Κάλπες επί... 3 τον Μάιο στην Ελλάδα

Ελλάδα
Κάλπες επί... 3 τον Μάιο στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κύβος ερρίφθη! Τον Μάιο του 2019 θα έχουμε διπλές εκλογές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές, με πολύ ορατό μάλιστα το ενδεχόμενο, όπως είναι η κοινή εκτίμηση πλέον, μαζί τους να στηθεί και 3η κάλπη, αυτή των εθνικών εκλογών!

Τον δρόμο για τις διπλές (ή και τριπλές ακόμα) εκλογές άνοιξε η κίνηση του υπουργού Εσωτερικών να κάνει αποδεκτή σχετική τροπολογία 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών και ευρωβουλευτικών εκλογών, παρά το γεγονός ότι η τροπολογία εκθέτει πολιτικά την κυβέρνηση και “αδειάζει” προσωπικά τον Πάνο Σκουρλέτη!

Ο υπουργός, ο οποίος όχι μόνο έχει ταχθεί υπέρ της αποδέσμευσης των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, αλλά θέσπισε μέσα στο νομοσχέδιο του “Κλεισθένη”, το οποίο κατέθεσε προ ημερών στη Βουλή και επίκειται να ψηφιστεί αύριο, ως ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών τη 13η Οκτωβρίου 2019!

“Πριν αλέκτορα φωνήσαι...” όμως, προτού καν φτάσει η ώρα της ψηφοφορίας του “Κλεισθένη”, ως διά μαγείας και μάλιστα αργά τη νύχτα της Τρίτης προέκυψε αιφνιδιαστική τροπολογία 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών από τον Οκτώβριο στον Μάιο.

Ενδεικτικό του κυβερνητικού “ράβε-ξήλωνε” είναι ότι η τροπολογία μάλιστα άλλαξε λίγες ώρες μετά, αφού αρχικά προέβλεπε ως ημερομηνία του α' γύρου των αυτοδιοικητικών τη 18η Μαΐου (μία εβδομάδα προ των ευρωεκλογών) και στη συνέχεια τροποποιήθηκε, προβλέποντας μαζί τον α' γύρο των αυτοδιοικητικών με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου 2019.

Ο υπουργός Εσωτερικών, πυροδοτώντας εύλογα στη συγκεκριμένη περίπτωση τη μήνη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έκανε χθες το αμίμητο! Έκανε αποδεκτή την τροπολογία των συναδέλφων του βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία “αδειάζει” προσωπικά τον ίδιο και το νομοσχέδιο του “Κλεισθένη”. Και μάλιστα, την ίδια ώρα που ανακοίνωσε ότι κάνει αποδεκτή την τροπολογία που ορίζει την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, επανέλαβε, υπεραμύνθηκε της δικής του πάγιας θέσης για τον... διαχωρισμό τους!

Τα τρία σενάρια

Δε χρειάζεται και πολλή ανάλυση για να αντιληφθεί κανείς ότι εδώ μιλάμε για ένα πολιτικό θέατρο του παραλόγου, όπου τα τινά είναι τρία:

Το ένα σενάριο είναι να έχουμε μια θεατρική παράσταση εκ μέρους της κυβέρνησης, όπου ήταν προαποφασισμένο από καιρό (και εν γνώσει του Πάνου Σκουρλέτη) να πάμε σε διπλές (ή τριπλές κάλπες), και απλώς στήθηκε ένα επικοινωνιακό σόου με τη δήθεν μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τον Μάιο του 2019 στον Οκτώβριο του 2019, ώστε να “σπάσει” η μια κάλπη από την άλλη.

Το δεύτερο σενάριο είναι να είχαμε μια πολιτική απόφαση με κομματικά κριτήρια και σκεπτικό για το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού και εν αγνοία του Πάνου Σκουρλέτη... Σε αυτήν την περίπτωση, βεβαίως, μιλάμε αυτονόητα για ηχηρό “άδειασμα” του υπουργού Εσωτερικών και για χοντρό εσωτερικό ζήτημα στις τάξεις της κυβέρνησης.

Το τρίτο σενάριο, που φαίνεται ότι είναι και το επικρατέστερο, είναι να είχαμε σκέψεις για τριπλή κάλπη τον Μάιο του 2019 μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον στενό πυρήνα του Μαξίμου, αλλά η απόφαση να “κλείδωσε” τα τελευταία 24ωρα.

