default-image

ΥΠΕΞ σε Ρωσία: Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει

Ελλάδα
ΥΠΕΞ σε Ρωσία: Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως "χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική" χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών τις σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι  "τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερεις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα", ενώ επισημαίνεται ότι "τα στοιχεία, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους".

Το υπουργείο Εξωτερικών καθιστά σαφές ότι "η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική" σημειώνοντας παράλληλα όμως ότι "με τη σημερινή της δήλωση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες".  

Σε τόνο δε αυστηρό υπογραμμίζεται ότι "η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει" καθώς "ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις".

Τέλος, τονίζεται ότι "ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής".

Δηλώσεις εκπροσώπου ρωσικού ΥΠΕΞ Μ. Ζαχάροβα

Η Μόσχα εκφράζει τη δυσάρεστη έκπληξη της για την «άγρια μορφή» που πήρε το θέμα με τις απελάσεις στον ελληνικό Τύπο. Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, στην ενημέρωση που έκανε ειδικά για τους Έλληνες ανταποκριτές στη Μόσχα, ανέφερε πως η εξέλιξη των τελευταίων ημερών με την πρωτοβουλία της Αθήνας ήρθε απρόσμενα, ειδικά όταν ανάμεσα στις δυο χώρες υπήρχε ως τώρα ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης.

Διέψευσε κατηγορηματικά την είδηση ότι τάχα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, μίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα ομόλογο του, και θεωρεί χυδαία τα γραφόμενα περί απειλών και παρατηρήσεων από το Λαβρόφ προς τον Κοτζιά .

«Είναι προσβλητικό να γράφονται τέτοια πράγματα για ένα διπλωμάτη του επιπέδου Λαβρόφ, που δεν θα επέτρεπε ποτέ στον εαυτόν του να χρησιμοποιήσει απειλητικούς τόνους...» υποστήριξε η Ζαχάροβα.

Ισχυρίστηκε ότι «αυτά τα περί πολλαπλών ενημερώσεων από την Αθήνα προς τη Μόσχα για το θέμα είναι καθαρό ψέμα... Δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ζήτημα, δεν έγινε η παραμικρή νύξη, πόσο δε όσον αφορά στοιχεία και ντοκουμέντα ...».

Υποστήριξε το θέμα της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ στη Μόσχα, στις 13 Ιουνίου, για να δηλώσει σαφώς πως «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης δεν έγινε η παραμικρή αναφορά σε τέτοιου είδους θέματα ..». Αναρωτήθηκε για ποιο λόγο οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν τους υπουργούς να ταξιδεύουν στη Μόσχα, μόνο για να έρχονται; Γιατί δεν έθεσε τότε το θέμα, αναρωτήθηκε η ίδια.

Η Ζαχάροβα εκθείασε τη θέση της Αθήνας με τη άρνηση να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες στην υπόθεση Σκριπάλ, τον περασμένο Μάρτιο, «το όνομα της Ελλάδας δεν θα είναι ποτέ μέσα σε αυτά των χωρών που ενέδωσαν στις πιέσεις και αναγκάστηκαν να απελάσουν διπλωμάτες μας, όταν γίνει γνωστό αργότερα ότι όλα αυτά ήταν μια σκευωρία, όπως με τα μπουκαλάκια των "χημικών" του Κόλιν Πάουελ... Εκ των υστέρων ζήτησαν συγνώμη, αλλά από ποιον; Αλλά, να τώρα μπροστά σε ένα νέο κύμα πιέσεων η Ελλάδα φαίνεται δεν άντεξε και πήγε σε αυτή την πρωτοφανή ενέργεια».

Είπε πως η μόνη χώρα που επικρότησε την ελληνική ενέργεια κατά της Ρωσίας ήταν οι ΗΠΑ, «πράγμα που αποτελεί έμμεση αλλά σαφή απόδειξη ότι έχουν ανάμιξη στο θέμα ...».

Αναρωτήθηκε ακόμα, ποιος διέρρευσε το θέμα; Ποιος κερδίζει από αυτό; Η Ελλάδα; Σαφώς όχι...

Υποστήριξε ότι στην απόφαση της Αθήνας θα υπάρξουν συνέπειες. Δεν έκανε σχόλιο πώς, πότε και με ποιον τρόπο. Είπε όμως πως είναι κρίμα που χρησιμοποίησαν τους Έλληνες κατά της Ρωσίας.

Η ρωσική θέση για το τι συμβαίνει σήμερα από τη Δύση κατά της Ρωσίας , είναι σαφής : Η Ζαχάροβα εξηγεί πως επί σειρά ετών προσπαθούν να απομονώσουν τη Ρωσία . Επειδή δεν το κατάφεραν, τώρα επιδιώκουν να ωθήσουν τις χώρες να μαλώσουν μαζί μας , λέει . Δεν είμαστε εμείς που επιδιώκουμε τη ρήξη. Κάποιοι που ο καθένας γνωρίζει ποιοί , επιχειρούν να μας βάλουν να χαλάσουμε τις σχέσεις με την Ελλάδα . Γνωρίζουμε ότι ασκούνται τρομερές πιέσεις.

Στο θέμα της τύχης της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα που κάποια μέσα ενημέρωσης την τοποθετούσαν για το Σεπτέμβριο, απάντησε πως αυτό που έγινε τις τελευταίες μέρες «δεν επιτρέπει να υπάρξει θετική απάντηση...» .

Θύμισε ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή που κλείνουν 25 χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες και τιμώνται τα 190 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων .

Τι απέγινε το κλίμα εμπιστοσύνης που υπήρχε; Πώς είναι σαν να πέρασε ένα μαύρο πέπλο μέσα σε τρεις μέρες; Γιατί θα πρέπει να είμαστε αιχμάλωτοι καταστάσεων που προωθούν άλλοι; Μέσα σε αυτό το πνεύμα ήταν η ενημέρωση που έκανε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ και είναι ανάγλυφη του πώς προσεγγίζει η Μόσχα το θέμα αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News