default-image

Επίσημα νόμος του κράτους ο «Κλεισθένης»

Ελλάδα
Επίσημα νόμος του κράτους ο «Κλεισθένης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με 150 υπέρ και 123 κατά υπερψηφίστηκε αργά χθες από τη Βουλή επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών “Κλεισθένης Ι”.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., ενώ κατά οι συνάδελφοί τους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μεγαλύτερη ήταν η πλειοψηφία (161 υπέρ, 111 κατά) για τα άρθρα 28 και 56 του ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών “ Κλεισθένης Ι”, που αφορούν τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στις δημοτικές περιφερειακές εκλογές.

Συγκεκριμένα, υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛ. πλην του Κ. Κατσίκη, και του ΚΚΕ. Αντίθετα η τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής, που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο ως άρθρο 255, υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία 241 βουλευτών, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., της ΔΗ.ΣΥ. και του Ποταμιού. Τέλος με 150 και 149 ψήφους αντίστοιχα υπερψηφίστηκαν τα άρθρα 6 και 46, που αφορούν τη μείωση της δημοτικής και της περιφερειακής περιόδου αντίστοιχα από 5 σε 4 χρόνια. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, στις 26 Μαΐου 2019 και, όπου χρειασθεί β’ γύρος, στις 2 Ιουνίου. Η σχετική τροπολογία υπερψηφίστηκε με 149 ψήφους, έναντι 122, ενώ ένας βουλευτής δήλωσε «παρών». Παράλληλα, η επόμενη θητεία δημάρχων και περιφερειαρχών θα είναι τετραετής.

Της ονομαστικής ψηφοφορίας αργά χθες το βράδυ, με την οποία έκλεισε η συζήτηση του “Κλεισθένη” στην Ολομέλεια της Βουλής, προηγήθηκαν υψηλοί πολιτικοί τόνοι, αντιπαραθέσεις και “καρφιά”.

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., και προσωπικά στους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο, εξαπέλυσε από το βήμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για τον προγραμματισμό της συνεδρίασης για τον “Κλεισθένη”, δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας απουσίασε από το Κοινοβούλιο, ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε, «την ώρα που συζητείται ένας κακός νόμος στη Βουλή, την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες γίνεται συζήτηση επί των τετελεσμένων μιας κακής συμφωνίας». Τσίπρας και Καμμένος «παραδίδουν στα Σκόπια το νατοϊκό διαβατήριο», σημείωσε.

«Δώσατε τον προσδιορισμό “Μακεδόνες”, τον οποίο απέρριπταν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και 27 χρόνια», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ως ένα «διπλό δίδυμο ντροπής».

Σε ό,τι αφορά στον “Κλεισθένη”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε νέα “καρφιά” προς τους ΑΝ.ΕΛ. και τον Πάνο Καμμένο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως και εδώ «είχαν τάχα επιφυλάξεις οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Σε έναν θλιβερό νόμο. Συναντιούνται στον δρόμο του ψέματος, της δημαγωγίας και της καρέκλας»...

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρόνου της διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «οι αυτοδιοικητικές εκλογές μετατρέπονται σε μνημείο πολιτικής ευτέλειας».

«Αν δεν ήσασταν τυχοδιώκτες και επικίνδυνοι, θα ήσασταν απλώς γραφικοί... Πώς αισθάνεστε όταν σας αδειάζει ευθέως ο πρωθυπουργός σας; Όλα για την καρέκλα; Δε θα σταματήσετε, κύριοι των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., να μας αιφνιδιάζετε για το τι θα κάνετε για να μείνετε κολλημένοι στην καρέκλα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, λέγοντας ακόμα ότι, «με αυτό που κάνετε και με το υπονοούμενο ότι μπορεί να έχουμε διπλές τριπλές εκλογές, υπονομεύετε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αλλά δεν πειράζει, ο λογαριασμός θα έρθει σε όλες τις κάλπες, όποτε και αν αυτές στηθούν, και η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει να σας τιμωρήσει».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε πως «θα ψηφίσουμε την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής» και ζήτησε από την κυβέρνηση να τολμήσει και να ψηφίσει και εκείνη την «ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους».