Εδώ ξεδιπλώθηκε χθες και ένα πλούσιο παρασκήνιο. Το παρασκήνιο θέλει την τροπολογία να τη ζήτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε συνεννόηση με στενούς του συνεργάτες, ανάμεσά τους ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Το αίτημα τέθηκε και στον υπουργό Εσωτερικών. Έπρεπε βεβαίως να βρεθεί ένας πιο πλάγιος, κομψός τρόπος, ώστε να μη φτάσει στο σημείο ο Πάνος Σκουρλέτης να ρίξει άκυρο στον εαυτό του!

Έτσι, προτιμήθηκε η λύση της κατάθεσης τροπολογίας από βουλευτές, τροπολογία βεβαίως που μάλλον είναι προφανές ότι ετοιμάστηκε και φέρει τη σφραγίδα του Μαξίμου!

Όπως και να έχει, ό,τι και αν έχει συμβεί παρασκηνιακά, το δεδομένο είναι ένα: Οι εντυπώσεις που μένουν μετά το πρωτοφανές αυτό “ράβε-ξήλωνε” ως προς τις ημερομηνίες των εκλογών για την κυβέρνηση είναι άσχημες. Δόθηκε η αίσθηση και το πάτημα στην αντιπολίτευση να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι το Μαξίμου “μαγειρεύει” τις ημερομηνίες των εκλογών, κοιτάζοντας στενά το κομματικό του συμφέρον.

Και γιατί η τριπλή κάλπη ευνοεί μικροπολιτικά την κυβέρνηση; Οι ταυτόχρονες κάλπες μπορούν να μπερδέψουν ένα ποσοστό των ψηφοφόρων, να τους αποπροσανατολίσουν, κάτι που θα ωφελήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, καθώς δεν έχει παρά τις δυνάμεις που θα ήθελε στον αυτοδιοικητικό χώρο, είναι αναγκασμένος να καταφύγει στο παιχνίδι των συμμαχιών με υποψήφιους της κεντροαριστεράς, προκειμένου, εκτός των άλλων, να μειώσει και τις διαρροές προς το Κίνημα Αλλαγής σε επίπεδο εθνικών εκλογών.

Οι αιρετοί υποψήφιοι αριστερά και δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο εκλογικό δεδομένο της απλής αναλογικής θα χρειάζονται συνεργασίες με παρατάξεις από άλλους πολιτικούς χώρους για να εκλεγούν δήμαρχοι ή περιφερειάρχες στον β’ γύρο, αλλά και στη συνέχεια να ασκήσουν διοίκηση.

Θα έχουμε λοιπόν ένα διεμβολισμό που θα ατονήσει και τη δυναμική στο Κίνημα Αλλαγής αλλά και στη Ν.Δ., ως προς τις εθνικές εκλογές.

Εκτεθειμένος ο Σκουρλέτης

Εκτεθειμένος δεδομένα, μετά τα τεκταινόμενα, είναι πλέον σε προσωπικό επίπεδο ο υπουργός Εσωτερικών. Ευρισκόμενος προφανώς σε δυσχερή θέση, καθώς η επίμαχη ρύθμιση έφτασε στη Βουλή με εντολή Μεγάρου Μαξίμου, ο Πάνος Σκουρλέτης προσπάθησε χθες να τετραγωνίσει τον κύκλο... Στην προσπάθειά του να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, ο υπουργός υποστήριξε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει εθνικές εκλογές τον Μάιο. Δεν έπεισε, πάντως, ως προς το γιατί πρέπει να συμπέσουν οι εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών με τις ευρωεκλογές.

Ζητούν παραίτηση Σκουρλέτη

Το “ράβε-ξήλωνε” με τις ημερομηνίες και τις τροπολογίες προκάλεσε θύελλα πολιτικών αντιδράσεων. Την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη ζήτησαν οι εισηγητές της Ν.Δ. και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μάκης Βορίδης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατά την έναρξη συζήτησης του “Κλεισθένη Ι” στην Ολομέλεια της Βουλής.

“Βολές” κατά του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, περί πρωτοφανούς προχειρότητας εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, στην περίπτωση που η κατάθεση της τροπολογίας έγινε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του, ζήτησε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News