Ελλάδα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πως κατακτήθηκε το κάστρο της Μονεμβασιάς;  

Πολλά είναι τα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 23 Ιουλίου, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Διαβάστε μερικά από αυτά:

Η κατάκτηση του Κάστρου της Μονεμβασιάς

Σαν σήμερα, στις 23 Ιουλίου του 1821, το περίφημο Κάστρο της Μονεμβασιάς γίνεται το πρώτο φρούριο του ελλαδικού χώρου που πέφτει στα χέρια των επαναστατημένων Ρωμιών. Η πολιορκία του Κάστρου διήρκεσε, σύμφωνα με τους ιστορικούς, περισσότερους από τρεις μήνες, καθώς ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου. Το φρούριο κατοικούνταν από περισσότερους από 1.500 Οθωμανούς. Από αυτούς, μετά την έναρξη της πολιορκίας, οι ισχυρότεροι μάζεψαν όλα τα τρόφιμα, τα πήραν μαζί τους και κλείστηκαν στην ακρόπολη του Κάστρου. Οι υπόλοιποι πολιορκημένοι, αν και υπέφεραν τρομερά από έλλειψη τροφής και νερού, αντιστάθηκαν σθεναρά αποφασίζοντας να μην παραδοθούν. Στα μέσα Ιουνίου, καταφτάνει στη Μονεμβασιά ο Δημήτριος Υψηλάντης. Οι Τούρκοι επιζητούν συνθηκολόγηση και στέλνουν αντιπρόσωπό τους να συναντηθεί με τον Αλέξανδρο Κατακουζηνό, ο οποίος αποτελεί τον έμπιστο του Υψηλάντη. Τελικά, επιτυγχάνεται συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές: Το φρούριο και όλα τα όπλα των Τούρκων καταλήγουν σε ελληνικά χέρια, ενώ οι πολιορκημένοι, οι οποίοι έχασαν όλη τους την περιουσία, επιβιβάστηκαν σε καράβια και μετέβησαν στο Κουσάντασι.

Το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Στις 23 Ιουλίου του 1833 αναγνωρίζεται με βασιλικό διάταγμα το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η μονομερής αυτή ενέργεια δεν αναγνωρίζεται - παρά πολύ καιρό μετά - από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Μουσολίνι απαγορεύει τις ξένες λέξεις

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Ιουλίου του 1929, όταν η φασιστική κυβέρνηση της Ιταλίας, με επικεφαλής τον Μπενίτο Μουσολίνι, προχωρά στην απαγόρευση της χρήσης ξένων λέξεων.

Τα 61α γενέθλια του Νίκου Γκάλη

Ήταν 23 Ιουλίου του 1957 όταν γεννιέται στο New Jersey των ΗΠΑ ο Νικόλαος Γεωργαλής, γνωστός σε όλους ως Νίκος Γκάλης. Παιδί φτωχών μεταναστών από τη Ρόδο, θέλησε σαν μαθητής να ασχοληθεί με την πυγμαχία. Παρά τη θέληση του πατέρα του, η μητέρα του Νίκου, μη αντέχοντας να βλέπει το γιο της να γυρνά στο σπίτι μέσα στα αίματα μετά τις προπονήσεις, τον ώθησε προς το μπάσκετ... Παρότι σχετικά κοντός για το άθλημα, ξεχώρισε γρήγορα για το ταλέντο του και σε ηλικία 18 ετών γίνεται δεκτός από το Πανεπιστήμιο του Σίτον Χολ. Στην τελευταία του χρονιά στο κολέγιο αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ του NCAA με 27,5 πόντους, ξεπερνώντας το μεγάλο Λάρι Μπερντ. Επιλέχτηκε στα ντραφτ του ΝΒΑ από τους Σέλτικς, ωστόσο ένας τραυματισμός τον κράτησε μακριά από το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Το 1979, ο Νικ αποφασίζει να κάνει το υπερπόντιο ταξίδι με προορισμό την πατρίδα του, όπου ο Άρης Θεσσαλονίκης τον δέχεται με ανοικτές αγκάλες. Η συνέχεια της ιστορίας είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους μας...

Σχόλια