“Βολές” Σκουρλέτη για «ακροδεξιό λόγο»

Για «υιοθέτηση τυχοδιωκτικού ακροδεξιού λόγου στο ζήτημα των Σκοπίων, που το μόνο που κάνει είναι να αποτελεί μια “ομπρέλα” για τη Χ.Α.» έκανε λόγο στην απάντησή του στον πρόεδρο της Ν.Δ. ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης.

Παράλληλα, απαντώντας στα όσα είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. περί αξιολόγησης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Να θυμηθούμε την αξιολόγηση των απολύσεων του κ. Μητσοτάκη, της Δημοτικής Αστυνομίας, των σχολικών φυλάκων... Ή την κινητικότητα των υποχρεωτικών μετατάξεων...».

Φ. Γεννηματά: «Όχι στα εκλογομαγειρέματα»

“Πυρά” κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε με τη σειρά της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Τελειώσατε. Πάρτε το απόφαση. Όσα κόλπα κι αν κάνετε, όσες κάλπες κι αν στήσετε μαζί, ο κόσμος θα σας βρει και θα σας καταψηφίσει», ανέφερε η κ. Γεννηματά. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι με την επίμαχη τροπολογία των 16 βουλευτών για τον χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών η κυβέρνηση επιδιώκει να προκαλέσει εκλογική σύγχυση, νοθεία μηνυμάτων και αποπροσανατολισμό.

«Όχι στα εκλογομαγειρέματά σας, ναι σε εκλογές εδώ και τώρα. Όσο επιμένετε στον διχασμό, τόσο εμείς θα αναζητούμε τη συνεννόηση», σημείωσε.

Η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο “Κλεισθένης”, και βεβαίως την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ενώ κατέστησε σαφές ότι θα υπερψηφίσει τη διαίρεση της Β' Περιφέρειας Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής.

Κατσίκης κατά ΣΥΡΙΖΑ!

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίασης για τον “Κλεισθένη” η τοποθέτηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Κώστα Κατσίκη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. τόνισε ότι το νέο εκλογικό σύστημα, της απλής αναλογικής, θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους, ενώ διαφώνησε και για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. «Εξηγήστε μου, παρακαλώ, γιατί η κατάτμηση της Περιφέρειας Αττικής βοηθά τα μικρά κόμματα, κυρίως, στην καλύτερη εκπροσώπησή τους; Ποιος τους εξασφαλίζει ότι θα εκπροσωπούνται και στα δύο μέρη της κατατμημένης περιφέρειας; Κανένας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Βολές Λ. Αυγενάκη

«Δεν διστάζετε να “οξύνετε”, να υπονομεύετε συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση τους θεσμούς και τελικά να “μικραίνετε” τους θεσμούς. Με “μικρούς” θεσμούς, όμως, δεν είναι δυνατό να γίνουν μεγάλα πράγματα», τόνισε ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, που σημείωσε απευθυνόμενος στον Πάνο Σκουρλέτη:

«Υποστηρίζατε ότι οι εκλογές στην Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές, διότι αλλοιώνεται ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας. Βέβαια, τουλάχιστον 16 βουλευτές του κόμματός σας είχαν άλλη άποψη. Τελικά, σας έπεισαν. Φαίνεται ότι δεν είστε τόσο σταθερός στην άποψή σας, την οποία θερμά υποστηρίζετε εδώ και μήνες!

Όλα, όμως, δείχνουν ότι για τη συγκεκριμένη ημερομηνία προγραμματίζετε και τις εθνικές εκλογές. Μια απόλυτη εργαλειοποίηση των θεσμών, το απόλυτο αλαλούμ, ο απόλυτος εμπαιγμός, η απόλυτη κατάπτωση»...

Επιστολή Πατούλη σε Τσίπρα

Στην αναγκαιότητα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο “Κλεισθένης”, προκειμένου να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ατζέντα που θα περιέχει την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του κράτους και το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News