Αμετακίνητος ο Ερντογάν στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Ελλάδα
Αμετακίνητος ο Ερντογάν στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για μια δύσκολη συνάντηση, που είχε στο επίκεντρό της το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, των οκτώ Τούρκων που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα αλλά και το Κυπριακό, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη “μαραθώνια”, διάρκειας δύο ωρών, συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το σύνολο της διμερούς ατζέντας, δίνοντας έμφαση στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται εδώ και τέσσερις μήνες σε φυλακές της Αδριανούπολης, με τον Ερντογάν να απαντά... με αναφορά στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα.

«Τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματος. Στην Ελλάδα, η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι δεν υπήρχε σαφής συσχέτιση των δύο θεμάτων, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί μείζον θέμα την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. «“Δεν μπορεί να συσχετίζονται αυτά τα θέματα” του εξήγησα», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η αναφορά του κ. Τσίπρα στην εξέλιξη της υπόθεσης των δύο στρατιωτικών, καθώς ζήτησε από τον κ. Ερντογάν «να δικαστούν», τη στιγμή που μέχρι σήμερα η επίσημη κυβερνητική γραμμή ζητούσε την άμεση απελευθέρωσή τους.

«Η ελληνική πλευρά δε ζητάει κάποια χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μείωση της έντασης στο Αιγαίο

Αναφορικά με το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως παρουσίασε στον Ερντογάν τα στοιχεία της «αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας», υπογραμμίζοντας πως «συμφωνήσαμε να θέσουμε τις βάσεις για μείωση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο». Επιπλέον, τόνισε πως υπενθύμισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τού είχε πει πως η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα και «είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίζουν και οι σχέσεις των δύο χωρών, ωστόσο η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο συνεχίζεται και αντιμετωπίζεται».

Για προσφυγικό

Ερωτηθείς εάν συζήτησαν για το προσφυγικό με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας είπε ότι κουβέντιασαν επί μακρόν για την ορθή εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας και πως οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών θα είναι σε πιο στενή επικοινωνία.

«Το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρούμε ανησυχητικά φαινόμενα σε ό,τι αφορά τις ροές και ελπίζω αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Για ΠΓΔΜ και Καμμένο

Κληθείς να σχολιάσει τη διαφορά θέσεων με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, για το “Μακεδονικό”, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι θέσεις και οι απόψεις είναι γνωστές, όπως και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης. «Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει, γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική», σημείωσε, προσθέτοντας πως, «όταν τα καταφέρει με το καλό, κάποια στιγμή τον Γενάρη-Φλεβάρη, τότε θα κουβεντιάσουμε με τον κυβερνητικό εταίρο πώς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία».

Για την απέλαση των Ρώσων

Για το ζήτημα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι δεν ανησυχεί, αλλά ότι την ίδια στιγμή είναι υποχρεωμένος να υπερασπίζεται τη διεθνή διπλωματία της χώρας. «Η Ελλάδα επιζητεί καλές διπλωματικές σχέσεις με όλες τις χώρες, εντούτοις έχουμε την απαίτηση όλες οι χώρες να σέβονται τη διεθνή νομιμότητα και τη διεθνή μας κυριαρχία», υπογράμμισε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News