαχειριστής διακόπτει ανά περιοχές την ηλεκτροδότηση, με εντολή της πυροσβεστικής, για λόγους ασφαλείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News