Οδήγηση με σαγιονάρες: Είναι παράβαση; Ποιο είναι το πρόστιμο;

Ελλάδα
Οδήγηση με σαγιονάρες: Είναι παράβαση; Ποιο είναι το πρόστιμο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποτελεί, τελικά, παράβαση - βάσει του νέου ΚΟΚ - η οδήγηση με… σαγιονάρες;

Το τελευταίο διάστημα πολλά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ, για όσους και όσες οδηγούν με σαγιονάρα μπορεί να προβλέπεται πλέον αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες και πρόστιμο 50 ευρώ!

Μόλις χτες, τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε τη συγκεκριμένη είδηση στο κεντρικό του δελτίο, αναφέροντας ως λόγο ότι το ότι το συγκεκριμένο υπόδημα μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για τον οδηγό, αφού δεν επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο των κινήσεών του την ώρα που είναι στο τιμόνι. 

Όμως, τα πράγματα, τελικά, φαίνεται πως είναι λίγο διαφορετικά… Σύμφωνα με την Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αττικής, που ωστόσο τόνισε πως η συγκεκριμένη κύρωση δεν ισχύει και πως σε κανένα άρθρο του ΚΟΚ δεν αναφέρεται το παραμικρό για σαγιονάρες ή οποιοδήποτε άλλο υπόδημα, που μπορεί ο τροχονόμος να χρησιμοποιήσει ως αιτία για κλήση.

Αυτό που προβλέπει συγκεκριμένα ο ΚΟΚ είναι «ο οδηγός κατά την οδήγηση να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημά του και να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του για να ενεργεί ελεύθερα στους αναγκαίους χειρισμούς».   

Καθώς όμως έχουν συμβεί, όπως εξήγησαν, πάρα πολλά τροχαία ατυχήματα επειδή κάποιος οδηγός φορούσε σαγιονάρες και «γλύστρισε» το πόδι του ή κάποια οδηγός φορούσε ψηλοτάκουνα και δεν κατάφερε να φρενάρει εγκαίρως, καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα συγκεκριμένα υποδήματα.   

Σε κάθε περίπτωση όμως δεν έχει επιβληθεί ποτέ πρόστιμο γι' αυτό το λόγο, απλώς η Τροχαία εφιστά την προσοχή των οδηγών καθώς ένα ακατάλληλο παπούτσι επηρεάζει τον χρόνο πέδησης (φρεναρίσματος) άρα και την απόσταση ακινητοποίησης του οχήματος.

Πηγή: lifo.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News